Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Ach te wdzięki... tfu... dźwięki....
biczoos 
się uczę...

Instrument/y: alkomat
Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 00:55   Ach te wdzięki... tfu... dźwięki....

Hej ;)
Na początek, z tego względu, że jest to pierwszy mój post na tej stronie chciałbym Was wszystkich gorąco powitać ;)
Zacząłem uczyć się grać na trąbce dwa tygodnie temu, o nutach i teorii muzyki nie mam zielonego pojęcia... Uczę się pod okiem studenta IV roku na AM. Ogólnie idzie mi nieźle i jestem bardzo zapalony, ale w sumie mam mały problem... Chodzi mianowicie o to, że jeśli jestem u w/w kolegi na lekcji to wszystko jest w porządku, on wydaje jakiś dźwięk ja za nim powtarzam, wykonuję praktycznie bezbłędnie jego polecenia itd, ale spotkania raz w tygodniu to za mało, więc postanowiłem ćwiczyć w domu. Niby dostaję jakieś ćwiczenia, ale tak właściwie nie wiem czy wykonuję je poprawnie, bo skąd mam wiedzieć, że moje "C" brzmi jak "C" właściwe... czy też "Fis" jak "Fis". Wiecie może, czy jest jakiś program, lub coś do wygrywania tychże dźwięków, albo sprawdzania, czy moje są poprawne ??

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam serdecznie :)

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 07:58   

Musisz po pierwsze ćwiczyć co dzień, krótko ale dobrze. Poszukaj jakiejś sobie książki o nauce gry na trąbce :arrow:

Ja uczyłem się z tego, sorki za jakość, nie wsio są podpisane ładnie ale są ;)

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 09:05   

Jesli chodzi o urzadzenie to jest tuner, ale grajac z nim jeszcze bardziej sie zniechecisz bo dzwiek bedzie latal jak szalony i to nic zlego bo kazdy z nas uczyl sie kiedys wydobywania dzwieku.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 10:20   

biczoos napisał/a:
bo skąd mam wiedzieć, że moje "C" brzmi jak "C" właściwe... czy też "Fis" jak "Fis".
no cóż. trzeba szukać :P C to najniższy dzwięk który wskakuje(czyli odzywa sie w miare stabilnie i brzmiąco) bez wciśniętych wentyli. od tego C zawsze możesz szukać kolejnych dzwięków idąc po gamie..

EDIT: szatańska ilość postów :P

Bartek87 
Nigger Lips

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 11:07   

No jesli chodzi o C to np. ja mialem problem. Gralem g1, c2, a c1 ni huhu. Ale robilem tak jak napisal wyzej Devil, po skali w dol i poszlo, a pozniej to juz do gory.

biczoos 
się uczę...

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 12:23   

Hej ;) dzięki za dotychczasowe odpowiedzi, jednakże potrzebuję trochę więcej... :P
Zainstalowałem sobie programik AP Tuner, no i hmmm... moje niby "C" to w tym programie coś około Bb3, co prawda wiem, że to program do strojenia gitary, ale chyba powinien wykrywać normalnie dźwięki, co nie ? Najgorsze jest to, że nie wiem jak poszczególne dźwięki mają brzmieć, i tu moje pytanie, macie może jakieś pliki midi, albo znacie program, który zagrałby mi odpowiednio dźwięki, bo może na przykład ja najniżej nie wydmuchuję wcale tego C1 ;)
Przepraszam jeżeli piszę niefachowo, ale jestem totalnie zielony jeśli chodzi o muzykę ;)
Pozdrawiam

schutze 
Młodzik ; ]

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 13:32   

Heh, cierpliwości. Każdy jak zaczynał miał trudności, ja to zawsze nie mogłem nauczyć się palcowania poszczególnych dźwięków, był trudno. Tylko ćwiczyć! Samo z czasem przyjdzie :lol:

P.S. Jak pomogłem daj pomógł xD

.

arturlewandowski

Bartek87 
Nigger Lips

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 13:45   

Moja rada jest taka: odstaw tuner i graj. Z tego co tu piszesz po dwoch tygodniach chcesz czysciutenko trafiac kazdy dzwiek. Jak dla mnie calkowicie nierealne. Na twoim miejscu gralbym C-dur az do momentu kiedy opanujesz ta podstawowa game. Zawsze sobie powtarzam "Nie od razu Krakow zbudowano".

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 13:47   

biczoos napisał/a:
Zainstalowałem sobie programik AP Tuner, no i hmmm... moje niby "C" to w tym programie coś około Bb3, co prawda wiem, że to program do strojenia gitary, ale chyba powinien wykrywać normalnie dźwięki, co nie
heh... no dlatego nikt nie poleca tunerów. trąbka transponuje. tzn. Twoje C to dla gitary,fortepianu, skrzypiec dzwięk B. AP tuner operuje jeszcze amerykańskim systemem notacji a tam nasz dzwięk B to właśnie Bb. a ta 3 oznacza 3 oktawe-w systemie amerykańskim jest to odpowiednik naszej oktawy razkreślnej o ile sie nie myle :) proponuje żeby ktoś z forum zagrał dzwięk C i wstawił tu w mp3 :) sam bym to zrobił ale niestety mikrofonu brak.

biczoos 
się uczę...

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 13:59   

hmmm... nie chodzi mi o to, że chcę od razu grać czyste dźwięki... tylko żeby szlifować jeden dźwięk muszę wiedzieć jak on powinien brzmieć... bo co mi z tego, że sobie ćwiczę jak nie wiem co... :mrgreen:

przestrzenny 
przestrzenny

Instrument/y: yamaha
Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 14:27   

Nie ma teorii jak powinien brzmieć dźwięk to kwestia tradycji ,ty sam powinieneś mieć świadomość czy dźwięk jest ok czy nie ,to jeśli chodzi o brzmienie samo ,ale oczywiście czy dźwięk jest na odpowiedniej wysokości względem drugiego to już słuch muzyczny i takie coś po prostu się wyczuwa....

Co do tunera to pamiętaj że dźwięk na trąbce C to na gitarze czy fortepianie i pewnie na twoim tunerze to dźwięk Bb (po polsku B ) .

A jeszcze odnośnie tego dźwięku jak ma brzmieć ,słuchasz przecież muzyki i słyszysz trąbki

schutze 
Młodzik ; ]

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 14:35   

Przecież masz nauczyciela, to niech chociaż troszkę podszkoli, co za nauczyciel jak nie nauczy wydobyć dobrego dźwięku xD

.

arturlewandowski

biczoos 
się uczę...

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 15:22   

Co do nauczyciela, to jest tak jak pisałem, u niego na lekcji jest spoko, on zagrywa dźwięki, ja powtarzam je bez problemu, ale kłopot jest z tym jak jestem w domu i ćwiczę samemu, bo nie mam do czego się przyrównać ;) a poza tym to wiem jak wydobyć dźwięk z trąbki...
pzdr

Bartek87 
Nigger Lips

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 16:34   

Nagraj lekcje z nim i po klopocie.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 21:08   

biczoos, na poczatku to nie problem... Nie masz jeszcze ogranie więc nie spodziewaj się ze będziesz wiedział jak brzmi dany dźwięk... Grasz krótko a takie rzeczy niestety przychodzą z czasem. Jedni uczą się tego szybciej (nieco) a inni wolniej. Nic więcej dodać nie można. Jak chcesz ten proces przyspieszysz to umów sie na dodatkowe lekcje... Ale wiedz że efektów od razu nie będzie.

biczoos 
się uczę...

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 21:41   

hmmm, nie no spoko, ja Was rozumiem... ale nie chodzi mi tutaj o to, że chcę się szybko nauczyć grać pięknie itd. Chodzi przede wszystkim o to, abym ćwiczył dobrze w domu, bo tak jak pisałem, dla mnie stratą czasu jest ćwiczyć coś czego nie powinienem, wydobywać sobie jakieś tam dźwięki i nie wiedzieć skąd to i po co trąbić sobie tak od czapy... Chciałbym po prostu usłyszeć jak brzmi dany dźwięk i starać się przyrównywać swój do tego... może znacie jakieś strony z plikami midi... albo sami nagrajcie coś takiego :) a być może jest jakiś program, w którym wcisnę odpowiedni klawisz, a on zagra mi odpowiednią nutkę ;)
Pozdrawiam

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 21:46   

Nie no takiego czegoś nie uraczysz chyba... Moze nagraj tego kolesia u którego bierzesz lekcje... Puścisz sobie i po kłopocie...

Bartek87 
Nigger Lips

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 21:51   

Ja 2 tygodnie po rozpoczeciu gry na trabce gralem "jakies tam dzwieki" i wg. mnie to nic zlego. Musisz cwiczyc i przyzwyczajać wargi do gry, im bardziej je nabijesz tym latwiej bedzie ci pozniej zagrac prawidlowo dany dzwiek i utrzymac go.

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Czw 06 Mar, 2008 22:29   

jak grasz na lekcji to staraj się zapamietac jak brzmią te dzwięki i potem cwicząc w domu staraj się uzyskac taki sam efekt,,, nie uda ci się to odrazu, trzeba cwiczyc systematycznie i wytrwale

schutze 
Młodzik ; ]

Wysłany: Pią 07 Mar, 2008 08:00   

Właśnie, ta to na początku brałem sobie sam ustnik, pierdziałem, coś grałem. Później brałem również ustnik i po kilka godzin z nim chodziłem i wydobywałem niskie i długie dźwięki, pomogło ;]

.

arturlewandowski

Odpowiedz do tematu