Wysłany: Sob 27 Lis, 2010 16:09 Akademia Muzyczna w Krakowie / Katowicach
Witam.
Za 1,5 roku będę pisał maturę więc powoli szukam uczelni
Najlepiej było by dostać mi się do Akademii w Krakowie lub w Katowicach
Interesuje mnie jedynie wydział jazz i muzyka rozrywkowa.
I czy mógłby mi ktoś powiedzieć jak wygląda rekrutacja do tych akademii na ten kierunek?
Co trzeba przygotować, czy potrzebna jest sztuka improwizacji, jak to wygląda w kwestii testu z teorii czy historii muzyki.
Bliżej moim umiejętnością jest AM w Krakowie ale za informacje coś o Katowicach tez będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Rekrutacja wygląda tak, a żeby móc się jakoś wcisnąć na rozrywkę owego jazz w Katowicach, to rok przed a czasami się zdarza że nawet 2 lata wcześniej musisz chodzić na prywatne lekcje do prof. W tym przypadku chodzi o Wojtasika. On Cię ukierunkowuje a dopiero potem zdajesz na AM. Chyba że jesteś ala Miles i zdasz za pierwszym razem. Na innych uczelniach wygląda to podobnie.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Co do kierunku jazzowego to na pewno trzeba zagrać jakiś klasyczny kawałek z dyplomu szkoły średniej oraz bodajże 3 standardy jazzowe oczywiście z elementami improwizacji. Najlepiej zadzwonić na uczelnię i po prostu popytać. Dział nauczania będzie posiadał najbardziej świeże informacje odnośnie rekrutacji i na pewno nie wprowadzi Ciebie w błąd.
Co do uczelni o kierunku jazzowym: jest jeszcze Wrocław - bodajże Wojtasik Piotrek wciąż tam wykłada, jest Poznań - z nowym wykładowcą młodego pokolenia Maćkiem Fortuną oraz katedra jazzu jest w Bydgoszczy, której kierownikiem jest prof Andrzej Zubek - wieloletni dziekan wydziału jazzu i muzyki rozrywkowej w Katowicach, pianista, kompozytor, dyrygent w jednym. Także wybór nie zamyka się na Krakowie i Katowicach. Masz jeszcze czas - także podzwoń, popytaj - na pewno nie zaszkodzi, a rozwieje wiele Twoich wątpliwości
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
wiem, że to przede wszystkim zależy od możliwości gry ale mam kilka pytan
1) Czy bez 2 stopnia można startować na AM na instrumentalistyke?? nie chodzi mi tu o żaden konkretny kierunek tylko po prostu jakikolwiek związany z grą na trąbce..
2) W związku z pierwszym pytaniem jaką powinienem mieć skalę i mniej więcej umiejętności..czy umiejętności tylko z 1 stopnia wystarczą?? Wiem że każdy ma inne umiejętności po skończeniu 1 stopnia..
W sumie ja dopiero jestem w drugiej klasie na Czteroletnim cyklu..Ale już myślę przyszłościowo bo chciałbym coś robić w kierunku muzycznym...
Czekam na odp.
Z góry Dziękuje;)
Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17
Wysłany: Pią 14 Sty, 2011 18:38
Witam,
o ile się dobrze orientuje musisz mieć tylko zdaną maturę, do Katowic pasuje mieć zdaną maturę z historii muzyki (przedmiot ze PSM IIst. (3-6 klasy) ) jeżeli nie to biorą pod uwagę j. polski. W Krakowie nie mają jakiś specjalnych wymagań jeżeli chodzi o maturę. No a z grą jak z grą musisz być po prostu najlepszy
Szczegółowe informacje zasięgnąć możesz na stronach tych akademii.
_________________ ćwicz , ćwicz i jeszczer raz ćwicz
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum