Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: damalu
Nie 29 Lip, 2007 22:08
Akcesoria do konserwacji
Michał Szczurek 

Wysłany: Sob 27 Maj, 2006 16:59   

jedyny mi znany sposób to polerowanie po każdym graniu(sciereszka z "irchy" i huh :) ), nie zamuje długo a daje mniejsze lub wieksze efekty, zaś po jakimś czasie trzeba umyć :) , czekam na inne pomysły.

szalonybiker 

Wysłany: Nie 28 Maj, 2006 15:30   

Ajuishkur napisał/a:
Prawda jest taka ze oliwki są różnej gęstości,w Poslsce wiekszosć to chyba oliwki oznaczonew jkako 2oz(jeśłi sie nie myle ze to o gęstośc chodzi:P)

Tam chyba chodzi o mase oliwki "oz" to skrot do "uncja" jednostak masy.

Ajuishkur 

Instrument/y: yamaha 1335 i mała czarna;)
Wysłany: Wto 30 Maj, 2006 22:08   

znalazłem stronkę jak zyszcić trąbke jeslikocgoś interesuje http://images.google.pl/i...ang_pl%26sa%3DN

KoReK 
Ambitious Man I Am!

Wysłany: Czw 08 Cze, 2006 21:58   

sorry....ja nie jestem najwiękrzej wiedzy, bo trąbki jeszcze nie posiadam, ale co to są te cholerne krągliki....??....czy chodzi o dolne zamknięcie tłoków?
Syn z pepeszy tnie aż gra!
Na pionierskiej chuście marzeń
Gwiazdę ma!

Michał Szczurek 

Wysłany: Pią 09 Cze, 2006 16:23   

są to rurki wychodzące lub wchodzące w znakomitej większości do tłoków, to one są krótszą lub dłuższą drogą powietrza (także kraglik główny, tzn strojeniowy, ten największy i pierwszy zakręt powietrza, dzięki któreku możemy dostrajać trąbki do innych instrumentów)

KoReK 
Ambitious Man I Am!

Wysłany: Pią 09 Cze, 2006 17:02   

czy podczas grania, używa się tych krąglików? Żeby np wybrzemiwając dzwięk go obniżyć, lub podwyższyć? tak jak wajcha w gitarze. ?
Syn z pepeszy tnie aż gra!
Na pionierskiej chuście marzeń
Gwiazdę ma!

jan 

Wysłany: Pią 09 Cze, 2006 17:22   

przy pomocy kragliwkow zmienia sie dzwieki... np. grajac bez kraglikow graz C wciaskajac tloki 1 i 3 (tylko grasz przez 1 i 3 kraglik) grasz dzwik D itd...

Michał Szczurek 

Wysłany: Sob 10 Cze, 2006 09:30   

KoReK napisał/a:
czy podczas grania, używa się tych krąglików? Żeby np wybrzemiwając dzwięk go obniżyć, lub podwyższyć? tak jak wajcha w gitarze. ?

podczas grania ciągle się ich używa, to dzięki nim uzyskujemy konkretny dźwięk, a jeżeli jest niekonkretny, tzn nie stroi, w głównej mierze używa sie trzeciego krąglika, z kółkiem na palec do obniżania c#1 i d1, ale także pierwszego krąglika, gdy jest wyposażony w hak na kciuk by obniżyć a1, oczywiście jeżeli nie stroją (tak możemy też dostroić inne dźwięki, które powstają przy użyciu krąglika 1 lub 3), + krąglik główny, strojeniowy, którym dostrajamy samą trąbkę...

seweryn 
brasik

Wysłany: Wto 22 Sie, 2006 09:10   

jeśli chodzi o krągliki to uważam, że nie warto smarować oliwką do tłoków ponieważ ona szybko się zużywa i nie konseerwuje odpowiednio tłoków. Jeśli chodzi o tłoki to wg mnie należy używać oliwki która sprawdza się dla Twojego inst., a nie sugerować się czego używają inni, to się nie zawsze sprawdza.

klonpiotr 

Instrument/y: yamaha ytr1335..
Wysłany: Wto 22 Sie, 2006 13:30   

JA do smarowania krąglików używam czegoś takiego:
http://www.allegro.pl/ite...nowy_sklep.html
rurki nie śniedzieją , a szczelność super :mrgreen:

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Wto 22 Sie, 2006 18:49   

a propos pytania Mroziczka. na sniedzenie znam taki czeski preparat. smierdzi domestosem. nie pamiętam nazwy ale spróbuje ją zdobyc. kolega go uzywa do starego tenoru ;) no pytałem sie kumpla ale jemu juz tego braklo i nie pamięta zbyt dobrze nazwy. ale chyba to sie nazywa Sitol. taka zółta buteleczka z niebieską karteczką. mam nadzieje ze troszeczke choc pomogłem. ;) pozdro
Ostatnio zmieniony przez havk Sro 23 Sie, 2006 14:59, w całości zmieniany 1 raz  

klonpiotr 

Wysłany: Wto 22 Sie, 2006 20:30   

mleczko kiwi do czyszczenia miedzi , lub mosiądzu świetnie nadaje się do czyszczenie instrumentów bezlakieru.

mroziczek 

Pomogła: 4 razy
Wysłany: Pią 25 Sie, 2006 19:48   

Dzięki Havk, w sumie do Czech mam niedaleko :-) A to jest specyfik typowo do instrumentów? Mógłbyś zapytać kumpla na jaki czas ma spokój po czyszczeniu instrumentu tym czymś? Pozdro Anka

havk 

Wysłany: Pią 25 Sie, 2006 20:41   

no wiesz w miejscach w których dotyka no to za kilka dni pojawiaja sie zazery. a w miejscach których sie nie dotyka to po ok. 2 tyg.

mikrobi 
mikrobi

Wysłany: Nie 29 Paź, 2006 19:44   

Moi drodzy trębacze. Sądzę, że w większości macie nowe instrumenty. Ja mam 26-letni dobrze wymuchany i ograny instrument, i z tego powodu poszukuję czasami jakichś części zapasowych. Czy znacie może dobre miejsce w Polsce, gdzie można kupić takie drobiazgi jak np. sprężynki do tłoczków, czy do "spluwaczki"? Z góry dzięki za informacje:)
P.S. mam tłoczkową trąbkę "B" z Warszawskiej Fabryki Instrumentów Dętych i Perkusyjnych "Polmuz".

bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Nie 29 Paź, 2006 21:38   

Sprężynki do tłoków: http://www.kobimpex.pl/go...237e8406f4ada1b

Wassarin 

Wysłany: Sro 24 Sty, 2007 18:57   

Czy wie ktoś z was jak rozrzedzać oliwkę? Znalazłem niedawno jakiś olej (na etykietc napis:do
urządzen precyzyjnych). Sądze że nadawałby się do trąbki, gdyby nie był taki gęsty. Wpadłem na pomysł żeby go zmieszać z rozpuszczalnikiem benzynowym, ale w końcu sie nie odwazyłem
bo trąbka jest pożyczona i głupio by było ją zdemolować. Macie jakieś sugestie?

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Sro 24 Sty, 2007 19:47   

a wiecie może skąd wytrzasnąć sprężynkę do klapy wodnej?? <żeby nie trzymać jej na gumkę :? ??: :?:

klonpiotr 

Wysłany: Sro 24 Sty, 2007 20:17   

Do rozcieńczania mogłaby posłużyć nafta kosmetyczna [edit: dostępna w aptece :P ];)
A sprężynke można zrobić ze strun do fortepianu ;) lub jakimś podobnie elastycznym materiałem .
pozdro :mrgreen:

havk 

Wysłany: Sro 24 Sty, 2007 20:24   

heh wydaje sie to smieszne ale mam lepsze wyjscie niz to od klonpiotra, poniewaz wystarczy wyjąc tą sprezynke z klamerki :P powinna pasowac. Kumplowi w orkiestrze przy wreilu pasowała :P

Odpowiedz do tematu