Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Akordy pentatoniki prosb
lignatone 

Instrument/y: Lignatone skrzydłówka
Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 10:56   Akordy pentatoniki prosb

WItam wszystkich.
Moglby mi kto rozpisac jakie dzwieki mam grac w jakim akordzie ( przykladowo c7)? Oraz jaka pentatonika w jakim akordzie, chodzi mi o akordy stosowane w jazzie nowoorleanskim ale tez tym nowszym.

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Nie 20 Cze, 2010 21:31   

Wybacz stary, ale nie rozumiem za bardzo o co Ci chodzi. Interesują Cię akordy czy skale? Nie ma czegoś takiego jak akordy pentatoniki.
Jeżeli chodzi Ci o dźwięki akordu c7 (c moll 7)to są to po kolei: c, es, g, b. Jeżeli masz na myśli durowy akord czyli C7 (C dur 7) to będzie miał takie dźwięki: c, e, g, b.
Natomiast jeżeli interesuje Cię pentatonika jako skala to w C dur jest taka sama jak w a moll, czyli: c, d, e, g, a.
W D dur taka sama jak w h moll, czyli: d, e, fis, a, h. Widoczne jest tu pokrewieństwo paralelne. Pentatonika generalnie jest skalą mollową, ale w tonacjach durowych też brzmi bo jest oparta na pokrewieństwie tercjowym (tonacje paralelne, np. C dur->a moll, G dur->e moll, F dur->d moll itp.).

Możesz budować akordy na konkretnych skalach, ale wg mnie utrudniasz sobie sprawę bo to podwójne myślenie. Najpierw musisz pomyśleć o skali, a potem o akordzie, który chcesz na tej skali zagrać.
Nauka skal to długa droga, więc proponuję Ci zacząć od akordów. Szybciej można się nauczyć, a improwizacja będzie nawet łatwiejsza bo z reguły jak grasz solo to masz podawane akordy, a nie skale. Chociaż granie po skalach też daje niezłe efekty.
Pozdrawiam

lignatone 

Instrument/y: Lignatone skrzydłówka
Wysłany: Pon 21 Cze, 2010 14:46   

Dzieki po czesci odpowiedziales na pytanie. Chodzi mi o to jak zbudowac pentatonike z danej skali lub jak utworzyc akord z danej skali. Gdy gram utwory to mam napisane akordy na ktorych gram solowke, mistrz powiedzial mi skaldniki akordow ale ja nie moge tak od razu sie ich nauczyc.

Odpowiedz do tematu