Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17
Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 21:56 Alkohol po ćwiczeniu
mianowicie jak w temacie, od dłuższego czasu zastanawiam się czy ma wpływ na nasze ćwiczenie mięśni ust alkohol zaraz po zakończeniu ćwiczeń , bo jak większość chyba wie że kulturyści nie mogą pić przed w czasie ani zaraz po ćwiczeniu alkoholu piwa bądź wódki , ponieważ białko czy cuś takiego się rozpada i zamiast zamieniać się to na mięśnie zamienia się to na tłuszcz. A jak to jest z tymi naszymi mięśniami ust czy po wypiciu piwa zaraz po ćwiczeniu daj my na to że np. trzy godzinnym cały nasz czas i praca idzie na marne?? , bo przecież nauczyciele w szkołach muzycznych dużo przyrównują ćwiczenie na trąbce do sportu.??
_________________ ćwicz , ćwicz i jeszczer raz ćwicz
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 22:41
Mięśnie ust to takie same mięśnie jak gdzie indziej. Działają na tych samych zasadach co inne mięśnie i podlegają tym samym procesom. Tak jak możesz uszkodzić inne mięśnie tak samo możesz uszkodzić mięśnie ust. Podejrzewam że w przypadku alkoholu zachodzi podobna prawidłowość.
Generalnie nie polecam nikomu picia przed i w trakcie grania. Co do konsumpcji po graniu zostawiam wolną rękę. Jeżeli wiadomości i wiedza jaką zgromadzisz tu i teraz sprawią że nie będziesz pił zaraz po graniu to gratuluję. Sam robię podobnie. Natomiast prawda jest taka że mało kto zwraca na coś takiego uwagę.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Wto 16 Cze, 2009 23:27
Nie ma to jak piwko po ciężkiej wieczornej próbie, nie ma to jak się czegoś napić po koncercie. Również po ciężkim dniu ćwiczenia zimne piwko jest błogosławieństwem. Wydaje mi się, że nie ma to tutaj zbytniego znaczenia. Od dawna wychodzę z założenia, że do grania na trąbce nie potrzeba mieć wyjątkowo rozwiniętych mięśni twarzy, ust czy innych takich, dlatego nie sądzę, żeby alkohol w rozsądnych ilościach miał na nie jakiś zgubny wpływ. Co najwyżej może utrudnić mózgowi przyswojenie tego czego się nauczyliśmy przez ten czas ćwiczenia.
Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17
Wysłany: Sro 17 Cze, 2009 14:36
mi nawet tak bardzo nie chodzi o ta przyswojoną wiedzę jak świeżość ust elastyczność itp. na drugi dzień, bo z założenia wychodzimy że jeżeli gramy przez dany dzień przedęcia to na drugi dzień powinno nam się lżej grać jeżeli prawidłowo wykonaliśmy ćwiczenia?? i czy ten cały czas który przeznaczyliśmy na szlifowanie przedęć by uelastycznić usta dźwięk i wszystko co z tym związane nie pójdzie na marne jak np. ćwiczenie mięśni ciała i wypicie zaraz po ćwiczeniu alkoholu i cały wysiłek idzie na marne .
_________________ ćwicz , ćwicz i jeszczer raz ćwicz
W 100 % zgadzam się z Devil_inside, bo nie wydaje mi się żeby alkohol tak znacząco pogarszał naszą kondycję w grze... Cóż jest taki zespół w mojej okolicy widziałem ich ostatnio na nk i jeden gość grał na trąbce i pił jak szewc... a jest bardzo dobry w grze bo nie raz słyszałem solo jego w internecie ale w zespole rzadko gra na trąbce częściej chyba keyboard.
Instrument/y: Getzen Renaissance
Ustnik/i: JK exclusive 4 g
Pomogła: 5 razy Wiek: 21 Posty: 61 Skąd: Piła
Wysłany: Pią 19 Cze, 2009 19:34
Heh ja uważam,że dużo zależy od nas samych Jak na kogo wpływa alkohol. Ze mną jest np. tak,że kiedy wypiję piwko albo dwa przed koncertem czy ćwiczeniem, to mam bardzo duży problem z graniem scaccato ( a o podwójnym czy potrójnym nawet nie wspomnę) Natomiast piwko po graniu - na pewno nie zaszkodzi:) oczywiście w umiarkowanych ilościach
Wysłany: Sob 20 Cze, 2009 06:41
Jestem zdecydowanie przeciwny piciu przed. W moim przypadku najmniejsza ilosc alkoholu przed graniem wylacza myslenie w grze. Co do picia po, to piwko po nawet 45 minutowym granie jest jak ambrozja. Zauwazylem u siebie tez pewna prawidlowosc. Kiedy popije dzien (noc) przed graniem, to na drugi dzien, gdy przychodzi do grania, po prostu gram mi sie wysmienicie (nie raz mimo dalszego, lekkiego bolu glowy). Wynika to chyba z tego, ze alkohol rozluznia (np. obnizony glos o poranku ) i tak samo widocznie dzieje sie z ustami.
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Czasami se chlapnę 100g przed jakimś "poważniejszym" graniem, bo zawsze mam stresa takiego że ciężko go opisać. Ale np. jakieś wesele, gdzie wódy do oporu, to nie powiem żeby jakieś konsekwencje oprócz kaca były w późniejszym czasie. Żadnej degradacji mięśni czy czegoś podobnego. Jest spoko.
Pozdro ;]
_________________ Nie graj tak by tańczyli, graj tak by słuchali.
Niektórzy na kacu bardzo dobrze graja,kiedys pewien kapelmistrz sam mi opowiadał że ma takiego kolege który zawsze gra na kacu ma wtedy lpesze brzmienie i sie nie męczy W Sumie kacyk niekiedy pomaga Mówie bo sam kiedyś grałem na kacyku
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sro 24 Cze, 2009 22:51
Są taki dwa śmieszne powiedzonka (ale chyba niestety często prawdziwe, szczególnie jeżeli chodzi o muzyków weselnych) a pro po picia:
1. Dobry muzyk to i na trzeźwo zagra.
2. Można grać na trzeźwo, ale po co ryzykować.
Warto ostrzec, że w miarę "używania" coraz trudniej coś z siebie wykrzesać na trzeźwo ;-)
Niemniej bardzo dobre są te powiedzonka i chętnie coś dorzucę od siebie:
- Chopin gdyby jeszcze żył, toby pił. (Wyspiański - "Wesele")
- Rzeczywistość to złudzenie, wywołane niedoborem alkoholu we krwi. (podobno irlandzkie)
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Nie 28 Cze, 2009 00:20
po alkoholu można śpieee-eee-wać, ale grac już nie. no, chyba że komuś zależy na brzydkim, trzęsącym się i niedopasowanym dźwięku. wtedy - proszę bardzo.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1394 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Pon 29 Cze, 2009 13:02
Marat, jeśli masz pisać takie bzdury, lepiej wogóle nie pisz... Temat picia w polskich orkiestrach był poruszany nie raz na tym forum. Zastanawiam się co to wogóle za orkiestra, bo chyba na jakiekolwiek konkursy, przeglądy, imprezy kulturalne, festiwale raczej się nie wybieracie, prawda?
Wysłany: Pon 29 Cze, 2009 14:12
Marat napisał że JAKOŚ im idzie, więc spotykają się chyba raczej żeby sobie pograć, a nie grać zawodowo czy półzawodowo.
ja znam kierowców, którzy piją i to dużo... ale nie wtedy, gdy mają siadać za kółko. kwestia odpowiedzialności.
a picie plus jakikolwiek instrument równa się kompletna żenada.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Wysłany: Pon 29 Cze, 2009 17:22
wiesz, havk, papier wszystko zniesie... a to już zależy od ich uczciwości. zgadzam się z Twoim zdaniem, ale nie każda orkiestra jest orkiestrą. ja grałem w Orkiestrze, która miała w porywach 20 osób.
schodzimy na inny temat, koniec.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum