Instrument/y: Yamaha YTR-2355
Ustnik/i: Vincent Bach 5C
Wysłany: Nie 13 Lis, 2011 22:52
1. Monelowe tłoki, czyli tłoki wykonane z materiału o takiej nazwie. Mają być one wytrzymalsze niż zwykłe stalowe. NIe powinny się tak szybko zetrzeć i powinny lżej chodzić. Nie wiem ile w tym prawdy, ale skoro ludzie takie kupują to zapewne cos w tym jest.
2. Na trąbce istnieją dźwięki, które naturalnie nie stroją, np. dźwięk d1. Dzięki możliwości stroju na 1 i 3 krągliku, wysuwamy rurki w czasie gry, dzieki czemu dzwięk stroi. Ogólnie rzecz biorąc, służą do strojenia
3. Nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie, ponieważ najzwyczajniej w świecie nie znam na niej odpowiedzi xD Wydaje mi się jednak, że jeśli ma to wpływ na dźwięk to jest on niewielki. Nad dźwiękiem pracuje się poprzez ćwiczenia a nie poprzez rurki. Trzeba grać, żeby dźwięk dobrze brzmiał i nie da się tego obejść żadną rurką.
4. Sądzę, że podobnie jak z rurką- niewielki. Spotkałem się ze stwierdzeniem, że instrumenty posrebrzane maja inną barwwę lakierowane inną. Zapewne coś w tym jest, bo to opinie ludzi doświadczonych, choć podkreslam, że nie będzie do wielka różnica.
5. Amati to dość stara marka. Pamięta jeszcze czasy Czechosłowacji. Niegdyś była liderem na rynku instrumentów dętych. Dziś nowoczesne technologie innych firm tworzą dużą konkurencję dla czeskiego producenta. Atutem niewątpliwe jest fakt, że Amati nigdy nie przeniosło swojej działalności na wschód, także nie musisz sie obawiać, że otrzymasz chiński produkt. W dniu dzisiejszym jest to dobre połączenie ceny i jakości. Cena nie jest zbyt wygórowana jakość nie jest najgorsza. Instrumenty tej marki można smiało polecić na początek przygody z trąbką, choć bardzo czestym problemem jest schodzący lakier (trzeba się z tym liczyć). Poza tym firma wypada raczej pozytywnie w przedziale instrumentów szkolnych.
Całość wypowiedzi oparłem o swoje zdanie, także jeśli ktoś się z nim nie zgadza śmiało prosze poprawiać lub dodawać coś od siebie.
Wysłany: Pon 14 Lis, 2011 20:42
Ja mam trąbkę amati ATR 211, po niej była ATR 212 i 213, a teraz jest właśnie ATR 300, powiem że na mojej gra się bardzo dobrze. Mam ją już 4 lata i lakier wcale nie schodzi. ATR 300 jest na pewno super - ja chciałbym mieć taki instrument.
_________________ Wejdź na moją stronę, kliknij w link strony chomikuj.pl, znajdź mojego chomika i pobieraj nuty i inne ciekawe rzeczy. Pozdrawiam!
Panowie w dziale artykuły poczytajcie o SIRIUSie. Napisałem jak się na niej gra i wiele innych rzeczy także zapraszam Powinny rozwiać wasze wątpliwości i ewentualne pytania.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Amati ATR 300 Sirius
Ustnik/i: Amati 7C typ Bachowski
Wysłany: Czw 01 Gru, 2011 19:00
ja mam pytanie czy jak mam te monelowe tłoki to ma używać oliwy do smarowania tłów czy nie jest potrzebna ?
_________________ W futerale znajduje się tabliczkę: "jestem bogaty, gram, bo lubię"...
Gram, bo lubię. Proste stwierdzenie - trębacz nie oczekuje niczego od słuchaczy, czerpiąc przyjemność z samej gry
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum