Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Aranżowanie utworów
gonzo88 

Instrument/y: Yamaha YTR-2355
Ustnik/i: Vincent Bach 5C

Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 21:12   Aranżowanie utworów

Nie za bardzo wiedziałem do jakiego działu mogę dodać ten post, także jesli wybrałem źle to przepraszam. Chciałbym zapytać czy jesteście w stanie odpowiedzieć mi na czym polega aranżowanie utworów tak w skrócie czy jest to zbyt skomplikowane? Otóż, posiadam nuty utworu z samą melodią. Chciałbym zagrać ten utwór w duecie z saksofonem, ale jak wspomniałem mam jedne nuty i nie wiem jak je rozpisać na dwa instrumenty? Czy przetransponować je tylko do stroju saksofonu czy zrobić z tym coś jeszcze żeby to ładnie brzamiało. Chodzi o Tequile. Występ w sumie dośc luźny, w ramach małego przedstawienia jako tło muzyczne, ale wiadomo fajnie by było gdyby to brzmiało porządnie. Z góry dzięki za opowiedzi :)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Wto 15 Lis, 2011 22:16   

Zależy czy to co grasz z saxem ma być grane w charakterze sekcji dętej czy jakoś inaczej (solo). Jeżeli będziesz tworzył z saxem sekcję dętą to proponuję to zagrać z nim unisono - jako pokaz tematu. Za drugim razem możesz np. wejść na głos o tercję wyżej. w Tequili nawet fajnie może to zabrzmieć. UWAGA! nie zawsze pasuje żeby odległość między głosami była w tercji. W niektórych miejscach melodii (z reguły pod koniec fraz lub na ostatnich dźwiękach) bardziej pasuje zagrać kwartę lub kwintę. Powinieneś usłyszeć o które miejsca mi chodzi jak zagrasz to sobie z saksofonem. Ogólnie możesz tak zaaranżować melodię, że głównie grasz unisono, a od czasu do czasu rozchodzicie się na głosy. Jednak do tego potrzebna jest próba z instrumentem, który będzie grał akordy (klawisze lub gitara) żeby wasze ustalone głosy pasowały do funkcji które gra klawiszowiec lub gitarzysta.
To tak baaardzo ogólnie i na szybko mogę zaproponować jeżeli chodzi o "zaaranżowanie" Tequili.
Aranżacja to nie łatwa sztuka i zależy od wielu czynników. Trzeba mieć pomysł, talent i odpowiednie umiejętności żeby dobrze zaaranżować utwór. Rozpisywanie na głosy to takie przedszkole aranżacji. Można kombinować na wiele sposobów bawiąc się harmonia, rytmem, melodią, dynamiką, tempem, artykulacją czy barwą.
Życzę powodzenia.

venom 

Instrument/y: getzen
Wysłany: Sro 16 Lis, 2011 09:43   

W unisonie mozna próbowac grać pod warunkiem, że ani Ty ani saksofonista nie macie problemów z intonacją, bo jeśli strój "lata" to takie rozwiazanie nie jest najlepszym pomysłem. Lepiej zagrac wtedy w jakimś interwale, bo nie daje to aż tak bardzo po uszach.

gonzo88 

Instrument/y: Yamaha YTR-2355
Ustnik/i: Vincent Bach 5C

Wysłany: Sro 16 Lis, 2011 18:56   

Dzięki za pomoc. Zrozumiałem mniej więcej o co chodzi. Może coś z tego wyjdzie a jeśli nie to chociaż będzie to jakieś nowe doświadczenie :)

gacman 
begginer

Instrument/y: Amati ATR 213
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Pon 26 Gru, 2011 12:59   

Nie bede zakladal nowego tematu, skoro w moim chodzi o podobna sprawe. Otoz wyglada ona tak: chce wykorzystac przerwe swiateczna i dopisac brakujacy glos do marsza, ktorego mamy w orkiestrze http://www.youtube.com/wa...olz&playnext=3. Chodzi o akompaniament, glos rogu. W szkole nie uczono mnie jeszcze podstaw aranzacji, harmonii (nie wiem dokladnie jak profesjonalnie to nazwac). I nasuwa sie pytanie: jak to wykonac, aby wszystko ze soba wspolgralo. Na pewno jest na to jakas regula, ktorej jeszcze niestety nie znam. Stad moje pytanie, jak napisac glos rogu ktory jest w stroju Es, aby wszystko pasowalo do siebie?

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 10:31   

Odnośnie aranżacji utworów - to sztuka przez duże "S" i na prawdę trzeba mieć do tego wiedzę i talent. Niekiedy sama aranżacja potrafi przydać blasku utworowi. Najprostszą metodą rozpisania utworu na 2 głosy jest dodanie 2-giego głosu w tercji, ale trzeba bardzo uważnie bo żaden "automat" tu nie działa.

A odnośnie zrównania tonacji trąbki (B) i rogu (Es) to bardzo proste. Piszesz wszystko w jednej tonacji i:
- albo głos trąbki transponujesz o kwartę do góry,
- albo głos waltorni transponujesz o kwartę w dół.
No i gracie jednym tonem. Bo przecież pomiędzy B i Es jest kwarta (czysta). A więc jeden z Was musi zagrać kwartę wyżej lub niżej.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Wto 27 Gru, 2011 11:24   

gacman, nie będzie to proste zadanie dla Ciebie skoro jeszcze nic nie aranżowałeś. Potrzebna jest fachowa wiedza co do harmonii oraz instrumentacji w sensie - co gdzie lepiej zabrzmi - tercja czy seksta ? w której oktawie będzie czytelniejsze i pełniejsze ? itd.
Znasz rolę i zadanie waltorni w orkiestrze ? Jest ona instrumentem akompaniującym (bardzo często na zasadzie um pa um pa) ale też ze względu na swoje brzmienie często ma partie solowe, często jest podporą harmonii oraz bywa, że gra kontrapunkt. Także mnogość rozwiązań jest duża. Popytaj może czy ktoś ma głos waltorni od tego marsza - było mnóstwo aranżacji tego utworu także na pewno gdzieś coś znajdziesz i podpatrzysz co grają waltornie.

P.S. W ramach nabywania doświadczeń proponuję zacząć pisanie swoich aranżacji do prostych piosenek, kolęd itd. - zacznij od dwóch instrumentów i sobie rozszerzaj zakres działań. Doskonała lekcja kształcenia słuchu, harmonii, zmysłu muzycznego :)

gacman 
begginer

Instrument/y: Amati ATR 213
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Pią 30 Gru, 2011 20:20   

Myslalem o tym, aby podpatrzec jak jest w innych aranzacjach, ale niestety nie ma sposobnosci. Nuty do tej wersji utworu dostalem od znajomego, z drugiej strony Polski, z ktorym pracowalem w wakacje. Dokładnie, nie chodzilo mi o nic skomplikowanego, dokladnie tak jak napisales: um pa um pa um pa pa pa pa : ) Bo myśle, ze z czyms takim moglbym sobie poradzic, jesli poznalbym zasady co do tworzenia harmonii z innymi instrumentami.
Gdy zaczynalem moja przygode z muzyka, gralem wlasnie na sakshornie altowym, najbardziej wlasnie utkwilo mi w pamieci to umpa umpa.

Masz racje, zabiore si za rozpisywanie smutnej wersji "mizernej chochej", w swieta o tym myslalem, a bylalby dopiero satysfakcja, gdyby moja aranzacja nadawala sie do grania. Ale nic sobie nie obiecuje.

Dzieki za pomoc Grzegorz i Damian, jesli cos stworze to na pewno o tym poinformuje, a jesli zatrzymam sie w martwym punkcie to rowniez sie odezwe, ale z prosba o pomoc : ) pozdrawiam i zycze uidanego sylwestra w rytmiue latynoskiej muzyki ; )

Odpowiedz do tematu