Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Arturo Sandoval
adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pią 05 Wrz, 2008 22:32   

Właśnie , co to jest ten snajper?

Kamil 

Instrument/y: B&S 3137
Ustnik/i: Marcinkiewicz E17, JK 3C

Wysłany: Nie 07 Wrz, 2008 21:19   

"Snajper" to w języku trębaczy mały i płytki ustnik, na którym wyższe dźwięki gra się łatwiej niż na większych i głębszych. Kosztem brzmienia w dolnych rejestrach itp. itd., ale o tym już w innych tematach... :roll:
Zwłaszcza, że Sandoval na takim nie gra. ;)

kajefasz 
Całe życie grać...

Instrument/y: Yamaha ytr4335G
Ustnik/i: Yamaha Gp 17c4

Wysłany: Pon 08 Wrz, 2008 18:59   

Dzięki bardzo za pomocną wypowiedź

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pon 29 Wrz, 2008 16:50   

Oglądnijcie te dwa linki:
http://pl.youtube.com/wat...feature=related

http://pl.youtube.com/wat...feature=related

schutze 
Młodzik ; ]

Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C

Wysłany: Sro 01 Paź, 2008 13:31   

2 zarąbiste, ale zatem pierwsze fascynujące, no co tu mówić super trębacz, potrafiący znakomicie grać ;]

Piszę poprawnie po polsku
.

arturlewandowski

Jelon 
Classic trumpet

Instrument/y: Schagerl 1000s
Ustnik/i: Schagerl 3c

Wysłany: Nie 05 Paź, 2008 14:01   

Znakomicie gra i aż chce się słuchać jego 'wysokich' popisów ;)

Yogi23 

Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17

Wysłany: Sro 08 Paź, 2008 16:41   

zgadzam się z pepinem choć nie do końca lepszego trębacza niż A.S. jeszcze nie widziałem tym bardziej że podajże obecnie ma 60 lat i gość wymiata niesamowicie
słucham go nonstop już ładne pare lat i ci co uważają że nie jest najlepszy w klasyce to jest tylko
zasługą tego że jak każdy młody trbacz kształtuje swój warsztat na klasyce w szkołach muzycznych i dlatego jako młody trębacz grywał z orkiestrami symfonicznymi

i moim zdaniem w tej muzyce bije na głowe wszystkich trębaczy

po tym jak zaczoł potyczkę Dizzy Gillespie gdzie po kilku latach stał się gwiazdą obok gwiazdy :) i na tym zrobił swą karie a wszyscy chyba wiedzą że Dizzy zajmował się wyłącznie jazzem

i A.S. jest jej wg. mnie mistrzem

a odkąd gra sam gra jazz ma swój big band i swój klub nagrał on niezliczyłem ale wiele płyt z wieloma gwiazdami każdej muzyki i każda ta płyta czy chodźby jedna "Best of the Best"(jego) nie ma nic do zażucenia i nie jest to tylko muzyka jazzowa wg. mnie gość ma poprostu predyspozycje do każdej muzyki choć dosluchałem się że w każdej muzyce jaką gra zalatuje muzyką kubańską

a co do Milesa Davisa nie wiem zbyt wiele na jego temat jedynie co mi się obiło o uszy to to że że był w większości na swoich koncertach naćpany ,a jak większość wie po takich używkach jak np. alkochol zadęcie się diametralnie zmienia (kiksy, usta flaczeją) choć nie wiem jak się to ma do narkotyków ,a więc zostawie to bez komętarza, może niech ktoś zabierze głos na ten temat jeśli coś więcej wie
pzdr.

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sro 08 Paź, 2008 22:26   

Miles technicznie się ani do Gillespie'ego ani do Sandovala nie umywał, miał natomiast niesamowity talent organizatorski i potrafił z 2-3 dźwięków na krzyż wydobyć niesamowity klimat. tak, że chciało się Go słuchać. nie sądzę, że na większości swoich koncertów był naćpany (nie znalazłem takiej informacji), zaczynał przecież jako dzieciak na pulpicie 3go trębacza. ale fakt faktem, że swoje najlepsze płyty nagrywał jak był trzeźwy. tutaj nie był wyjątkiem.

no, ale to temat o niesamowitym Arturo. czego chcesz, facet jest ambasadorem Kuby, przemyca swoją ojczyznę gdziekolwiek i cokolwiek gra :D a gra rzeczywiście fenomenalnie.

kto sądzi, że trąbkowy AS (wybaczcie, musiałem) najlepsze lata ma jeszcze przed sobą? :mrgreen:

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Sro 08 Paź, 2008 22:52   

Ja tak uważam. Kiedy zrozumie, że milion dzwięków na sekunde w 10 oktawie to nie wszystko :P :D

NTligeNT 
O>-iii-o

Instrument/y: -iii-o
Ustnik/i: Schilke 24

Wysłany: Sro 08 Paź, 2008 22:55   

Sandoval pod względem wykonawczym jest wyborny. Szkoda, że się nie spotkał z Dizzym gdy ten był młodszy ;-) Dizzy miał kiedyś powiedzieć Milesowi, że gra tak jak on, tylko oktawę niżej od Dizzego ... Z kolei Dizzy o tę oktawę (pod koniec kariery) grał niżej od Arturo. To tyle jeśli chodzi o technikę.

Natomiast jako kompozytor, aranżer Arturo nie dorównuje Gillespiemu i Milesowi, którzy zapoczątkowali (współzapoczątkowali) nowe style w jazzie. Dizzy i Miles wpłynęli na innych muzyków, w dużo większym stopniu niż Arturo.

Dizzy i Miles większą uwagę zwracali na MUZYKĘ, aniżeli na samą trabkę ... Sandoval może jest lepszym od nich trębaczem, ale nie muzykiem.

A gdyby porównać Sandovala z Fergusonem? Kto wygra Waszym zdaniem w tym pojedynku ?

Miles_Fan 
poszukiwacz

Wysłany: Czw 09 Paź, 2008 13:16   

mimo wszystko jednak Amerykanin. jak się ogląda jego występy, to widać jakby traktował trąbkę jak zabawkę. ale to wypychanie policzków...

Miles Davis

NTligeNT 
O>-iii-o

Instrument/y: -iii-o
Ustnik/i: Schilke 24

Wysłany: Czw 09 Paź, 2008 13:48   

Miles_Fan napisał/a:
mimo wszystko jednak Amerykanin

Dobrze, ale który ? Zarówno Kanada (ojczyzna Fergusona) jak też Kuba (ojczyzna Sandovala) leżą na kontynencie amerykańskim ...

Miles_Fan 
poszukiwacz

Wysłany: Czw 09 Paź, 2008 23:16   

no cóż... co do Kuby w Ameryce (przecież to wyspa!) to bym się kłócił...

chodzi mi o M. Fergusona.

Miles Davis

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 17:39   

Miles_Fan, no to co... a Anglia lezy na wyspie, a jest to kraj europejski ;) No a wracając do tematu - Sandoval do mnie nie przemawia... Przebieranie palcami i granie 100 dzwieków na sekunde nie jest dla mnie interesujące i warte uwagi. Fajnie ze facet ma technike, skale, ale mnie jego muzyka wogole nie pociąga. Ba, nawet kiedy przez przypadek włączy mi się jego filmik od razu go wyłączam, bo po prostu wkurza mnie taka łupanka ;)

Miles_Fan 
poszukiwacz

Wysłany: Pią 10 Paź, 2008 17:50   

havk, po prostu kraj Fidela/Raula jakoś nie kojarzy mi się z Ameryką. poza tym masz rację - Amerykanin to mieszkaniec Ameryk czy USA?

Ferguson poza techniką robi jeszcze muzykę.

[ Dodano: 2008-10-10, 18:51 ]
havk, po prostu kraj Fidela/Raula jakoś nie kojarzy mi się z Ameryką. poza tym masz rację - Amerykanin to mieszkaniec Ameryk czy USA?

Ferguson poza techniką robi jeszcze muzykę.

a inni nie mają zdania?

Miles Davis

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pon 29 Gru, 2008 17:23   

Ferguson jest lepszy, ponoć grał wyżej od Arturo...

Yogi23 

Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 22:10   

to dla tych którzy sądzą że Sandoval przebiera tylko palcami i nie potrafi zrobić dobrej muzyki ;]

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Wto 30 Gru, 2008 22:26   

My way :) Ładnie

Odpowiedz do tematu