Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 17:50 Ave Maria Caccini BŁĄD??
Witam . ;P mam problem z zagraniem http://www.icking-music-a...ve_Maria_Fm.pdf ta strona jest podana w "nutach" na tym forum ale czy aby na pewno to jest na trąbke ? ;/ ogolnie to nie wychodzi mi nutka "G" brzmieniowo ... pomooocy ;P moze ktos ma jakies inne nutki do niej ? mze ktos wstawi jak ją gra z tych nut ?
Aby poprawnie zagrać na trąbce wersje która podałeś musisz przetransponować sobie głos solowy o sekunde wielką w góre...(pamiętaj ze trabka jest w stroju B) wtedy wszystko sie bedzie zgadzac... ot cała filozofia
Wysłany: Wto 02 Lut, 2010 21:23
strix35 napisał/a:
eeeee czyli jak mam "transpononowac" ? jak zaczyna się od "A" to ja grammm "H" ??
Tak. Przepisujesz tylko partię solową. Akompaniament zostawiasz w spokoju. Wtedy twoją tonacją będzie Bb a akompaniament zostaje w Ab. I automatycznie przepisujesz o cały ton wyżej. Np pierwszy takt partii solowej to już będzie dzwięk Bb, drugi Bb, d i tak dalej
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sro 03 Lut, 2010 17:18
Nie myśl o bemolach tylko każdy dźwięk transponuj o cały ton do góry, a bemole same ci wyjdą.
Ale skoro już pytasz to jeżeli na pianinie jest tonacja f moll (4 bemole przy kluczu: b, es, as, des) to trąbka po przetransponowaniu będzie miała tonację g moll (czyli 2 bemole przy kluczu: b, es). Mam nadzieję, że teraz to jest jasne.
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum