Wysłany: Nie 04 Lis, 2007 14:51 Ave Maria - prawda i mity
Sam tytuł powielany przez kompozytorów został co najmniej 2 razy. Wykonywany na wielu instrumentach.
Temat odnosi sie do ustalenia kilku zasadniczych faktów i mitów. Otoż ile było wersji, z myslą o jakich instrumentach kompozytorzy pisali swoje utwory, jak należy je interpretować? Proszę zamieszczać w tym temacie każdą ciekawostkę dotyczącą tematu.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Nie 04 Lis, 2007 22:33
Niech wrzucają do działu Trąbka...Utworzyłem tam specjalny temat, który będzie przyklejony... Zachowamy porządek i jednocześnie pozbieramy kilka ciekawych wersji tego pięknego jakby nie było utworu.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Instrument/y: flugelhorn Pomógł: 1 raz Posty: 4 Skąd: POLSKA
Wysłany: Pią 18 Kwi, 2008 21:52
Witam - jeżeli jest potrzeba na Ave Marie mogę wrzucić "różniastych" kompozytorów co najmniej 20sztuk - z tym że wszystko in "C" akompaniament + głos.Mysle ze z transpozycją nie będzie problemu( na ogół akordeon +organy,fortepian)
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Sob 21 Cze, 2008 09:45
Justynka22112 napisał/a:
Tu jest Ave Maria- Bocelli'ego, od razu z nutkami
no dobra, ale to jest Ave Maria napisane przez Bacha i Gounoda. tzn. Gounod wykorzystał jedno z preludiów J.S.Bacha i do tego dopisał tą znaną melodie.
Instrument/y: Yamaha ytr4335G
Ustnik/i: Yamaha Gp 17c4
Wysłany: Pon 11 Sie, 2008 17:31
Max ma rację. Wersji jest mnóstwo w róznych krajach, regionach i kościołach, bo jest to modlitwa. Najczęściej napisana na organy i wokal, a jeśli chodzi o te najbardziej znane to Shubert, Bach i Caccini.
_________________ Zacznij działać... Bez tego wszystkie twoje plany i marzenia są bezużyteczne.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum