Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
BACH
tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Wto 13 Sty, 2009 15:31   BACH

Chciałbym kupić ustnik Bacha, ale mam pewien problem. Widział ktoś może w internecie tabele,w której rozmiary schagerl ustników były tez z odpowiednikami rozmiarów Bacha.
Jeżeli ktoś z was widział taką tabelkę,proszę o link.

EDIT:
Alt nie gryzie!
Immortal4ever

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Wto 13 Sty, 2009 15:41   

Jeśli chcesz kupić Bacha to od razu Ci mówię żebyś kupił używanego. Dlaczego? Ponieważ te nowe są produkowane w Chinach i gra się na nich całkiem inaczej niż na poprzednich. Są inaczej zrobione i rant jest bardziej zaokrąglony. A na jakim grasz teraz ? rozmiar..

bart1234 

Instrument/y: Schagerl Penelope
Ustnik/i: LASKEY 70B

Wysłany: Czw 15 Sty, 2009 22:09   

Rozmiary ustników Schagerl i Bach teoretycznie są takie same, np. 3C Schagerla odpowiada 3C Bacha.

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 01:11   

zgadzam się z Rumcajsem. ale ciężko chyba będzie trafić używkę Bacha... nowy 200-250 zł.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 11:37   

Miles_Fan, nowy bach 250 zł? gdzie? :P Bez przesady... Ceny wahają się w granicach 150-200 zł. Chyba najdrożej u Zygmunta - 191 zł. W brasspoint od 149 (wyprzedaz) do 175 zł. Warto poszukać też na allegro - tam czasem nowe są po ok. 120 zł. Nie rozumiem za bardzo czym moze się róznic ustnik z chin od ustnika z USA. Chyba wartością sentymentalną. Tak samo zaprogramowane Frezarki, tokarki i inne sprzęty... Te same materiały. Po prostu przeniesiona linia tam, bo taniej kosztuje wyprodukowanie. I tyle ;)

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 12:18   

Ja mam ustnik Bacha i Shagerla oba 3c, niby takie same ale jednak różnią się. Jak się przyjżec dokładnie to jest różnica w kielichu i Bach jest lepszy (jak dla mnie).

Rumcajs 

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 12:24   

havk napisał/a:
Miles_Fan, Nie rozumiem za bardzo czym moze się róznic ustnik z chin od ustnika z USA. Chyba wartością sentymentalną. Tak samo zaprogramowane Frezarki, tokarki i inne sprzęty... Te same materiały. Po prostu przeniesiona linia tam, bo taniej kosztuje wyprodukowanie. I tyle ;)

Pisałem że : są inaczej zrobione i rant jest bardziej zaokrąglony. Jakbyś miał zagrać na ( ustniku) wykonanej nówce i z przed parę lat temu to na pewno byś odczuł różnice. Sam o tym nie wiedziałem i kiedy kupowałem swój ustnik to mnie prof ostrzegł że lepiej kupić ten wyprodukowany w USA bo po prostu jest lepszy.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 13:23   

Kwestia gustu. To czy USA czy Chiny to moim zdaniem nie ma znaczenia. Ważne by się grało na nim dobrze. Czasem Chiński ustnik może lepiej spasować i tyle a czasem amerykański. Lepiej sobie na nim pograć i samemu ocenić niż słuchać jakiś przesądów.

Rumcajs 

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 13:36   

No przesądy raczej to nie są tylko fakty. Ustniki produkowane w USA w stosunku do Chin mają znaczną różnicę. Na USA jest dużo lepszy atak i lepiej idzie sobie wyrobić kondycję , na Chinach jak pisałem wcześniej - rant ustnika jest dużo bardziej zaokrąglony. Kto nie wierzy niech sprawdzi. No i idzie poznać po oznakowaniu, Chińskie mają większe literki niż USA. Jeśli ktoś lubi zaokrąglony rant to proszę bardzo, z doświadczenia wiem że dźwięki staccato są bardziej miększe ale też bardziej się na nim kiksuje ( ciężej się gra). :)

havk 

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 16:12   

Grałem na amerykancu przez pewien czas. Dokładnie na 5c. Ponad rok. Kumpel ma jeszcze tego całego "VINCENT BACH" i nie zauwazyłęm pomiędzy nimi róznicy. Po prostu ludzie wpajają sobie jakieś różnice, które nie mają rzadnych podstaw. Po prostu działa wyobraźnia i podświadomość :P stereotyp, chiny i wszystko co chinskie jest złe nastawia nas na to, ze lepiej kupić amerykańca, bo to jest dobre, przynajmniej tak mówią stereotypy. Ja gram teraz na Stomviku 4c - wygodny ustnik, w moich odczuciach bardziej "delikatny" dla ust. Rant zaokrąglony lekko. Rumcajs, od kiedy to rant decyduje o kiksach? :shock: kolejna nowa szamańska teoria... Kwestia gustu. Jeden woli okrągle, drugi płaskie. Jak lubisz płaskie, to sobie kup ustnik Amati - prawie idealnie scięty i płaski.

tobi3776, co do Twojego problemu - ustniki schagerl są, można powiedzieć, "wzorowane" na Bachach. Jak to powiedział Bartosz, odpowiadają oznaczeniem. Grasz na Schagrlu 7C lub 3C, prawda? Jeśli uwazasz, ze Bachy są dla ciebie troche drogie, to kup sobie Gewę - są to wierne kopie Bacha. Pozdrawiam

Rumcajs 

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 16:40   

Havk zbyt trochę emocjonalnie podszedłeś do sprawy..Czy ja napisałem o tym że rant decyduje całkowicie o kiksach ? Chyba źle mnie zrozumiałeś, napiszę krótko : im bardziej ostry rant tym łatwiej trawić w dźwięk ( dźwięk również jest ostrzej zaatakowany), im łagodniejszy rant tym trudniej trawić w dźwięk lecz za to ładna barwa. Coś za coś. W życiu grałem na Amati 7C, 3C, Bach 3C, później Schilke 17, Gewa 1 i 1/4, Gewa 1 i 1/2 teraz gram na Bach 1 i 1/2. Jak widać dużo testowałem aż znalazłem odpowiedni dla siebie. Na ustnikach trochę doświadczenia zdobyłem i nie podaję się za jakiegoś Szamana :P Kto nie wierzy niech popróbuje np na Schilke pograć a potem Bachu, różnica jest mocno odczuwalna a o Amati to już nie wspomnę. Później dopiero pogadamy. Ja tutaj koledze tobi3776 na pewno nie wciskam kitu lecz tylko doradzam. Ci co sprzedają ustniki powiedzą że różnicy nie ma żeby tylko sprzedać a jak się przejdzie do profesjonalistów np. popytać trębaczy do filharmonii to z doświadczenia inaczej mówią.

havk 

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 21:31   

Rumcajs, grałęm na wielu ustnikach. "No Name", Amati, Yamaha, Bach, Stomvi, Denis Wick, ale nie chodzi tutaj o wyliczankę. Co do tych rantów - nie jest to regułą. Powtarzam to po raz setny - USTNIK TO SPRAWA INDYWIDUALNA. Z tymi atakami, łatwością grania, to raczej odczuwa się różnicę, jesli chodzi o głębokość ustnika. Jeśli chodzi o rant, ja odczuwałem różnicę w nacisku na usta. Łagodne, okrągłe ranty są "miękkie" i delikatne, przez co ja przynajmniej mogłę dłużej grać. Na ostro sciątych rantach usta opierają się w niezbyt naturalnej pozycji, przez co nawet lekki docisk jest dosyć mocno odczuwalny. Przynajmniej takie były moje odczucia. Zalezy tez, co chce się grać, jaki chce sie uzyskać dzwięk. I dla mnie łatwiej i wygodnie gra się na rantach zaokrąglonych. Jak widzisz, twoja regułka się nie sprawdza w 100%. Prof. Piątek gra(ł) na Yamaha 11b4. Swoim uczniom poleca Stomviki, bo mają zaokrąglone ranty. Ale jedni grają na Denis Wickach, inni na Bachach, jeszcze inni na Marcinkiewiczach. Co kto lubi. I tyle. Także to, czy to będzie Bach Amerykaniec, Chinol czy Kambodżanin, nie jest ważne. Ważne, żeby grającemu było wygodnie.

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Pią 16 Sty, 2009 22:14   

Po pierwsze wygoda po drugi brzmienie... Takie rzeczy jak marka czy kraj pochodzenia proponowałbym pozostawić w świętym spokoju jeżeli chodzi o ustniki. Chiny nie przodują jeśli chodzi o jakość no ok... Zgadzam się. Ale w ustnikach schodzi ona moim zdaniem na dalszy plan. Jak się kupuje ustnik to po by coś poprawić dzięki temu. Ustnik moim zdaniem to jest tak indywidualna sprawa, że nie zdziwiłbym się jakby ktoś wystrzelił z tezą że te wszystkie Bachy, Denis Wick, Yamahy, Stomvi i inne są nic nie warte w porównaniu do Stagga bo na Staggu się wygodnie gra. I tyle cała sprawa polega na tym, że ustnik dobieramy do siebie. Do swoich preferencji, upodobań i tak by było wygodnie.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 09:26   

Panowie, niepotrzebnie się emocjonujecie. Grałem na 4 ustnikach bacha, akurat rozmiar 3d i kazdy był inny, nawet jeśli były wyprodukowane w tym samym miejscu. Także proponuje wyluzować, jak ktoś poważniej myśli o graniu to niech pojedzie sobie do sklepu i pogra na kilku ustnikach o tym samym rozmiarze i wybierze ten na którym mu się gra najlepiej.
Rumcajs, nigdy nie słyszałem, żeby na bardziej zaostrzonych rantach się łatwiej trafiało w dzwięki, czy oprócz "własnego doświadczenia" masz jeszcze coś na potwierdzenie tej teorii?

Rumcajs 

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 09:53   

Devil_inside napisał/a:

Rumcajs, nigdy nie słyszałem, żeby na bardziej zaostrzonych rantach się łatwiej trafiało w dzwięki, czy oprócz "własnego doświadczenia" masz jeszcze coś na potwierdzenie tej teorii?
Jeśli masz wyrobione 2staccato i 3staccato na Bachu to spróbuj pograć na Schilke albo jeszcze innym z łagodnym rantem, o teorii niema co za bardzo dyskutować bo to trzeba samemu odczuć. Na pewno hehe żadnym wzorem matematycznym tego nie udowodnimy, nie ma co przesadzać bo wiadomo każdy ma inne usta i najlepszym wyjściem jest popróbować na różnych ustnikach aż się znajdzie ten jedyny. Trochę zeszliśmy z tematu. Chciałbym dodać że jestem posiadaczem Bacha 1 i 1/2 ( USA) i uwierzcie że jest różnica tej samej rozmiarówki do nowego Chińskiego. Może je wykonują te same maszyny jak ktoś wcześniej pisał, lecz pytanie brzmi dlaczego się różnią? Może chcieli je ulepszyć to dlatego są inne? ( Chodzi mi głownie o rant ). I proszę nie pisać że to są bzdury i ignorować z góry mojej wypowiedzi bo grałem na USA i China. Pozdrawiam

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 10:19   

Nikt tu nikogo nie ignoruje. Widzisz jak jedna fabryka potrafi w tym samym czasie wypuścić niby takie same ustniki a jednak różne... to co dopiero powiesz o dwóch niby takich samych ustnikach z różnych fabryk... baaa nawet krajów.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 10:53   

jak chodzi o Bacha to na pewno jest różnica pomiędzy Vincent Bach Corp. a Vincent Bach a jeżeli chodzi o produkcje z Chin czy USA, to zadam tylko jedno pytanie, kto jest w stanie na 100% potwierdzić ze gra na Chińskim czy Amerykańskim sprzęcie, nigdy prawdy się nie dowiemy, ustnik ma pasować i tyle, mi się bardzo dobrze gra na A&S 5C a przecież to tez jest tylko Chińska tanizna, ale wracając do tematu ustniki Bacha to bardzo dobre ustniki, jak kogoś na nie nie stać to poprę jednego z przedmówców i zaproponuje firmę GEWA, wierne kopie Bacha, jakość O.K. i tanie :)

Rumcajs 

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 11:02   

Nieprawda, łatwo poznać po oznakowaniu. Ja wiem na 1 000 000 % że gram na USA. Duże oznakowanie - Chiny, Małe - USA.

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Nie 18 Sty, 2009 12:45   

O.K. twierdzisz ze USA to jest to i niech tak zostanie, a całej reszcie proponuje najpierw pograć na ustniku i nie sugerować się tym czy jest z USA, Polski, Niemiec itp... ustnik musi odpowiadać, być wygodny, pasować do stylu muzyki który wykonujemy, powinno łatwo trafiać w dźwięki które chcemy zagrać, wiadomo ze firma odgrywa tutaj dużą role bo trudno porównać A&S do Monette, ale nie należy się sugerować tylko tym ze ma małe literki bo z czasem producent zrobi te sama trzcionke w Azji i Ameryce i koledzy trębacze już nie będziemy wiedzieli co lepsze ;)

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pon 19 Sty, 2009 10:10   

Rumcajs napisał/a:
Nieprawda, łatwo poznać po oznakowaniu. Ja wiem na 1 000 000 % że gram na USA. Duże oznakowanie - Chiny, Małe - USA.

Małe to mają raczej Vincent Bach Corp. A duże to Vincent Bach. Ja od dawna kupowałem ustniki Bacha w Kanadzie. Które były drogie i miały napisy dużymi literami i jestem pewien że były z USA. Z kolei ustnik który dwa lata temu tam kupowałem też ma napis dużymi literami a był tańszy o jakieś 20 dolarów i to jest ustnik z Chin. Rurka ustnikowa wytarła mi się ze srebra po roku grania. W amerykańcu nie było takiej możliwości. A mając dwa nowe ustniki to nie rozpoznasz który jest który.

Odpowiedz do tematu