Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Bałkańska muzyka
tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 10:16   Bałkańska muzyka

Zawsze interesowało mnie w utworach Gorana Bregovica i w filmie "Guca" granie takiej muzyki. Zadziwia mnie dźwięk wydobywany przez trębaczy, bo nie jest to zwykły prosty dźwięk tylko w moim odczuciu taki lekko "szarpany", bardzo ostry. Jak to jest robione artykulacyjnie? Zawsze mnie to fascynowało. Dla przykładu fragment filmu "Guca" z trąbeczką w bałkańskim stylu...

cypek94 

Instrument/y: U.S.A Getzen 300 Series
Ustnik/i: Vincent Bach 7c, A&S 5c

Wysłany: Sro 20 Lip, 2011 11:15   

tobi3776, Tobi przy okazji, świetny film! :> Po jego obejrzeniu dźwięk wydobywany przez tych trębaczy też bardzo mnie zadziwił! Boski :trumpet: Prawdziwy dźwięk trąbki :) Dołączam się do twojego pytania :)

asdfghjkl123 

Instrument/y: Trąbka
Wysłany: Czw 21 Lip, 2011 19:22   

Na Bałkanach tak się właśnie gra. Bardzo szybkie pochody grane staccato i dosyć częste wibrata, tryle... Poza tym przeważnie gra się w metrum nieparzystym. Napięcie utworu buduje też w dużym stopniu sekcja dęta (tuba,saxhorny barytonowe,tenorowe itd.) i "bębniarze".

zdzis403 

Instrument/y: Jupiter JTR 606 MR
Ustnik/i: Denis Wick London 4 c

Wysłany: Czw 21 Lip, 2011 20:37   

bylem na konceccie bobana i marko markovica.. rewelecja technicznie nie ma na nich mocnych..;] dzwieki same leca z czary tak jakbny grala sama traba ..;] bardzo mi sie podobalo ..jesli ma ktos okazje isc to napewno poslucha kawal dobrej muzyki ;]

Odpowiedz do tematu