Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Barok...
Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 15:09   Barok...

W ogole witam wszystkich to moj 1 post na tym forum. Moze kilka slow o sobie. Jak mozna sie domyslic mam na imie Bartek, za miesiac skonczy mi sie niestety ostatnie -nascie :P :( mieszkam pod 30 km od Zielonej Gory. Na trabce gram jakies 6 lat, nauczylem sie w grac w miejscowej orkiestrze... Nigdy nie chodzilem do szkoly muzycznej i moze stad dosc duzy zapal do klasyki, a konkretnie baroku. Mam juz jakis tam zbior uworow barokowych (glownie tamtejsza "komercja" :P ), ale chcialbym dowiedziec sie co wy byscie polecili. Mam taki jeden utworek, ktory nie daje mi spokoju. Gra Maurice Andre i jakas panna na oboju, pytanie brzmi: Co to jest? I czy macie do tego nutki? (tylko nie piszcie Alessandro Scarlatti - Aria...)
Kod:
http://pl.youtube.com/watch?v=X8C3MQvsQP0

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 22:16   

a co mamy napisać? ;P jest to "Aria na trąbke i obój" tegoż kompozytora. jak wolisz po francusku: "Aria pour trompette et hautbois". o ile sie nie myle to w dziale "nuty" w "inne" są 2 tematy gdzie są wypisane strony z nutami. możesz tam poszukać.

PS. barok i klasycyzm to(moim zdaniem)2 najtrudniejsze epoki do grania. w dodatku utwory z tych epok są trudne interpretacyjnie. nie chce Cie zniechęcać, po prostu muzyka tego okresu jest bardzo trudna. jesli chcesz to szukać jakiś utworów kompozytorów tj. Handel(pisane przez a umlałt :P ), Purcell. o ile sie nie myle to handel jakąś sonate na trąbke napisał, musiałbyś poszukać w internecie. pozdrawiam! ;)

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 22:27   

To tym bardziej wyzwanie! I nie tylko zagrac, ale "zagrac" :) a stron z nutami mam na peczki jak wroce z wakacji to sie podziele (na zadnej z nich tego nie znalazlem niestety :( ), a za francuski tytul wielkie dzieki!

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Pon 13 Sie, 2007 22:37   

jeśli lubisz wyzwania to kup zeszyt nutowy, ołówek, gumke na wszelki wypadek :D i zrób sobie dyktando, jak Ci sie będzie nudziło wieczorami to będziesz miał konstruktywne zajęcie :) pozdrawiam! :)

emkill3 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37
Wysłany: Sro 15 Sie, 2007 10:10   

Hejka! Witam wszystkich po długiej przerwie. No fakt Barok i Klasycyzm to najtrudniejsze epoki, szczególnie barok gdzie króluje trąbka piccolo. Chłopaki nie zapominajcie o Arutunianie i innych fajnych (trudnych) rzeczach. One też są trudne interpretacyjnie.

Drozdzi 
Halo Halo...

Instrument/y: Prelude of Bach TR700
Ustnik/i: Bach 3C

Wysłany: Wto 25 Gru, 2007 20:59   

Barok jest pełen ciężkich utworów ale czy ktokolwiek powiedział ze to jest nie do zagrania? Przecież wszystko się da zagrać. Może odchodząc od baroku to taki Paganini napisał swoje Kaprysy (raz przy graniu pękały mu struny aż została jedna i na niej dokończył utwór) to bardzo długo nikt nie był w stanie tak grać a jednak teraz jest to pewien poziom który pracą można spokojnie osiągnąć. Ja tam najbardziej lubię barok i basta :P

przestrzenny 
przestrzenny

Instrument/y: yamaha
Wysłany: Czw 27 Gru, 2007 12:49   

No Vivaldi na trąbce to musiałaby być niezła technika .
Ale można szukać w Bachu ciekawe wolne utwory .
Jeśli na youtube grają lot trzmiela ,to raczej wszystko jest do zagrania .

petrucci 

Instrument/y: Trąbkę :)
Wysłany: Sro 23 Kwi, 2008 18:05   

To jest aria na trąbkę clarino i głos sopranowy. Na jednym z filmików na youtubie Andre gra ten sam utwór z wokalistką zamiast oboistki.

Odpowiedz do tematu