Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Barwa
itech33 

Instrument/y: Roy Benson
Ustnik/i: V. Bach 3C

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 14:18   Barwa

Witam. Mam kilka pytań odnośnie barwy dźwięku na które nie znalazłem odpowiedzi :) . Więc czy mógłby ktoś podać przykład trębacza, który ma jasną barwę dźwięku oraz takiego który ma ciemną? Dalej, czy barwa zależy od trębacza czy od ustnika i trąbki? I z tego wynika kolejne pytanie czy da się ukształtować barwę (na ciemną/jasną)?

I tak na koniec :] co powiecie na temat tej barwy dźwięku?:
http://www.youtube.com/wa...feature=related

Pozdrawiam :D

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 14:51   

Świetną ciemną barwę trąbki ma nasz polski trębacz Robert Majewski :) Z jasnych, to raczej szukałbym muzyków sekcyjnych, big bandowych, nie wiem, może Sebastian Sołdrzyński ? Uważam, również, że wszystko w największym stopniu zależy od grającego, oczywiście, są ustniki i trąbki o pewnych specyfikacjach, ale musimy pamiętać, że to my gramy, a nie sam instrument :) Ale dokładniej odpowiadając na twoje pytanie to myślę, że dzwięk jak najbardziej da się ukształtować co do barwy. Jest to kwestia ćwiczeń no i nie ukrywajmy - lat :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 15:04   

Barwa to indywidualna rzecz każdego trębacza. W pewnym sensie się ją po prostu posiada - emitują ją drgające wargi - ale też można w pewien sposób na nią wpływać. Jest wiele czynników, które decydują o barwie.
Masz rację pisząc, że barwa zależy od grającego, zależy od instrumentu (srebro czy lakier, jaka mieszanka stopu, jaki ciężar instrumentu) oraz od ustnika.
Przyjęło się - i to się raczej sprawdza - że trąbki srebrne brzmią jaśniej, gdy instrumenty lakierowane tudzież złote brzmią ciemniej. Im cięższy instrument z kolei (heavy kapsle i nakrętki, Taylor, Harrleson) to trąbka brzmi ciemniej - takie moje zdanie.
Kwestia ustnika natomiast - im głębszy ustnik tym ciemniejsza barwa.
Na barwę samą w sobie ma też wpływ grający - kiedy zaciska gardło, gdy zamyka krtań wówczas dźwięk jest zamknięty, płytki. Operując natomiast powietrzem, starając się grać na otwartym gardle można się pokusić o szukanie różnych brzmień na jednym instrumencie - taki zabieg doskonale wpływa na koloryt i wartość muzyczną granego utworu bo przecież nie ma czasu na zmianę trąbek czy ustników. Nie mniej poszukiwanie barwy w tym kontekście wymaga czasu.
Przykłady: ciemną barwą moim zdaniem operuje Wynton Marsalis. Co do jasnych brzmień wystarczy posłuchać przecinaków z Big Bandów i wszystko jasne :)
Barwa na nagraniu, które zaproponowałeś jest ok - trębacz gra na trąbce C także brzmienie jest dość otwarte, jasne - chciaż tyle tam reverbu (efektu), że dużo różnych rzeczy da się przemycić :)
W poszukiwaniu barwy najważniejszą rzeczą (tak myślę) jest fakt aby trąbka po prostu brzmiała naturalnie. A do osiągnięcia tego potrzeba ćwiczenia :)

dr.marcin1 

Instrument/y: Andreas Eastman ETR-520G
Ustnik/i: Monette BL4S6 XLT

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 15:40   

Nie zgodzę się z tobą Damian tylko w jednym punkcie-mianowicie chodzi mi o ustnik.Zależność barwy od ustnika tkwi w szerokości przelotu,po polsku od wielkości dziury do rurki ustnikowej.Wiem to z własnego doświadczenia-mam mały i płytki ustnik z ogromną dziurą(większą niż w bachu 1)i barwę mam ciemniejszą niż jak grałem na dużym ustniku ale z mniejszą dziurą,był to odpowiednik bacha 1 1/4C.Chyba,że mam takie usta.Ale generalnie jeżeli chodzi o barwę to sprzęt ma wpływ na barwę tylko pośrednio.Największy wpływ na barwę ma nasze zadęcie.Ono powoduje,że nigdy nie pomylimy naszej barwy z kimś innym.Pozdrawiam i życzę wesołych świąt.

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 15:51   

W sumie racja - mam ustnik Stomvi, który lekko stuningowałem powiększając troszkę przelot i faktycznie barwa jest ciemniejsza. Aczkolwiek z ustników, które próbowałem z rożną głębokością kociołka stwierdziłem, że głębszy = ciemniejszy dźwięk.
Nie mniej jednak u każdego z nas wystąpią różne spostrzeżenia na ten temat i jakieś utarte reguły mogą okazać się mylne :)
Stąd też nie raz piszę aby w graniu odnaleźć samego siebie :) Trafnie napisał dr.marcin1,
Największy wpływ na barwę ma nasze zadęcie.Ono powoduje, że nigdy nie pomylimy naszej barwy z kimś innym.

itech33 

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 18:18   

Dzięki za odpowiedzi ;) ale mam jeszcze jedną niejasność a mianowicie czy ciemna barwa= ciepła barwa...o to samo chodzi mówiąc ciepła a ciemna?

Darek 

Instrument/y: Yamaha 4335GS
Ustnik/i: Denis Wick 3E

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 18:36   

Ja mam takie pytanie odnośnie tego nagrania co pokazal itech33. Nie wiecie moze na jakim on gra ustniku? Jakis asymetryczny?
Ma on dosc wysoko go polozony na ustach nieprawdasz? I podnosi brode jak gra... A dźwięk ma czysty i ładną barwę.
Przepraszam ze odchode od tematu ale zaciekawilo mnie jego zadecie, chyba malo spotykane :)

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 19:40   

itech33, ciemna = ciepła - zgadza się. Taka barwa jest wykorzystywana w kantylenach, smooth jazz'e. Jest miła i przyjemna dla słuchacza. Nie oznacza to, że barwa jasna jest zła. Jak najbardziej jest piękna i szlachetna - założeniem jednak jest to aby nie była krzycząca i wrzaskliwa. Wówczas na dłuższą metę staje się nieprzyjemna dla słuchacza, czasami nawet denerwująca.
Darek, stawiam, że gra na ustniku Warburton (tak mi się zdaje choć mogę się mylić). Fakt, zadęcie ma nietypowe ale potwierdza to tezę, że organizm sam znajduje sobie miejsce dla ustnika i gra tak jak mu najwygodniej. Dlatego czasami warto zaufać organizmowi :) Całkiem fajnie chłopak gra :)

tobi3776 

Instrument/y: Holton T102, Getzen Eterna
Ustnik/i: Monette B3, Kelly 1 1/2C,Bach 1 1/2C Corp.

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 19:45   

troszkę dziwnie to wygląda, jak się dopasowuje do tego ustnika :) Rozumiem, że każdy układa go sobie jak mu dobrze pasuje, ale w tym filmiku to wygląda jakby normalnie brodą grał ;p
Ale barwa mi się podoba

sasquatch 

Instrument/y: Conn Director 17B Coprion Bell 1960's
Ustnik/i: Jet-Tone Al Hirt model A

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 21:56   

Darek, z takim ulozeniem warg na asymmetricu niewiele by zagral bo szczeline ust mialby na wysokosci wypelnienia w ustniku, przy asymmetricu usta powinne byc ustawione 1/3 gornej wargi i 2/3 dolnej w stosunku do calego ustnika wtedy w samym kielichu mamy prawie po polowie gornej i dolnej wargi

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Czw 23 Gru, 2010 23:08   

Na barwę wpływa bardzo wiele czynników, które można zamknąć w trzech grupach:
1. Technika wykonawcza:
- zadęcie (układ i umięśnienie ust)
- szczelina między wargami
- gardło
- praca języka i artykulacja
- wyobraźnia
2. Budowa instrumentu:
- materiał i wykończenie (czyli kolor instrumentu)
- grubość rurki, kształt czary i strój instrumentu
- ustnik (głęboki daje ciemną barwę, a płytki jasną)
- dodatkowe gadżety takiej jak np. tłumik
3. Inne czynniki:
- akustyka pomieszczenia
- kierunek rozchodzenia się dźwięku
- odbiór dźwięku przez słuchacza (czyli każdy inaczej odbiera dźwięk zagrany przez tą samą osobę w danym momencie)
- nagłośnienie (odległość czary od mikrofonu)

Część rzeczy może okazać się niezrozumiała, więc można śmiało pytać. Nie jestem w stanie opisać wszystkiego... To tylko takie ogólne hasła i opisanie każdego z nich trochę zajmuje.

Co do barwy ciemnej i ciepłej to dla mnie to nie to samo. Ciepła jest bardziej delikatna niż ciemna, bardziej przyjemna dla ucha, bardziej szlachetna (instrumenty lakierowane). Ciemna natomiast jest bardziej zabrudzona, może być też mocna, ale nigdy rozdarta. Tu widzę instrumenty matowe i muzykę typowo jazzową.
Tak dla większego zobrazowania to barwę ciepłą dają ustniki złote, do ciemnej barwy bliżej jest megatonom. Takie są moje odczucia.

itech33 

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 21:54   

Tak teraz to jeszcze raz sobie przeczytałem po dłuższej przerwie i jednak mam pewne pytanie :) .
Michał Koniarski napisał/a:
Na barwę wpływa bardzo wiele czynników, które można zamknąć w trzech grupach:
1. Technika wykonawcza:
- ...
- szczelina między wargami

Otóż zastanawiam się czy mamy jakiś wpływ na rozwartość tej szczeliny między wargami (nie powinniśmy dążyć do jak najlepszego domknięcia(?)). I kolejny pytanie: jak rozwartość wpływa na barwę?

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Wto 07 Cze, 2011 22:12   

itech33 pozwól, że odpowiem ci przytaczając fragment mojej pracy mgr (bo to za dużo pisania). :)

heniekroy 

Instrument/y: Trąbka Roy Bensson TR101
Ustnik/i: Yamaha GP16C4

Wysłany: Czw 08 Wrz, 2011 12:17   

Moj Guru powiada mi : " do zamknietych i luznych ust przykladaj trabke i tak graj , koncentrujac nacisk ustnika na dolnej wardze." Wynikaloby z tego ze rozwarcie miedzy wargani powinno byc minimalne , On tak gra i pali do D4 .

Odpowiedz do tematu