Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1394 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sob 30 Sty, 2010 21:27 Beatbox/Flutebox
Beatbox to w wielkim uproszczeniu dźwiękonaśladowczość. Zapewne każdy z nas spotkał się z takim zjawiskiem. Zaintrygowało mnie jednak połączenie gry na instrumencie i jednoczesne robienie beatów na flecie. Pierwsze tego typu połączenie pokazał Greg Patillo - amerykański flecista, beatboxer. Ukazał kilka lat temu krótkie filmiki na youtube, gdzie grał znane melodie w połączeniu ze sztuką beatboxu.
W późniejszym czasie pojawiało się wielu jego naśladowców, np. Nathman "Flutebox" Lee
Według mnie jest to ciekawy nurt nowoczesnej muzyki. Kolejna fuzja żywych dęciaków ze sztuką wywodzącą się ze slumsów.
Ciekaw jestem, czy był kiedykolwiek jakiś trębacz, który potrafił połączyć beatbox i granie na trąbce. Czy jest to w ogóle możliwe przy naszym sposobie wydobycia dźwięku? Jak myslicie? Skoro według niektórych na trąbce można wydobwać dwudźwięki, to dlaczego nie beatbox? Pozdrawiam
Myślę, że dla trębacza byłoby to naprawdę trudne zadanie, chociaż pewnie i wykonalne. Skoro są ludzie potrafiący grać (oprócz wspomnianych dwudźwięków) na dwóch trąbkach na raz to i pewnie znalazłby się taki Trumpetboxer
Ktoś podejmuje wyzwanie ?
Instrument/y: Schagerl T-2000L
Ustnik/i: CONN 5 1/2 C
Wysłany: Nie 31 Sty, 2010 16:24
Co do fluteboxu to pierwszy raz widze cos takiego , i to jest niesamowite ! Rozwaliło mnie . Ale sadze , że na trąbce byłoby o wiele cieżej zrobić coś takiego , ze względu na to , ze na flecie wystarczy dmuchać , a u nas trzeba ''pierdzieć'' ;D
Chociaż jesli ktos jest oszałamiająco zdolny, niech prubuje , zobaczymy co z tego wyjdzie
_________________ ''Muzyk zmiesza orkiestrę najlepiej dobraną
Jeśli grając stara się aby go słyszano.''
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum