Cześć! Od pewnego czasu mam problem z bemolami zapominam ich palcowania. Najbardziej obchodzą mnie : f-dur, B-dur , S-dur. Prosiłbym o to czy byście mi pokazali jak się naciska przyciski (np.; C1-0 czyli 0 to póste lub 1 to pierwszy przycisk). Jest to naprawdę trudne a w orkiestrze gram prawię rok i nie chcę zepsuc brzmienia. Aha jak coś gram na Tenorze. Nie umialem znaleść forum dla tenorów więc myśle ze ktoś mi pomoże.
Wpisz po angielsku w google instrument na jakim grasz i do tego słowo Fingering co znaczy aplikatura (czyli palcowanie ).Powinieneś znaleźć na pierwszej lepszej stronie
_________________ serwis jazzowy <-- Muzyka zmienia spojrzenie na życie
ech... po pierwsze to są tonacje... (ale S-dur? eee... pierwsze słyszę)
Jesli chcesz poznać tonacje i znaki przykluczowe im odpowiadające , to wystarczy zerknąć na pierwsze lepsze koło kwintowe. W każdym podręczniku teoretycznym to znajdziesz. Ponadto chyba na wikipedii jest.
Jeśli chodzi o palcowanie i krycie pojedynczych dźwięków, to generalnie palcowanie sakshornu tenorowego jest takie jak w trąbce. A tu pomoże opcja szukaj.
Pozdrawiam
_________________ "Muzyka jest twoim doświadczeniem,myślami i mądrością. Bez nich nie zagrasz dobrze." - Ch.Parker
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum