Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
ból głowy
Yogi23 

Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17

Wysłany: Sob 20 Cze, 2009 16:38   ból głowy

mam pytanie czy często doświadczacie przejściowego bólu głowy podczas grania wysokich dźwiękow , polega to na tym że na przykład gram sobie tryle wargowe w oktawie 3 kreślnej i po zagraniu jednego schematu dość że jestem cały czerwony to zaczyna mnie boleć głowa i po chwili przestaje łączy się to czasami z zawrotami głowy choć tryle mi wychodzą lekko bez większego wysiłku przyciskania ustnika itp.

Camillus 

Instrument/y: Schagerl Apollo, Flugelhorn no name
Ustnik/i: Laskey 70C, Schilke 15B gold, Schilke 14F4

Wysłany: Sob 20 Cze, 2009 21:51   

Możliwe, że Twój mózg po takiej serii jest niedotleniony :)

Tomasz Gluska 

Instrument/y: Yamaha 9335CHS/Selmer/Bach 239G CL
Ustnik/i: Pickett Brass

Wysłany: Nie 21 Cze, 2009 09:10   

Cześć.
Myślę, że są dwa aspekty tej sprawy....Z jednej strony to normalne, że robisz się LEKKO czerwony przy wyższym rejestrze (zwróć uwagę na słowo LEKKO) ale ten ból głowy i zawroty są moim zdaniem niepokojące. Uważam, że może być to związane z niewłaściwą pracą aparatu oddechowego. Zwróć uwagę podczas ćwiczenia czy gardło jest luźne i przede wszystkim czy nie bierzesz wdechu "za wysoko" czyli w szczyty płuc. Być może tu tkwi problem. Spróbuj przenieść podparcie niżej wtedy nie powinieneś odczuwać aż takiego ciśnienia w głowie. Druga sprawa. Upewnij się, że powietrze wchodzi w instrument i że nie dajesz zbyt mocnej kompresji strumienia powietrza (czasami używamy za dużo siły gdzie ten sam dźwięk można zagrać dużo swobodniej). Zawsze oceniaj swoją grę w dwóch aspektach; jak to brzmi i jak swobodnie to zgrałem. Wtedy będziesz miał pełny obraz na jakim etapie jesteś. Pamiętaj, że nic na siłę...skrajne rejestry to około 10% procent całego ćwiczenia. Nie przesadzaj. Jednak jeżeli ból głowy i zawroty będą się powtarzać to zalecam konsultację z lekarzem.
Pozdrawiam i powodzenia ;)

[ Dodano: 2009-06-21, 10:20 ]
P.S. Odpowiadając na pierwszą część Twojego pytania. Nie mam takich przypadłości podczas ćwiczenia. Pozdrawiam.

waglik 
Szalenie spokojny

Instrument/y: CONN 20B U.S.A.
Ustnik/i: 5C

Wysłany: Nie 21 Cze, 2009 11:08   

Tomasz Gluska, ja mam taki problem podczas śpiewania... I wydaje mi się że jest to problem tego że po prostu nie umiem dobrze oddychać w trakcie śpiewu. Normalnie podczas każdej czynności nic mnie nie boli ale np. jak śpiewam ostatnio Litanie do Serca PJ lub pieśni na komunii robi mi się nie dobrze i zaczyna mnie boleć głowa.

Odpowiedz do tematu