Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17
Wysłany: Sob 20 Cze, 2009 16:38 ból głowy
mam pytanie czy często doświadczacie przejściowego bólu głowy podczas grania wysokich dźwiękow , polega to na tym że na przykład gram sobie tryle wargowe w oktawie 3 kreślnej i po zagraniu jednego schematu dość że jestem cały czerwony to zaczyna mnie boleć głowa i po chwili przestaje łączy się to czasami z zawrotami głowy choć tryle mi wychodzą lekko bez większego wysiłku przyciskania ustnika itp.
_________________ ćwicz , ćwicz i jeszczer raz ćwicz
Cześć.
Myślę, że są dwa aspekty tej sprawy....Z jednej strony to normalne, że robisz się LEKKO czerwony przy wyższym rejestrze (zwróć uwagę na słowo LEKKO) ale ten ból głowy i zawroty są moim zdaniem niepokojące. Uważam, że może być to związane z niewłaściwą pracą aparatu oddechowego. Zwróć uwagę podczas ćwiczenia czy gardło jest luźne i przede wszystkim czy nie bierzesz wdechu "za wysoko" czyli w szczyty płuc. Być może tu tkwi problem. Spróbuj przenieść podparcie niżej wtedy nie powinieneś odczuwać aż takiego ciśnienia w głowie. Druga sprawa. Upewnij się, że powietrze wchodzi w instrument i że nie dajesz zbyt mocnej kompresji strumienia powietrza (czasami używamy za dużo siły gdzie ten sam dźwięk można zagrać dużo swobodniej). Zawsze oceniaj swoją grę w dwóch aspektach; jak to brzmi i jak swobodnie to zgrałem. Wtedy będziesz miał pełny obraz na jakim etapie jesteś. Pamiętaj, że nic na siłę...skrajne rejestry to około 10% procent całego ćwiczenia. Nie przesadzaj. Jednak jeżeli ból głowy i zawroty będą się powtarzać to zalecam konsultację z lekarzem.
Pozdrawiam i powodzenia
[ Dodano: 2009-06-21, 10:20 ]
P.S. Odpowiadając na pierwszą część Twojego pytania. Nie mam takich przypadłości podczas ćwiczenia. Pozdrawiam.
Tomasz Gluska, ja mam taki problem podczas śpiewania... I wydaje mi się że jest to problem tego że po prostu nie umiem dobrze oddychać w trakcie śpiewu. Normalnie podczas każdej czynności nic mnie nie boli ale np. jak śpiewam ostatnio Litanie do Serca PJ lub pieśni na komunii robi mi się nie dobrze i zaczyna mnie boleć głowa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum