Instrument/y: SELMER CONCEPT TT S
Ustnik/i: Schilke 17
Wysłany: Sro 25 Sty, 2012 06:56 CALICCHIO
Witam ostatnio spotkałem sie z trąbami firmy CALICCHIO, z tego co słyszałem to opinie mają bardzo dobrą.
Mógł by się ktoś więcej wypowiedzieć na temat tych instrumentów ?
_________________ ćwicz , ćwicz i jeszczer raz ćwicz
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Sro 15 Lut, 2012 12:45
Witam,
Właśnie niedawno nabyłem taki instrument, model 3/9L (nówka nie śmigana).
Calicchio jest znaną amerykańską manufakturą, robią świetne instrumenty, na ich flugu gra np. Chuck Mangione (ten od "Dzieci Sancheza"). Instrumenty nowe nie są dostępne w sklepach, firma robi je na indywidualne zamówienia.
Firmę założył Domenick Calicchio jakoś po II wojnie światowej, obecnie szefem jest John Duda.
Tu jest ich strona internetowa:
www.calicchio.com
Co ciekawe każdy użytkownik ich instrumentu może się zarejestrować (a w zasadzie instrument) na ich stronie internetowej.
Moje subiektywne wrażenie odnośnie instrumentu który posiadam.
Jest to "klasa ciężka" - największy roztrąb (numerowane 1 - 2 - 3) i menzura nr 9 (w skali od 1 do 10). Trąbka perfekcyjnie wykonana. Trochę wkurzały mnie na początku korkowe podkładki pod przyciskami zaworów i odbojniki pod talerzykami - stukały więc wymieniłem na filcowe.
Instrument daje bardzo głęboki, aksamitny dźwięk, ocierający się niemalże o brzmienie fluga (zwłaszcza w dolnej części skali. O strojeniu nie będę pisał - to instrument z najwyższej półki. Wymaga jednak więcej powietrza - tzw. "throat" ustnika musi być ciut większy albo zabieg który z tego co pamiętam wykonał Damian Ruskowiak, nieco rozwiercając throat. Ja akurat miałem Monette z throatem 77 i gra się idealnie.
Chociaż po 1,5 miesiąca grania zaczynam mieć wątpliwości czy moje umiejętności gry na trąbce są wystarczające do wydobycia całego piękna dźwięku z tego instrumentu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum