Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Chcę kupić trąbkę B, tylko troche tego dużo do wyboru
jazztrumpet 

Instrument/y: Yamaha 4335GS
Ustnik/i: Monette STC-2, Marcinkiewicz Seria 300 1 1/2C

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 18:17   

havk napisał/a:
jazztrumpet, nie ma czegoś takiego, jak podział trąb "do klasyki" i "do jazzu". Ludzie grają na różnych instrumentach w różnych stylach. Jedni chwalą np. selmera chorusa 80 jako trąbę typowo rozrywkową, do grania jazzowego, smooh, inni do grania klasycznego. Co kto lubi.

Ty uwazasz tak, ja uwazam inaczej.
Wiadomo ze duzo zalezy od trebacza, ze trabki sa uniwersalne, ale akurat BACH, przymnajmniej dla mnie, ma typowo klasyczne brzmienie, ktore trudno wykorzystac w Jazzie.

Jacy jazzmani graja na Bachach?

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 18:19   

no ja też, sądzę tak jak jazztrumpet :)

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 19:56   

Według mnie na każdej trąbce można grać jazz czy inną muzykę.... Zależy jak zagrasz..jednemu będzie lepiej na tej jazz a innemu nie

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 17:30   

jazztrumpet, jacy? Choćby jeden z lepszych muzyków sesyjnych - Daniel Pomorski (współpracował z wieloma gwiazdami polskiej sceny, jak i z zagranicy) - gra na Bachu Stradivariusie. Erik Veldkamp - holenderski muzyk, twórca wielu książek dla trębaczy, w swojej kolekcji ma Bacha Mercedes II. Kolega z PSM, który gra uniwersalnie (prywatnie gra funky/rock, zawodowo klasykę), gra na Bachu Stradivariusie. Ludzie grają w klasyce jasnym, ciepłym brzmieniem, jednak często też wybierają brzmienia ciemne, mięsiste. To samo jest w jazzie. Dziś nie ma ograniczeń brzmieniowych, więc dzielenie trąbek na "do klasyki" i "do jazzu" jest wg mnie nonsensem.

zgaju 
trumpeter

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 17:34   

ale trąbki o ciepłym brzmieniu i jasnym taki podział chyba jest :)

Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 17:37   

Często można z czymś takim się spotkać. Niektóre trąby "z natury" brzmią ostro, jasno, klarownie, inne znów ciemno, soczyście, delikatnie. Zależy od użytych materiałów, specyfikacji technicznej, etc. Jednak jak wyżej napisałęm, ludzie tego typu trąbek używają w róznych gatunkach muzyki. I we wszystkich przypadkach dany instrument może się sprawdzić. Faktycznie, na trąbce Piccolo nikt nie będzie wycinać ostro Take Five, bo ten instrument nie jest do tego stworzony, czy na trąbce suwakowej nikt nie zagra koncertu Hummla czy Haydna. :P

squash 

Instrument/y: trąba
Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 22:40   

Jedno co podoba mi się w niektórych yamahach to futerały z serii xeno, masywnie wyglądają, ale czegoś ogólnie brakuje mi w pokrowcach. Podoba mi się firma apple, bo sprzedając produkt jest on tak zapakowany jakby w środku były diamenty. Porządne pudełko, elegancko i skromnie zapakowane :P

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Wto 05 Sty, 2010 22:50   

Hmmm... Futerał, no w sumie zawsze jakiś atrybut jeśli chodzi o grę na trąbce... Zwłaszcza jeśli mówimy o sztandarowym produkcje danej marki.

zgaju 
trumpeter

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 06:44   

squash, zdecydowałeś się już na jakąś rurkę ?;>

MicekRBK 
I Kornet

Instrument/y: YAMAHA YTR 4335G
Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 15:46   

Mam Yamaha 4335 GS z chin i powiem wam że nie jestem zły... fakt że bałem się ale dobrze mi się na niej gra :] grałem koncert na Schagerl'u i ogólnie nie podobała mi się ta trąbka. Też myślałem że to fajna rurka :P Polecam Getzen zepsuje się wtedy kiedy sam ją zepsujesz (spadnie lub coś) :)

squash 

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 16:37   

zdecydowałem się na GETZEN 590-S , ponieważ odpowiadam mi pod wieloma względami, ale będę musiał jeszcze monety troche dozbierać

zgaju 
trumpeter

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 20:00   

można wiedzieć ile cię wyniesie zakup i co w komplecie ?? :)

squash 

Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 21:25   

w komplecie chyba standard (trąba, ustnik futerał (nie przywiązuje do tego aż takiej wagi co jeszcze bo najważniejsze żeby dostać trąbe i mieć ją do czego schować))

Cena to ok. 4 000 (najlepsza oferta to 3 600) - nowa, ponieważ interesuje mnie tylko nowa.

Odpowiedz do tematu