Instrument/y: Schilke s32
Ustnik/i: 3c,5c,7c Vincent Bach corp
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 19:57
Jeśli chodzi o nówke to nie bede się gorączkował i powiem wprost Schagerl. Jeśli chodzi o używke w takich pieniadzach to rzeczywiście jest tego sporo z pewnościa koledzy z forum zaraz uderzą:Da tak poza tym to chyba dużo jest takich tematów pozdrawiam:)
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 20:06
Było pełno takich tematów.. ale napisze co nieco.
1. Yamaha 4***, 2*** Najlepiej używane bo teraz są produkowane w Chinach.
2. Getzen seria 300/400 - sam mam i baardzo polecam.
3. Schagerl 1000*, 420*
to są chyba najlepsze trąby w tej kwocie, mowie o nowych sprzętach.
Zagadaj do Mischki, użytkownika naszego forum, ja kupiłem od niego Getzena za nieduże pieniądze, miał jeszcze 2 egzemplarze, w ogóle on często ma fajne, tanie i porządne rury
PS/: pełno jest takich tematów, na następny raz opcja SZUKAJ !
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
zapomniałem właśnie dodać ważnych rzeczy, otóż interesuje mnie:
a) nie chińska, żeby była zrobiona na lata(chociaż pewnie zmienię za jakiś czas zmienie na lepszą zakładając że nauczę sie dobrze grac)
b) nowa ze sklepu (F.Vat)
c) Mischka ma sklep?
dziękuje za odpowiedz, obserwowałem tematy ale wiadomo jak to jest...
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 20:23
nie Mischka nie ma sklepu, ale kupując u niego trąbę nową masz gwarancję 2 lata albo 3 to zależy od trąby.
Najłatwiej dostaniesz w sklepie Yamahę 4 ale to z Chin (jest ona dobra lakier się trzyma ale może mieć rożne wpadki i ogólnie ostatnio spadła na dół to nie jest to co Japońska Yamaha 4335),
Tutaj jest polski dealer Schagerla http://www.schagerl.pl/php/
Nowego Getzena nie znajdziesz w Polsce do 3 tyś. (mówię o sklepie)
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Najłatwiej dostaniesz w sklepie Yamahę 4 ale to z Chin (jest ona dobra lakier się trzyma ale może mieć rożne wpadki i ogólnie ostatnio spadła na dół to nie jest to co Japońska Yamaha 4335)
Mam pytanie do ludzi orientujacych sie w tym temacie. Moi koledzy z orkiestry kupili niedawno 4 yamahy. Bylo to 2/3 lata temu. Jednak na trabce maja grawer "Made in Japan".
Kiedy produkcja zostala przeniesiona? Moze ten napis to jakas sciema?
Aha i slyszalem jeszcze ze dawne modele Yamah byly projektowane przez Schilke, a nowsze przez Bacha. Czy to prawda?
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 20:57
Każdy ma swoje zdanie, ja na ten etap polecam Getzena w 100%. Wiele osób poleca Schagerla, ale tutaj niech inni użytkowcy się wypowiedzą,którzy mają, bo ja nigdy nie grałem ale wiem że to porządne rury i na pewno będziesz zadowolony. Wracając do Getzena to super trąbka, nie można jej niczego zarzucić, świetny ton, tłoczki bajka, amerykańska robota. Ogólnie Getzeny są bardzo trwałe. I nowa trąba za te pieniądze to tylko Getzen lub Schagerl, bo nowa Yamaha to już przeżytek... ale o tym było pełno na forum. Getzen nie jest marką profesjonalną jak Bach, Yamaha, Conn, ale modele akademickie są najwyższej klasy. Jeszcze raz przypomnę tłoki nie do zdarcia
O Getzenach napisałem artykuł, możesz poczytać :
http://www.trumpeters.pl/...abka-vt2857.htm
[ Dodano: 2010-01-02, 21:02 ]
squash napisał/a:
to mówisz że Twój getzen jest godny polecenia?
i co lepsze, złota czy srebrna?
Godny polecenia, jak najbardziej ale to trąbka do rozrywki, big bandu, jazzu.
Srebrna ma jaśniejsze ostrzejsze brzmienie, ale to nie tylko Getzeny każda srebrna trąbka różni się od złotej tym że ma jaśniejsze brzmienie. Złota tzn. lakierowana ma brzmienie cieplejsze. tak mówi teoria :-P
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 21:07
jazztrumpet napisał/a:
Mam pytanie do ludzi orientujacych sie w tym temacie. Moi koledzy z orkiestry kupili niedawno 4 yamahy. Bylo to 2/3 lata temu. Jednak na trabce maja grawer "Made in Japan".
Aha i slyszalem jeszcze ze dawne modele Yamah byly projektowane przez Schilke, a nowsze przez Bacha. Czy to prawda?
Kiedy produkcje przeniesiono to nie wiem, ale napis ściemą nie jest. Nawet jeśli już w tym czasie produkcja była z Chin to jeszcze jakieś japońskie zapasy zostały i m.in. trafiło do waszej orkiestry.
Co do projektowania to pierwszy raz o czymś takim słyszę
Ostatnio zmieniony przez eliasztp Sob 02 Sty, 2010 21:09, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 21:08
jazztrumpet napisał/a:
zgaju napisał/a:
Najłatwiej dostaniesz w sklepie Yamahę 4 ale to z Chin (jest ona dobra lakier się trzyma ale może mieć rożne wpadki i ogólnie ostatnio spadła na dół to nie jest to co Japońska Yamaha 4335)
3 lata temu, tak mi się wydaje, że robili w Japonii, raczej ściema nie, mój kolega kupił 3 lata temu i jest napis "Made in Japan"
Moim zdaniem, kiedy przeniesiono produkcję niektórych modeli do Chin to jeszcze bardziej Yamaha straciła zwolenników, ale zaczęło się od tego że Yamaha 4*** wyznaczała pewnego rodzaju standard, a za takie pieniądze można dostać lepszą trąbkę
eliasztp uprzedziłeś mnie
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 22:01
No w tej cenie to Bacha nie kupisz chyba że te TR *** ale to chiński wynalazek, za Bacha z ameryki przeba solidnie zapłacić ;p ale to są profesjonalne trąby . Jak napisał jazztrumpet, świetne do klasyki
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1384 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 22:04
jazztrumpet, nie ma czegoś takiego, jak podział trąb "do klasyki" i "do jazzu". Ludzie grają na różnych instrumentach w różnych stylach. Jedni chwalą np. selmera chorusa 80 jako trąbę typowo rozrywkową, do grania jazzowego, smooh, inni do grania klasycznego. Co kto lubi.
Polecam Schagerla!
Jestem oficjalny przedstawicielem tej firmy w Polsce. Mamy takie same ceny jak w Austrii!
W tej kwocie można mieć juz bardzo fajny instrument (Schagerl 420S -srebrna, 1000L - lakierowana)
W razie pytań zapraszam na priv.
Wystawiam oczywiście faktury VAT.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum