Witam was drodzy koledzy mam bardzo ważne pytanie mam zamiar
kupić sobie trąbkę, myślę głównie o firmie Yamaha wersji dla średnio-zaawansowanych
cena do 3 tysi jaki model mi polecicie bo gram w orkiestrze 10 lat więc mam sporo pojęcia o grze więc
słucham waszych propozycji. I na koniec muszę się was zapytać jaki ustnik dobrać do tej trąbeczki
głównie potrzebuję trąbke do gry górnych dźwięków pozdro;
Wysłany: Pon 30 Lis, 2009 19:59
Jak chcesz to mam profesjonalnego B&Sa Challenger 3125/2 srebrny w super stanie, instrument dla zaawansowanych graczy niemiecki solidny z oryginalnym luksusowym futerałem tylko ze 3500zl
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Jest wiele instrumetnów, które można polecić. Najlepiej, jeśli masz możliwość to pograj sobie i porównaj. Jeśli chodzi o yamaszki no to ja bym szukał czegoś w używanych. Lecz naprawdę, nie tylko Yamaha robi dobre instrumenty: SCHAGERL, STOMVI (grałem na seri DEBUT i musze przyznać że lux) B&S. Najlepiej będzie jak pograsz i sam zdecydujesz,
I na koniec muszę się was zapytać jaki ustnik dobrać do tej trąbeczki
głównie potrzebuję trąbke do gry górnych dźwięków pozdro;
To nie jest takie proste. A na jakim ustniku grasz obecnie? Dużo ćwiczysz? W sposób laicki można zawsze spróbować pograć na płytszym ustniku. Ale w życiu niema nic za darmo. Góra kosztem dołu i ładnego dźwięku.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
No Gram dosyć dużo w domu ponadto mam próby co tydzień i występy przynajmniej 5 w miesiącu zależy mi na jak najlepszej barwie obecnie gram na (7c) yamahy ale grałem też na 1D firmy vincent bach i na nim lepiej dało się poszaleć więc jeśli macie jakieś ciekawe stronki z rodzajami ustników i ich specyfikacją to bardzo proszę o linki oraz z ciekawymi sklepami z trąbkami i może ustnikami pozdrawiam i proszę o wpisy....
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 09:31
Witam. nie chciałem zakładać nowego tematu więc pisze tutaj.
Mój kuzyn gra od sierpnia na trąbce ale na starej amati (w bardzo opłakanym stanie)
i Tutaj odnosi sie moje pytanie. mam mu pomoc w wyborze ma to byc zakup na przynajmniej 4 lata, nie chce polecać mu yamahy 4 bo to już moim zdaniem przeżytek. Cena do 2500zł. Myślałem nad SCHAGERLem 420GBL. Bedze to dobry wybór czy polecicie coś innego ?? w grę w chodzi tylko nowy instrument. Wiem że bedą padać posty ze lepiej używany ale takie dostałem od cioci dane: "nowa, do 2500zł".
Dzięki z góry i PozDro
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 10:13
Schagerl to dobry wybór jak na razie... Co do Yamahy to zgadzam się z Twoim podejściem. Odkąd zaczęli produkować je w Chinach jakość tych instrumentów poszła w dół (wiem z doświadczenia). Co do alternatywy dla Schagerla to może jakiś Getzen 300 albo Bach 300? Jednak nie wiem jak one teraz stoją (mogą przekraczać sugerowaną cenę)... Musiałbyś się rozejrzeć.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 10:22
Nowy Getzen 490GM zloty lakier z futerałem ustnikiem lirka i oliwka w świątecznej cenie 2500zl ewentualnie Getzen 390S z takim samym wyposażeniem 2800zl
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Powiedzcie mi Panowie, co z tych poniższych propozycji jest najlepsze dla początkującego trębacza.
(interesuje mnie jeden, według was najlepszy z tych poniżej - bo wiem, że lepiej poczekać aż na allegro będzie yamaha za 300 zł, ale mnie interesuje (w tym momencie) tylko ta grupa instrumentów)
Instrument/y: B&S 535 S
Ustnik/i: B&S 7C i Arnolds & Sons 3C
Wysłany: Wto 08 Gru, 2009 19:03
Olooowy, z tych trąbek których podałeś wybrał bym Ever Play -a . Ale w tym przedziale cenowym mogę Ci polecić jeszcze tylko J.Michaela i to byłby chyba najlepszy wybór.
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Sro 09 Gru, 2009 11:47
Z tego co pokazałeś to nic bym nie brał... Nie ma sensu się męczyć z nimi i na nich. Alternatywa to może trąbki J.Michael. Ale te trąbki też nie powalają na kolana więc nie spodziewaj się cudów.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Wysłany: Czw 10 Gru, 2009 22:14
Witam. mam pytanie czym się różni Getzen 390 od 490 ?;> i czy opłaca się wymienić za yamahe 4 ?;>
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Nie 13 Gru, 2009 15:46
hmm... Bachy godne polecenia zaczynają się pewnie od 5 tys. w górę... bo to te profesjonalne (dawno nie sprawdzałem cen). no, chyba że trafisz na dobrego Preluda 500 lub 300 (ale to chińskie, więc nie wiem, jak z wytrzymałością). 500 ma bardzo ładny dźwięk, jak na swoją cenę dość ciężki i duży instrument.
to, że masz ustnik Bacha niekoniecznie zmusza Cię do grania na trąbce tej samej firmy. mój Bach Corp. 1 1/4 C doskonale komponuje się z Selmerem TT. chociaż to teraz jeden wielki holding (Bach-Selmer-Conn), wiec trudno się dziwić...
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Wysłany: Nie 13 Gru, 2009 20:03
MD-TEAM, a ile grasz na trąbce ?;> jesteś po szkole muzycznej ?:> i do ilu trąbę chcesz kupić?
No gram ponad 10 lat na trąbce uczył mnie były mistrz polski gostek ma teraz koło 65lat teraz sobie gra i szkoli w filharmonii i uczy w szkole muzycznej w wa-wie więc... a trąbkę chciał bym najlepiej ok.3tysi no ale chcieć a kupić to wiadomo czsem trzeba dołożyć tego tysia....
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum