Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pią 24 Cze, 2011 08:38
To jest model szkolny, lakierowany. Generalnie na Forum znajdziesz bardzo dużo opinii na temat trąbek Schagerl, wszystkie bardzo pozytywne. Nie piszesz jak jesteś zaawansowany w grze na instrumencie, czego szukasz (dlaczego zmieniasz) itd. więc ciężko CI radzić czy akurat ten model będzie CIę satysfakcjonował. Ale generalnie instrument można z czystym sercem polecić jako bardzo dobry instrument szkolny. Bardzo precyzyjne wykonanie, piękne brzmienie, świetnie stroi i lekko na nim się gra. Musisz pamiętać jedynie że trąbki Schagerl potrzebują nieco więcej na rozegranie się, więc na początku dużo długich dźwięków i przedęć.
Jeśli chciałbyś wypróbować ten i inne modele Schagerla, to skontaktuj się z naszym forumowiczem - Bartoszem Gaudynem (bart1234) który jest trębaczem Filharmonii Śląskiej (gra oczywiście na Schagerlu) a oprócz tego jest dystrybutorem Schagerla na Polskę.
POLECAM! - na pewno się nie zawiedziesz.
gram od dziewięciu miesięcy... szukam czegos o fajny jasnym brzmieniu ... zmieniam poniewaz chcialbym cos ogolnie lepszego... co teraz moglbys mi polecic? Max mam na wydanie 2,700.
Wysłany: Pią 24 Cze, 2011 17:38
OK, rozumiem Twoje przesłanki. Myślę że będziesz bardzo zadowolony z 610L, chociaż instrumenty srebrzone mają jaśniejsze brzmienie. Tu masz 600S albo 620S, ale wychodzą trochę drożej niż Twoje finanse. Tu masz cennik nowych trąbek Schagerla:
http://www.schagerl.pl/academika/index.html
Kontaktuj się z Bartoszem Gaudynem (bart1234).
Godnym polecenia jest też nowy instrument Schagerla - model "Mnozil Brass" który sprzedaje nasz forumowy Kolega (bemolek80):
http://allegro.pl/trabka-...1680717471.html
Jeśli chodzi o używane Schagerle to będzie CI ciężko kupić taki instrument - po prostu nikt ich nie sprzedaje.
Spróbuj ewentualnie pogadać z "bemolkiem" on niekiedy miewa używane Schagerle.
Jedno jest pewne - na pewno nie zawiedziesz się na brzmieniu i jakości wykonania tego instrumentu.
Miłych zakupów!
Wysłany: Sob 25 Cze, 2011 14:45
Amon845, Zastanów się tez nad nowym Getzenem, świetne rurki w twojej kategorii cenowej.
Getzen ma chyba najlepsze mechanizmy na świecie i daje na nie dożywotnią gwarancje, solidne wykonanie, dobre brzmienie, strojne, trzymają wartość, jednym słowem bardzo dobre instrumenty...
_________________ "w życiu piękne są tylko chwile..."
Witam
Co do trąbki firmy getzen ja jestem posiadaczem nowej getzen model capri co w pojęciu niektórych nazwie go modelem studenckim.Posiadam ją jakieś dwa tygodnie i testowałem ją z yamahą 6 schagerlem mnozil brass i jeszcze kilka innych,co do moich odczuć na początku gry to byłem pod wrażeniem lekkości gry zarówno na dole jak i górze nie stanowiło dla mnie problemu wchodziło lekko,reszta elementów wykonana bardzo dobrze bez zastrzeżeń fajny twardy futerał,ogólnie odbiór bardzo dobry.Na początku byłem nie do końca przekonany,ponieważ nie znałem tej firmy,i poza tym wszyscy zachwycają się schagerlami mało jest o getzenach,po każdym zetknięciu się z moją nową trąbką nabierałem pewności ,że dokonałem właściwego wyboru.Uważam ten model za trąbkę spokojnie zarówno dla studentów jak i zawodowców,co do tłoków to nie ma przesady w żadnym poście ,że są jednymi z najlepszych jak nie najlepszymi na świecie,chodzą bajecznie.W porównaniu z instrumentami,które podałem wyżej mój getzen wypadał najlepiej.Oczywiście jest to moja opinia.Jeśli moge coś doradzić dla przyszłych użytkowników to testujcie jak najwięcej modeli i NIE SUGERUJCIE SIĘ FIRMĄ,ponieważ przede wszystkim powinniśmy wybrać instrument,który nam odpowiada a nie taki jaki ma nasz kolega itd.Co do schagerla nie powiem nic na temat modelu tr 610 l poniewaz nie miałem z nim styku,natomiast są to na pewno instrumenty dobrze wykonane,kolega ma schagerla 2000 2 lata i wszystko wygląda dobrze i n ie ma z nim problemu.
Pozdrawiam
Amon845, pytania z cyklu: a co powiecie ?? a co sądzicie ?? co polecacie ?? są już nudne ...
Poszukaj na forum i poczytaj dużo takich postów było i wyciągaj wnioski. Masz 14 lat więc na Twoim etapie wtajemniczenia w grę taki Getzen/Schagerl/Yamaha będzie na pewno bardzo dobrym instrumentem na lata. Aby się pozbyć wątpliwości jedź do sklepu i przetestuj trąbki, które Ciebie interesują. To najlepsze rozwiązanie. Tutaj uzyskasz tylko informacje, które w konfrontacji z rzeczywistością mogą się potwierdzić lub nie. Dlatego ja jestem zwolennikiem osobistego testu instrumentu jeśli planujesz jego zakup.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Sob 25 Cze, 2011 21:48
Wiesz Amon to jest tak, że w dużej mierze wybór instrumentu (każdego) jest subiektywny i zależy od wielu niemierzalnych czynników. Pytałeś o Schagerla - napisałem Ci trochę na ten temat. Na pewno znajdziesz na Forum wiele informacji na temat Getzenów, Bachów, Yamah, B&S, K&H i co tam jeszcze. Nie da się jednoznacznie i obiektywnie poradzić nikomu "kup tę trąbkę a nie inną". Oprócz wyeliminowania z zakresu zainteresowania wszelkiego rodzaju "wynalazków", "jednorazówek" i chińszczyzny, decyzję musisz podjąć sam - i najlepiej tak jak sugerował Damian, po pograniu na każdym z tych instrumentów.
Możesz też wziąć pod uwagę, że po niecałym roku obcowania z instrumentem nie będziesz w stanie z kilku instrumentów wybrać tego, który Ci odpowiada, bo każdy dla Ciebie będzie brzmiał podobnie i będzie Ci się grało tak samo. W tej sytuacji musisz przyjąć, że za wcześnie żebyś wybrał to, co Ci na prawdę odpowiada, bo Twoje doświadczenie w tej materii jest zbyt małe. Pewne jest też to, że instrument który kupisz teraz nie będzie Twoim ostatnim instrumentem, a raczej wstępem do Twojej przygody z instrumentami. Dlatego jest bardzo trudno Ci doradzić konkretnie. Jeśli masz możliwość popróbować - zrób to. Może uda CI się mimo swojego młodego wieku i braku doświadczenia trafić na instrument, który będzie Ci pasował bardziej niż inne. Dlaczego piszę o Twoim wieku? Masz 14 lat, wkraczasz w okres dojrzewania i wszystko, ale to absolutnie wszystko w Twoim ciele ulegnie zmianie w ciągu najbliższego czasu. Usta i przepona też. I instrument, który podpasuje Ci teraz, za 2 - 3 lata może się okazać nietrafiony.
Moja rada - nie kombinuj, jak maż możliwość wypróbować kilka instrumentów to zrób to a jak nie - wybierz instrument znanej marki, który daje pewność bezusterkowego działania i dobrze trzyma cenę i nie będziesz miał problemów przy kolejnej (bardziej świadomej) wymianie instrumentu. POWODZENIA!
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum