Instrument/y: J.Michael
Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 01:42 Co to jest wokaliza?????
Tak jak w temacie, co to jest wokaliza???
Wydaje mi się, że to coś związanego z improwizacją, ale nie wiem na bank.
Prosił bym o wytłumaczenie prostymi słowami co to jest.
Pozdrawiam
Instrument/y: Trąbka YAMAHA YTR4335G
Ustnik/i: VINCENT BACH 7C
Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 12:15
Wokaliza... Np. gdy sobie ćwiczysz śpiewanie bierzesz jakąś samogłoskę i na niej ćwiczysz pewną melodię, albo czasem używa się też w piosence wokalizy, czyli fragmentu śpiewu własnie na jednej samogłosce. Nie wiem czy o to chodzi, ale ja to tak kojarze.
Dokładnie jak pisze pisanka3. Wujek Google i ciocia Wikipedia nie gryzą - definicja prosto z Wikipedii chociażby:
Wokaliza (łac. vocalis – samogłoska) – rodzaj śpiewu, polegający na wykonywaniu melodii na jednej samogłosce (najczęściej a). Może służyć jako ćwiczenie wokalne, a także być częścią utworu muzycznego
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: J.Michael
Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 17:54
No właśnie to znalazłem, ale nie o to mi chodzi.
Nie wiem jak opisać to o co mi chodzi...
Oni piszą wokalizy w jakiejś tonacji, coś takiego jak by drugi głos, w przewrotach to chyba piszą...
Nie wiem czy wiecie o co mi chodzi, i czy w ogóle używam dobrego nazewnictwa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum