Wysłany: Pon 19 Lip, 2010 12:51 Co to są alikwoty ?
Witam.
Przewaliłem forum pod kontem mojego pytania.
Przyznaję że dalej nie do końca rozumiem.
Jestem skołowany.
Nuty, harmonie, koło kwintowe itp. - te tematy rozumiem.
Ale tego nie mogę sobie uzmysłowić.
Znalazłem taki opis :
http://tepramu.w.interia.pl/teoria/alikwoty.htm
Więc czy tu chodzi o skale harmoniczne ?
Czy może mi ktoś w prosty sposób opisać ten temat ?
Jakie są ćwiczenia, po co się je trenuje ?
proszę i jeszcze raz proszę o pomoc w tym temacie
pozdrawiam.
I dziękuję za wszelkie odpowiedź.
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Wto 20 Lip, 2010 12:00
witam!
http://pl.wikipedia.org/w...owa_harmoniczna
Tutaj masz to wszystko opisane.
A ja dodam jeszcze tyle, tak z praktycznej strony:
Jak grasz na trąbce to z pewnością wiesz, że c1, g1 c2 e2 g2 c3 gra się na pustych wentylach, prawda? i to są właśnie te alikwoty.
Ćwiczeń na alikwoty jest mnustwo, poszukaj sobie pod hasłem "Legata wargowe", albo coś w ten deseń, to napewno coś znajdziesz.
wrazie czego pisz, to postaramy się tobie to wytłumaczyć.
Więc są to ćwiczenia które gram bez pomocy wentylów, wydobywając kolejne dźwięki.
W sumie to gram 4 dźwięki idąc góra - dół.
Jak się domyślam takie ćwiczenia mają na celu wyćwiczenie w dobrym przechodzeniu między kolejnymi interwałami, aby ten skok z jednego dźwięku na drugi był jak najbardziej właściwy ?
Dziękuję za pomoc, pozdrawiam.
Najprościej: alikwoty to naturalne dźwięki instrumentu wydobywane w przypadku trąbki na jednym chwycie tudzież bez użycia wentyli, w przypadku puzonu na jednej pozycji. Słusznie Sensey zauważył, ale zapomniał o jednym alikwocie i tak:
pusto uzyskasz dźwięki - c1, g1 c2 e2 g2 b2 c3 i wyżej w zależności od predyspozycji
wciskając 2 tłok - h małe, fis1, h2, dis2, fis2, a2, h2
wciskając 1 tłok - b małe, f1, b1, d2, f2, as2, b2
wciskając 1 i 2 tłok - a małe, e1, a1, cis 2, e2, g2, a2
wciskając 2 i 3 tłok - as małe, es1, as1, c2, es2, ges2, as2
wciskając 1 i 3 tłok - g małe, d1, g1, h1, d2, f2, g2
wciskając 1,2,3 - fis małe, cis1, fis1, ais1, cis2, e2, fis 2
Zauważ, iż interwały tych dźwięków kształtują się następująco: kwinta czysta, kwarta czysta, tercja wielka, tercja mała, tercja mała, sekunda wielka.
Ćwiczenia na alikwotach należy grać legato i staccato operując dobrze powietrzem. Przy legacie buzia nabiera elastyczności w grze oraz siły przy czym kontrolujesz zadęcie aby płynnie przechodzić z dźwięku na dźwięk - szczególnie idąc w górę - to trudniejsze aby nie robić tzw. brzuchów. Granie staccato usprawnia buźkę do lżejszego przechodzenia na różne wysokości dźwięków z uwzględnieniem różnej rozpiętości interwałowej czyli skoków oraz trafiania czysto w centra dźwiękowe. Polecam ćwiczyć to w dynamice piano, beż dociskania. Graj tak wysoko jak możesz, nie wspinaj się wyżej. Im więcej będziesz ćwiczył ćwiczenia na tzw. przedęciach (tak zwą się ćwiczenia na alikwotach) tym później wyżej będziesz mógł je zagrać. Wymaga to pracy i samodyscypliny. Przyjemności w grze
[ Dodano: 2010-07-22, 00:09 ]
W razie pytań pisz śmiało
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Czw 22 Lip, 2010 11:50
zgadza się. Przepraszam, zapomniałem faktycznie o tym jednym alikwocie :/ Dziękuję, że De-eR czówasz
w poprzedniej wypowiedzi masz dokładnie opisane te wszystkie kombinacje...
De-eR - jeśli możesz napisać dokładnie co chodzi z tymi brzuszkami, bo sam nie wiem jak to opisać. Mój nauczyciel powiedział, ze dobrze gram te przedęcia, także sam nie wiem co to znaczy dokladnie te brzuszki.
Pozdrawiam
Sensey, z tymi brzuszkami chodzi o to aby nie wyciskać dźwięków grając przedęcia w górę. Grając w dół takie niebezpieczeństwo jest mniejsze. Należy tak ćwiczyć aby przejście między dźwiękami było płynne. Wtłaczaj powietrze nawet pomiędzy dźwięki - świadomie!!! Stąd aby tego uniknąć należy kontrolować pracę powietrza - obniżyć mentalnie przeponę biorąc oddech jak najniżej oraz trzymać kąciki ust aby nie robić zbędnych ruchów ustami. Radzę grać powoli, spokojnie, kontrolując wszelkie rzeczy - czyli ćwiczyć świadomie w razie pytań pisać proszę
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum