Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Warburton
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 00:53 coś troszke mniejszego od bacha 1 1/4 C ...schilke 14a4a ?
Witam . Gram na bachu 1 1/4 c od 2/3 lat . Nie mam problemów z kondycją i barwą dźwięku jednak gram na nim swobodnie jedynie do d3-e3 (zależy od dnia ^^) i czuję że jest on trochę za głęboki jak na moje usta . Ustnik ten został mi że tak powiem narzucony przez nauczyciela (i dobrze bo o wiele poprawiłem na nim barwę i zadęcie ) jednak wolałbym coś minimalnie mniejszego coś pośredniego miedzy 1 1/2 c a 1 1/4 c i chciałbym żeby lepiej leżał mi na wargach (mam także bacha 3 c i ten z kolei jest za mały )
Wydaje mi się że moje wymogi może spełniać ustnik schilke 14a4a , co o tym sądzicie ? a może poleciacie coś innego ?
Pozdrawiam prosze o propozycje .
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1384 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 15:44
14a4a jest strasznie płytki i trochę mniejszy od 3c. Szukaj raczej 15c4 albo 16c4 albo ew 15b4, będzie trochę płytszy i nieznacznie mniejszy. Pamiętaj, że Schilke mają inny rant niż Bachy, możesz też popatrzeć na Yamahy(numeracja jest podobna co w Schilke)
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 16:35
dzieki za odp.
według tych danych (http://www.bestbrass.jp/e...pdf/trumpet.pdf )jesli dobrze patrze to ta 16 z schilke jest praktycznie taka sama co 1 1/4 ...
Czy myślicie że schilke 15 (15c4) może być czymś pomiędzy bachem 1 1/4 a 1 1/2 ?
Pozdro
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1394 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 18:47
Czemu tak się napaliłeś na schilke? Jeśli pasuje ci rant bacha, możesz też ew. poszukać czegoś w Stomvikach. Ranty troszke bardziej okrągłe, bardzo wygodne. Sam przesiadłem się z bacha i nie miałem jakichkolwiek problemów. Mam paru znajomych, którzy zrobili podobną przesiadkę do mojej i nie narzekają. Jednak popróbuj z różnymi firmami - to chyba najlepsze wyjscie. Co do rozmiaru - ze stomvików mniejszymi od bacha 1 1/4C będą rozmiary 1, 0.8 i 0.9 odpowiednio 16.75, 16.85 i 16.95 mm średnicy (bach 1 1/4C ma srednicę równą 17 mm). Pozdrawiam
Schilke to bardzo fajne ustniki.. nie maja tak ostrego rantu jak np bach.. Schilke 14a4a to trafny wybór o ile umiesz grac na (średnio) plytkich ustnikach
Wysłany: Wto 17 Lis, 2009 22:23 .
taki płytki to raczej do zabawy ;p nie lubie na nich grac zatykają mnie ;p jak chce popiszczeć biore bacha c3 ;p
A co do schilke dzis grałem na 17tce i jest troche wiekszy od 1 1/4 c zarówno optycznie jak i w praktyce jednak rzeczywiście ma dużo przyjemniejszy rant . Chyba wybiore się z kolegami do brelina i potesujemy troche mysle ze jednak schilke 15tka bedzie dosc dobra ...
Mimo to czekam na dalsze opinie co do rozmiarów , charakterystyki poszczególnych modeli . Pozdrawiam
taki płytki to raczej do zabawy ;p nie lubie na nich grac zatykają mnie ;p jak chce popiszczeć biore bacha c3 ;p
A co do schilke dzis grałem na 17tce i jest troche wiekszy od 1 1/4 c zarówno optycznie jak i w praktyce jednak rzeczywiście ma dużo przyjemniejszy rant . Chyba wybiore się z kolegami do brelina i potesujemy troche mysle ze jednak schilke 15tka bedzie dosc dobra ...
Mimo to czekam na dalsze opinie co do rozmiarów , charakterystyki poszczególnych modeli . Pozdrawiam
Ale co dokładnie chcesz zmienić bo najpierw piszesz że średnica, ale podajesz przykład 14a4a... ale potem piszesz że płytkie to do zabawy, a piszczysz na 3C... o co dokładnie chodzi?
Wysłany: Pon 23 Lis, 2009 14:50
jak zakładałem temat to nie miałem pojęcia ze schilke 14a4a to płytki ustnik .. dlatego teraz poprawiam się . Mam na myśli ustnik głębszy (podobnie jak bach 1 1/4 ) z serii schilke który będzie w praktyce troszke mniejszy niz ten bach 1 1/4 .
Z tego co się dowiedziałem to schilke z serii 15 mogą być dobre..
jak zakładałem temat to nie miałem pojęcia ze schilke 14a4a to płytki ustnik .. dlatego teraz poprawiam się . Mam na myśli ustnik głębszy (podobnie jak bach 1 1/4 ) z serii schilke który będzie w praktyce troszke mniejszy niz ten bach 1 1/4 .
Z tego co się dowiedziałem to schilke z serii 15 mogą być dobre..
Myślę, że tak jak napisał devil 15C4 będzie okej... kiedyś go miałem i zdaje się że będzie on jakoś pomiędzy 1/2c 1/4c... a i to subiektywna opinia ale cupy schilke wydają się deczko większe od bacha. W ostateczności możesz popatrzeć w comparatorze kanstula, ale znowu odczucia to trochę inna bajka.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum