Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 13:34
równie polecam. jak również ćwiczenia typu c1-g1-c1-g1 coraz szybciej. a potem h-fis1 itd. a potem oktawy i większe .
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1394 Skąd: Kraków/Częstochowa
Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 14:19
Miles_Fan, to jest to samo, co poleca Michał, tylko w mniejszym stopniu. On pisał o wszystkim - kwartach, kwintach, trytonach, etc. Dla wyjaśnienia - przy kwintach gramy np. c1 - g1 na legacie, przy trytonach d1 g1 (na tym samym palcowaniu). Ogólnie chodzi przy tych cwiczeniach, aby oba dzwięki z danej alikwoty grać na tym samym opalcowaniu. Mnie najwięcej pomagały kwarty zmniejszone w drugiej oktawie. Trening wyglądał mniej więcej tak:
5-10 minut gry kwint i trytonów w pierwszej oktawie,
10-15 minut kwart zmniejszonych w drugiej oktawie,
5 minut oktaw.
Wszystko to na początku w wolnych tempach, zwiększając je ze wzrostem elastyczności i wytrzymałości ust.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sob 02 Maj, 2009 14:49
dokładnie, havk, uzupełniłeś nasze wypowiedzi. gramy oczywiście przez całą dostępną nam skalę.
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Dokładnie... I jeżeli chcesz dobrze grac na instrumencie graj te cwieczenia na tym samym palcowaniu legato kierujac sie zasada
Nie przechodze do następnego alikwotu jeśli nie jest zagrany bez błednie tzn.
a) Pierwszy dzwiek brzmi głosniej od drugiego.
b) Dzwiek jest głuchy.
Nie grajcie dalej nawet jesli jest to alikwot typu g1 - c2 Graj dotad aż alikwot bedzie dobrze sie odzywal w tej samej dynamice. Na początku graj BARDZO WOLNO i z lekkim (a moze na poczatku z dużym) cresendem... Grając źle alikwoty uczysz sie źle grac i nigdy nie bedziesz grał lepiej tylko tak samo a nawet gorzej
Pozdrawiam
Polecam grać głośno np. dzwięk g1 przerywac językiem (staccato ) ale tak zeby nie robic przerwy powiedzy. Wszystko grane szeroko i głośno. Drugie ćwiczenie polecam wyjąć rurkę od stroju trąbki i grać róźne tercje, kwinty cuda wianki można wymyslać swoje ćwiczonka Pozdrawiam !
Allen Vizzutti - Trumpet Method v. 1 - wyd. Alfred Music Publishing
Max Schlosberg - Daily Drills and Technical Studies for Trumpet - wyd. M. Baron Company
Walter M. Smith - Lip Flexibility on The Trumpet - wyd. Carl Fisher
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum