Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 15:15 Ćwiczenia na zmęczone usta.
Mam pytanie jakie macie ćwiczenia na zmęczone usta, np. gracie juz z 2 godziny i jeszcze trzeba 2 :grin: Wiem ze trzeba długie dzwięki i ćwiczyć mięsnie ust. Ale tak na szybko przed koncertem lub czymś. :wink:
Co proponujecie : Dodam od siebie że ja robie zawsze zimny szybki okład na usta przykładam sobie zimny ustnik lub jak lato jakiś lód. :cool: [/code] Może jakieś rozciąganie
Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 17:27
ja sam nie chce udawać kogoś doświadczonego, ale mój nauczyciel dał mi coś takiego:
bierzesz zwykły ołówek do ust i tzrymasz go poziomo przez jakiś czas, potem można dla urozmaicenia robić ósemki, itp. :cool:
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1384 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 22:02
a ja polecam do tego jakies smarowidło na czas krótkiej przerwy. Sam uzywam blistek lip infusion i powiem szczerze, ze po dwoch godzinach próby, kiedy usta były juz troche zmęczone dzisiaj nawet, posmarowałem, to samo zrobił kolega i moglismy grac jeszcze kolejne 45 min do konca próby.
Wysłany: Pią 04 Kwi, 2008 22:07
na www.allegro.pl - w polsce nieosiągalny... Tylko na aukcjach lub od kumpli ze stanow ja zapłaciłem z przesyłką 15 zł... Wydajny dosyc, chociaz małe opakowanie (4ml)... Oleista ciecz, któa daje rozbyłs ustą i ukojenie. Odżywka w niej zawarta sprawia, ze usta są miękkie i pulchne. Ja kupiłem sobie smak wisniowy, bo lubię dobre jest to, ze jest to ciecz, a nie cos typu "woskowiny" jak zwykła pomadka lub masc Tisane. Mozna z tym grac bez większego problemu. Polecam. jest tez bezsmakowa z tego co wiem
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Nie 06 Kwi, 2008 12:56
mam blistex lip medex. dobre po graniu, przed czy w trakcie nie polecam. jakoś dziwnie sie gra po tym
na zmęczone usta są moim zdaniem 2 metody-dać im sie zregenerować( a to zawsze wymaga troche czasu, maście czy inne takie troche to przyspieszają ale czas i tak jest potrzebny) albo grać tak żeby ust nie zmeczyć.
Ja zawsze w szkole ten ołówek stosuje nawet jak mam 6 godzin :grin: naprawde ten ołówek pomaga ale pozniej trzeba wyczuć dzwięki bo ja teraz przestrzeliwuje ??:
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 07 Kwi, 2008 16:06
adam113 napisał/a:
ale jak ktoś był uczony tak jak ja to nie da się nie zmeczyc ust
to sie naucz inaczej. a tak serio. no to jest kwestia aparatu, im luźniej sie gra tym kondycja lepsza. nie ma magicznego sposobu na kondycje. po prostu grać. jeśli chcesz mieć kondycje na 2godzinny koncert to musisz mieć jej na 4 godziny ćwiczenia. bo na koncercie zawsze sie człowiek bardziej męczy. jedyna rada-grać. i to grać luźno.
Jeśli gra się już jakiś czas i odczuwa się napięcie ,to jak wcześniej mówiliście dźwięki pedałowe pograć ,ale jeśli nadal czuje się dyskomfort to jest to sygnał że po prostu trzeba odpocząć .
Inne metody to po prostu oszukiwanie ust ,a one sam dają nam sygnał że coś już mają dosyć i
koniec . Jak piłkarz ma kontuzję też się psiuka takim specjalnym sprayem by go nie bolało ,ale mimo sama kontuzja jest nadal i tak samo myślę że jest z tą maścią i ustami .Jest znieczulenie ,ale usta są i tak padnięte .
_________________ serwis jazzowy <-- Muzyka zmienia spojrzenie na życie
Wysłany: Wto 29 Kwi, 2008 19:59
to jest do regeneracji, nie do "oszukiwania". blistex, carmex, czy nawet jakies inne masci, które zawierają rozne witaminy i odzywki dla ust mają działanie regeneracyjne i kojące usta
też ostatnio kupiłem sobie tą maść przez allegro i powiem że jest nawet fajna ale nierewelacyjna, czuć taki chłód i orzeźwienie, również nie polecam grać z tym na ustach.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum