Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Ćwiczenia rozgrywające
falus 

Instrument/y: B&S Challenger I
Ustnik/i: Bach 1 1/2c

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 11:37   Ćwiczenia rozgrywające

Witam. Chciałem poruszyć ten temat, mianowicie, pewnie wiele osób zadręcza się pytaniami jak się rozegrać żeby było dobrze.
Wg. własnych doświadczeń wystarczy 10 min przed gra, rozgrywam się na ustniku, najpierw dźwięki pedałowe od f1, f1-c1-a-f, później od e1-h-gis-e, później jak już zagram cala oktawę w dół to przechodzę to kwint granych od c mianowicie c-g-c, dis-gis-dis itd. polecam również ćwiczenia Sołdrzyńskiego bardzo dobrze rozluźniają usta, może ktoś z Was ma jakieś fajne ćwiczenia na rozgrzewkę??

zgaju 
trumpeter

Instrument/y: U.S.A Getzen 390S
Ustnik/i: Schilke 13A4a

Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 12:16   

Bardzo dobrze rozluźniają usta Ćwiczenia Clarka, krew dobrze dopływa do ust, mięśnie się rozluźniają, trzeba grać je piano i jak najluźniej trzymać trąbkę, tak aby ustnik tylko dotykał ust (bez żadnego docisku). Ja mam tylko ćwiczenie 1 i 2, ale z tego co wiem to jest ich dużo więcej :) Te ćwiczenia są także dobre po graniu, aby rozluźnić mięśnie ust.

6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU
Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 14:59   

Graj jakąś gamę najlepiej g - dur długimi dźwiękami , przedęcia i legato..... To też dobrze rozgrzewa i jakaś prosta melodyjka ..... :]

[ Dodano: 2010-01-03, 17:06 ]
Polecam ten sposób nie męczy ust a nabiera kondycji..Po tych ćwiczeniach jak nie grasz regularnie weź ołówek do ust trzymaj na wargach na początku z 1 min... Pomaga... Lepsza kondycja po tym jest........... Potem napij się wody czy czegoś ... Najlepiej zimnego i graj..Bardzo pomaga

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pon 04 Sty, 2010 03:36   

Ja często wykonuję ćwiczenie opisane przez kolegę "zgaju" a później jakieś kwarty, kwinty, seksty, w wybranej gamie.

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Sro 06 Sty, 2010 19:33   

Dobrym ćwiczeniem - i na słuch i na grę- jest przegrywanie kolejno wszystkich gam , a potem np. trójdźwięki.
W odpowiednim tempie nie zajmuje to wiele czasu :)

Odpowiedz do tematu