Instrument/y: B&S Challenger I
Ustnik/i: Bach 1 1/2c
Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 11:37 Ćwiczenia rozgrywające
Witam. Chciałem poruszyć ten temat, mianowicie, pewnie wiele osób zadręcza się pytaniami jak się rozegrać żeby było dobrze.
Wg. własnych doświadczeń wystarczy 10 min przed gra, rozgrywam się na ustniku, najpierw dźwięki pedałowe od f1, f1-c1-a-f, później od e1-h-gis-e, później jak już zagram cala oktawę w dół to przechodzę to kwint granych od c mianowicie c-g-c, dis-gis-dis itd. polecam również ćwiczenia Sołdrzyńskiego bardzo dobrze rozluźniają usta, może ktoś z Was ma jakieś fajne ćwiczenia na rozgrzewkę??
Wysłany: Nie 03 Sty, 2010 12:16
Bardzo dobrze rozluźniają usta Ćwiczenia Clarka, krew dobrze dopływa do ust, mięśnie się rozluźniają, trzeba grać je piano i jak najluźniej trzymać trąbkę, tak aby ustnik tylko dotykał ust (bez żadnego docisku). Ja mam tylko ćwiczenie 1 i 2, ale z tego co wiem to jest ich dużo więcej Te ćwiczenia są także dobre po graniu, aby rozluźnić mięśnie ust.
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Graj jakąś gamę najlepiej g - dur długimi dźwiękami , przedęcia i legato..... To też dobrze rozgrzewa i jakaś prosta melodyjka .....
[ Dodano: 2010-01-03, 17:06 ]
Polecam ten sposób nie męczy ust a nabiera kondycji..Po tych ćwiczeniach jak nie grasz regularnie weź ołówek do ust trzymaj na wargach na początku z 1 min... Pomaga... Lepsza kondycja po tym jest........... Potem napij się wody czy czegoś ... Najlepiej zimnego i graj..Bardzo pomaga
Ja często wykonuję ćwiczenie opisane przez kolegę "zgaju" a później jakieś kwarty, kwinty, seksty, w wybranej gamie.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Dobrym ćwiczeniem - i na słuch i na grę- jest przegrywanie kolejno wszystkich gam , a potem np. trójdźwięki.
W odpowiednim tempie nie zajmuje to wiele czasu
_________________ "Muzyka jest twoim doświadczeniem,myślami i mądrością. Bez nich nie zagrasz dobrze." - Ch.Parker
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum