Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Czy można szybko nauczyć się grać?
MR.JAZZMAN 

Instrument/y: TRĄBKA
Wysłany: Sob 29 Maj, 2010 23:16   Czy można szybko nauczyć się grać?

WITAJCIE

Czy można szybko nauczyć się grać na trąbce gdy się ma wielki zapał ?
np. w rok ?albo pół roku ?

Pozdrawiam i Dziękuje

Przypominam, że w tytule tematu nie używamy samych wielkich liter. pzdr.Devil

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010 05:49   

Kolego na pewno jakieś podstawy grania zdobędziesz - bez wątpienia. Ale na większy sukces trzeba niestety popracować - fajnie, że masz zapał do tego :) W tym fachu trzeba dużo cierpliwości i czasu. I jeszcze więcej pracy :) Pzdr

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010 11:16   

W rok przy codziennych ćwiczeniach można cos zrobic, ale ciężko ;/ Efekty pojawiaja sie tak po 2, 3 latach.

piotrek321 

Instrument/y: Schilke s32
Ustnik/i: 3c,5c,7c Vincent Bach corp

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010 20:32   

Lub nawet więcej taka prawda i nie oszukujmy się każdy z nas wie jak jest:)pozdrawiam.

Albert 

Instrument/y: B&S 180s37
Ustnik/i: Vincent Bach 3c

Wysłany: Nie 30 Maj, 2010 21:05   

Myślę że sam zapał nie zawsze może wystarczy aby w krótkim czasie nauczyć się dobrze grać. Uważam że zależy to również od osobistych predyspozycji do gry. Można zauważyć że niektórym gra przychodzi łatwo, nie muszą się za bardzo skupiać na sprawach typu: poprawna praca języka, głęboki oddech, właściwe przyłożenie ustnika itp. Niektórzy po prostu mają to coś, podczas gdy inni muszą robić najróżniejsze ćwiczenia oddechowe, różne korekty w grze, ćwiczenia na skalę itd. Ja sam należę niestety do tej drugiej grupy. Takie są moje skromne obserwacje. Uważam więc że predyspozycje będą miały wpływ na tępo i efekty nauki.

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 09:18   

Początki nie należą do najłatwiejszych. Minie trochę czasu zanim poprawnie zagrasz podstawy. Znam przypadki gdzie był zapał, a rezultatów ćwiczeń jak na lekarstwo i po miesiącu czy dwóch ludzie się poddawali, oczywiście mam nadzieję, że nie będzie tak w twoim przypadku.

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 13:02   

MR.JAZZMAN
Proponuję żebyś zdefiniował co dla Ciebie znaczy słowo "grać". Jeżeli mówisz o wyciskaniu byle jakim dźwiękiem połowy gamy C dur to owszem jest to możliwe, nawet w parę lekcji. Natomiast jeżeli masz na myśli taką grę aby słuchacz nie cierpiał i nie płacił Ci za to żebyś nie grał to powiem krótko i zdecydowanie - NIE. No chyba, że masz taki talent jak Maurice Andre to jest na to większa szansa. Niestety nawet jemu zajęło to 2 lata więc zostawmy to w sferze marzeń. ;)
Pozdrawiam

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , JK 5B FL, Stomvi 3C

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 13:29   

actrumpeter strasznie (aby nie użyć innego słowa) trafny i konkretny komentarz :) :trumpet: No ale taka jest prawda nie czarujmy się ...

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 16:37   

Chcesz szybko nauczyć sie na czym grać to weź Tubę. Chyba najłatwiejszy instrument z deciaków. :)

MR.JAZZMAN 

Instrument/y: TRĄBKA
Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 17:29   

Dzięki za odp.
A może ktoś by mi napisał czego dokładnie powinienem się uczyć
i jak ktoś był by tak miły i opisał mi dokładnie i łatwo jak grać z nutów
gdyż nauczyciela szukam

Grzegorz_N 

Instrument/y: Calicchio 3/9L, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette, Laskey

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 21:42   

Sam sobie odpowiedziałeś - ZACZNIJ OD NUTÓW :)

A tak poważnie - to gdyby istniała prosta odpowiedź na Twoje pytanie, to całe szkolnictwo muzyczne byłoby niepotrzebne. A skoro jest i funkcjonuje na całym świecie, możesz przyjąć że nie ma odpowiedzi na tak postawione pytanie.

Czy masz choćby odrobinę słuchu muzycznego? Zacznij od sprawdzenia tego.

buffot 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335 G
Ustnik/i: Vincent Bach Megatone 1 1/2 C

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 22:01   

Osobiście uważam, że z nastawieniem "szybko" nic nie wyjdzie. Musisz sobie zadać jedno ale to jedno ważne pytanie :D dlaczego chcesz to robić? Chcesz grać w orkiestrze, big bandzie tzn. masz takie propozycje i to jest motywatorem do pracy? Chcesz pochwalić się znajomym? Czy chcesz nauczyć się grać na jakimś instrumencie i padło akurat na trąbkę?
Jeżeli grasz dla siebie to graj dla siebie. Mi nie imponuje jak ktoś "wyrzęzi" utwór po 3 miesiącach i jest z siebie dumny.
Trąbka ma to do siebie, że uczy trochę pokory i czasami trzeba się cofnąć, żeby coś poprawić. Nie jest też łatwym instrumentem. Obecnie nie jestem na jakimś wysokim stopniu zaawansowania ale też nikt mnie nie goni. Z konsekwencją prę do przodu. Trzeba ćwiczyć z głową, gdyż każdy natknie na swej drodze inne problemy.
Gram dla siebie. Mogę ćwiczyć godzinę długie dźwięki i starać się grać piano aby "nie urwać" dźwięku i to mi sprawia przyjemność. Musisz poczuć wieź z danym instrumentu jakimkolwiek by on nie był. Wierzę, że efekty przyjdą z czasem a po latach dajmy na to X będę grał już na pełnym luzie. Liczy się brzmienie.
Teraz akurat zmieniam zadęcie więc o żadnych szaleństwach mowy nie ma i nie smuci mnie to.
Liczą się solidne fundamenty a na wszystko trzeba sobie dać czas. Mięśnie muszą się rozwinąć, pewne zachowania utrwalić itd.
Na początek to naucz się oddychać przeponą, graj na samym ustniku, dobierz zadęcie, zapoznaj się z "palcowaniem". Graj długie dźwięki i później gamy ale nie za wysoko.
Zresztą na pewno otrzymasz rady od profesjonalistów. Ja opisuję z punktu widzenia początkującego z pewnym doświadczeniem.

A co do wielkiego zapału to zazwyczaj można o nim coś powiedzieć właśnie po połowie roku albo roku lub po pierwszym "kryzysie"

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Pon 31 Maj, 2010 22:54   

Ja napiszę krótko.. przeważnie szybko znaczy byle jak. Do trąbki niestety trzeba masa dobrze wygospodarowanego czasu. ;)

baran90 

Instrument/y: Yamaha YTR 6340 ST
Ustnik/i: WARBURTON 4M, WARBURTON 7S, a&s 1 1/2c

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Wto 01 Cze, 2010 17:10   

żeby gra na takim poziomie zeby pokazywać sie publicznie to trezeba conajmniej ze 2 lata intensywnych ćwiczeń..... widze ze w zyciu nie mialeś jeszcze nic wspólnego z muzyką skoro nie znasz "nutów". samych podstaw gry czyli zadęcia i higieny instrumentu mozesz sie uczyc bez znajomości nut ale w tym samym czasie uzupełniać tą wiedze;)

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 03 Cze, 2010 14:55   Re: Czy można szybko nauczyć się grać?

MR.JAZZMAN napisał/a:
WITAJCIE

Czy można szybko nauczyć się grać na trąbce gdy się ma wielki zapał ?
np. w rok ?albo pół roku ?

Pozdrawiam i Dziękuje

Tak oczywiście ale trzeba dużo się napracować.... Najlepiej weź nauczyciela przy nim nie nabawisz się niepotrzebnych i utrudniających grę błędów...

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

VEGO1995 

Instrument/y: Getzen 300 series
Ustnik/i: Stomvi 3D

Wysłany: Pon 26 Lip, 2010 18:30   

Ja zapisałem się do orkiestry dętej i po jakiś 4-5 miesiącach zacząłem grać marsze (przedtem wałkowałem gamy). Po opanowaniu około 8 utworów marszowych kapelmistrz zaczął uczyć mnie utworów koncertowych. Po ponad 1,5 roku znam ich około 20 i do tego 10 marszy.

furmon7 

Instrument/y: Bach Omega, Prelude by Bach Tr-700
Ustnik/i: Vincent Bach 3C

Wysłany: Wto 27 Lip, 2010 21:58   

Niestety, ten instrument, tak jak to napisali koledzy wyżej, wymaga czasu. Same chęci nie wystarczą.

Adam Mickiewicz

19rooogal92 

Instrument/y: tak:)
Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 20:00   

Witam. Mam pytanko jeżeli gralem pare ładnych lat w orkiestrze detej na saxhornie to czy moge dojsc do dobrej formy na trabce czy poprostu nie dam rady przywyknac do sporo mniejszego ustnieka. Napewno mam dobry słuch mam duze podstawy. i nie wiem czy warto sie przezucac bo nie interesuje mnie byle jaki dzwiek jestem pracowity cwicze po minimum 1h dziennie zawsze zaczynam od cwiczen na skale potem dopiero szlifuje utwory prosze o odpowiedz..
Nigdy o tym nie zapominaj"

--FlaNGuS-- 

Instrument/y: Yamaha YTR 4335g
Ustnik/i: Yamaha Japan 11B4/Vincent Bach 3C

Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 20:40   

Pewnie że możesz... Do mniejszego ustnika przecież idzie się przyzwyczaić. Do wszystkiego się można przyzwyczaić... Haha :D Przypomina mi się moja historia :D Mieć wielki zapał to jedno...
W ciągu pierwszego roku nauczyłem się więcej niż w następnych 2 latach :D To może być zabawne ale g2 po pół roku okazało się pestką :D Potem doszedłem do c3 i złamałem nogę i od nowa... Grałem od początku i jestem na etapie zahamowania... Brzmienie mi mówią że mam super i chromatyka to dla mnie pestka, ale teraz mam problem ze skalą... Może niepotrzebnie się tyle o sobie spisałem... Chodzi o to, że trzeba trochę słuchu muzycznego, szczęścia i skoro mówisz że ćwiczysz dużo i trąbka jest dla Ciebie lepszym instrumentem to śmiało możesz grać i zostać wyśmienitym trębaczem :]

Sorka że piszę o skali, ale brzmienie miałem w porządku... Gram 3 lata, a mogę się poszczycić, że jestem uznawany za jednego z lepszych trębaczy w orkiestrze :D Jest to Młodzieżowa orkiestra, ale ma wiele osiągnięć np. 3 miejsce w musztrze paradnej w Krynicy Zdroju :)

mischka 
fajny koles;)

Instrument/y: fajny
Ustnik/i: tez fajny

Wysłany: Nie 30 Sty, 2011 22:20   

spokojnie dasz rade, znam ludzie którzy graja jednocześnie na puzonie i trąbce i są dobrzy na obu tych instrumentach.

Odpowiedz do tematu