Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Przesunięty przez: Immortal4ever
Nie 01 Mar, 2009 20:58
Czy muzycy to romantycy ?
waglik 
Szalenie spokojny

Instrument/y: CONN 20B U.S.A.
Ustnik/i: 5C

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 20:29   Czy muzycy to romantycy ?

Witam zainteresowało mnie to bardzo otóż w mojej orkiestrze WSZYSCY są romantykami ktoś tam wiersze pisze ktoś tam zakochany jest i opisy na gg ma takie ładne, jeden nie widzi sensu w życiu i się dołuje. Też to zauważyliście ?? Sam pisze wiersze ale tylko jak jestem zakochany :oops: (podobno niektóre miałem super szczerze mi też się podobały ale nie chciałem sobie wstydu robić ;) ) Nigdy nie widziałem sztywnego muzyka który by tylko grał i nie był takim "romantykiem" są tacy ludzie nie mówcie, że nie. Nie wiem dlaczego ale zainteresowało mnie to ;) popatrzcie po swoich kapelach czy też jest. Wydaje mi się że każdy muzyk powinien mieć w sobie coś romantycznego. Spytacie pewnie co rozumiem przez słowo "romantyczny". Otóż na pewno taka osoba w wszelaki sposób oznajmuje że kocha kogoś tam (najczęście w opisach na gg, nk, podpisach na forum etc. ) jeśli buntuje się przeciwko życiu to też oznajmia to całemu światu tylko że to jest takie użalanie się nad sobą... Chciałbym poznać wasze zdanie czy też tak uważacie... Nie wiem dlaczego ale chciałbym to wiedzieć ;) chęć informacji może czy moje spostrzeżenia są błędne czy nie...

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 20:37   

Muzyk to po prostu artysta. Wyrażamy swoje emocje poprzez muzykę, co daje nam możliwość otwarcia się. Nie boimy się dzięki temu wyrażania swoich emocji. Ja nazwałbym to raczej humanizmem, dusza artystyczną, jeśli chodzi o sferę uczuciową. Co do różnego rodzaju "podpisów" i opisów na Gadu Gadu czy Naszej-Klasie - większość jest bezsensu kopiowana, płytka i strasznie masowa. I "wyznawanie" miłości przez opis mnie śmieszy. Durnota. Ot co. Pozdrawiam.

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Wysłany: Nie 01 Mar, 2009 21:06   

Warto zacząć od tego , czym tak naprawdę jest romantyzm. Proponuję definicję z encyklopedii wp.pl
romantyzm [fr.], prąd ideowy, lit. i artyst., panujący w Europie w okresie między rewolucją fr. 1789–99 a Wiosną Ludów 1848–49, w Polsce — między 1822 (data wyd. t. 1 Poezji A. Mickiewicza) a powstaniem styczniowym 1863–64; ukształtowany w atmosferze ruchów wolnościowych nawiązujących do ideałów rewolucji fr. 1789–99; gł. cechy: postawa buntu przeciw skostniałym normom (społ., etycznym, estet.), rozkwit indywidualizmu, uznawanie wyższości ducha nad materią, uczucia nad rozumem, pojmowanie natury jako żyjącej i czującej całości, narodziny nowocz. myślenia hist., akcentowanie odrębności sytuacji i misji dziejowej poszczególnych narodów (np. tzw. mesjanizm pol.), nobilitacja kultury lud., gloryfikacja wyobraźni, geniuszu, natchnienia, intuicji, szaleństwa. ( http://encyklopedia.wp.pl...0,sz_tresc.html )
Pogrubiłam najważniejsze pojęcia związane z epoką.
Czy aby na pewno wyznawanie uczuć przez gg łapie się w to? :)
Pozdrawiam :)

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Pon 02 Mar, 2009 12:22   

damalu, chyba należy odróżnić pojęcie "romantyczny" (historyczne, w znaczeniu jakie podałaś), od "romantyczny" (uczuciowy, bliższe słowu "romans"). waglikowi chyba o to drugie chodziło.

jeżeli chodzi o mnie, owszem, czasami uprawiam poezję, jednak uczucia przelewam raczej na dźwięki - nie da się inaczej ;) wszystko to słychać. ale czasami gubi się to w ciężkiej pracy.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

Filip 

Instrument/y: Arnolds & Sons Mode TR-235S
Ustnik/i: arnolds&sons 7c

Wysłany: Sob 07 Mar, 2009 09:29   

Waglik napisałeś, że niektórzy z twojej orkiestry piszą wiersze i są romantykami. Jeśli piszą wiersze to nie znaczy że od razu muszą to być wiersze romantyczne. Zależy dużo od osobowości człowieka. Niektórzy lubią czytać, pisać wiersze w których pokazuje się ból, inni za to lubią okazywać sens życia, a jeszcze inni wolą wyrażać piękno rzeczy, przyrody, zjawisk, lecz nie okazują tego po sobie, a tylko zawierają to w wierszach.Podam Ci nawet przykład : Jan Twardowski, spokojny człowiek pisał spokojne wiersze dotyczące religii i kochania drugiego bliźniego, także z tego względu że był księdzem. A co do tych zakochanych, to jeśli jest ktoś zakochany to się nie dziwie że piszę jakieś tekściki które maja wzbudzić w drugiej osobie uczucie że "on/ona mnie kocha". :D

Justynka22112 

Instrument/y: nic
Wysłany: Nie 19 Kwi, 2009 16:23   

waglik napisał/a:
podobno niektóre miałem super szczerze mi też się podobały ale nie chciałem sobie wstydu robić

Żaden wstyd. Napisz tu jakiś, chętnie przeczytam :)
A podobno faceci romantykami nie są hehe
Wszystko zależy od charakteru, nie jest powiedziane, że muzycy to romantycy. U mojego kuzyna np jest to na odwrót, za to przyjaciel to romantyk tylko, że kiepsko na tym wyszedł. Na szczęście już jest wszystko dobrze.

Odpowiedz do tematu