Wysłany: Pon 26 Maj, 2008 08:27 czy to jest dobry ustnik ?
witam
mam pytanie bo gram w orkiestrze na ustniku yamaha japan 11c4-7c no i gram c3 ale po dłuższym graniu wysuszaja mi sie usta i bez kremu nawilzajacego miałbym takie czerwone -odparzone usta
poradzcie
_________________ "Najważniejsze aby równo i dobrze zacząć i skończyć utwór"
*Orkiestra Dęta OSP Pruszcz Pomorski*
Maynard Ferguson - najleprzy trębacz
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 26 Maj, 2008 11:11
pij więcej wody to sie nie będą wysuszać
pytanie- czy to czerwone pojawia sie tam gdzie przykładasz ustnik?
w sprawie tego 11c4. ustnik jak ustnik. mnie średnio pasował, ale ludzie na nim grają. moim zdaniem dobry na początek, potem warto pzrejść na jakiś większy.jak długo sie uczysz grać?
tak tam gdzie przykladam ustnik to sie robi czerwone
a ja gram na trabce 3 lata, na tym ustniku 6 miesięcy
i nie wiem a nie chce kapelmistrza narazie naciskac bo kupuje inne instrumenty :\
_________________ "Najważniejsze aby równo i dobrze zacząć i skończyć utwór"
*Orkiestra Dęta OSP Pruszcz Pomorski*
Maynard Ferguson - najleprzy trębacz
Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych
Pomógł: 69 razy Wiek: 23 Posty: 1383 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: Pon 26 Maj, 2008 18:53
ufok napisał/a:
tak tam gdzie przykladam ustnik to sie robi czerwone
to jest akurat całkiem normalna sprawa. jeśli sprawia Ci to ból, albo jakiś dyskomfort to znaczy że grasz zbyt siłowo, dociskasz mocno trąbke do ust. raczej poszukaj winy w swoim graniu niż w ustniku.
Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C
Wysłany: Sro 28 Maj, 2008 12:21
może masz po prostu za mały rozmiar? ja od początku grałem na bachowskim 1 1/4 C. gram do tej pory
_________________ "Lubię czysty, nienacechowany dźwięk, jak czysty dźwięk bez nadmiaru tremolo i nie nazbyt dużo basu. Tylko dokładnie pośrodku. Gdy nie mogę uzyskać tego dźwięku, nie mogę w ogóle grać."
Instrument/y: AMATI ART 211 I
Wysłany: Pon 30 Mar, 2009 22:35
Żeby zredukować czerwone usta w momencie gdy nabierasz powietrza lekko "odciśnij" trąbkę od ust aby doprowadzic krew do ust Wina również może tkwić w ustniku. Aby dopasować ustnik do swoich wymagań musisz poświęcić wiele czasu w sklepach muzycznych:P Ja gram około 6 lat i do tej pory nie znalazlem takiego ktore spelnia moje wymagania w 100 %
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum