Hmmm ... jak Tobie to najprościej opisać. Ustniki do trąbek można pogrupować w taki sposób:
1 - ustniki do trąbek z dużym wlotem (trąbka B, C, D, Es, Piccolo)
2 - ustniki do trąbek z małym wlotem (przeważnie trąbka Piccolo z małym wlotem tudzież kornety)
3 - ustniki do flugelhornu (przeważnie głębsze kielichy)
4 - ustniki do trąbek historycznych i barokowych
To tak w skrócie. Ustnik nie świadczy o stroju instrumentu. Zarówno do trąbki B jak i np. do trąbki Es możesz używać np. ustnika o rozmiarze 3C, 1 1/2C w zależności od tego na jakim rozmiarze ustnika gra się Tobie wygodnie oraz jakie brzmienie chciałbyś uzyskać. Do trąbek B, C, D, Es masz strasznie duży wachlarz doboru rozmiaru ustnika ze względu na szerokość rantu, kształtu kielicha czy głębokości kielicha. Z tego co zauważyłem to większość trębaczy grając na trąbkach w stroju wyższym korzysta z płytszych ustników ale regułą to nie jest. Rzecz nabiera innych kształtów podczas gry na trąbce piccolo.
Także reasumując ustniki nie są grupowane według stroju instrumentu
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Pon 27 Wrz, 2010 12:30
Damian Ruskowiak napisał/a:
Także reasumując ustniki nie są grupowane według stroju instrumentu
Pozwolę sobie dodać, że niektórzy producenci (np. Monette) wprowadzają takie rozróżnienie, dedykując ustniki do stroju trąbki. U Monetta wszystkie ustniki których oznaczenie zaczyna się od B są przeznaczone do trąbek o stroju B - a te o oznaczeniu C - do trąbek C. Miałem możliwość wymienić poglądy z facetem, który jest nauczycielem gry na trąbce w USA (od niego kupiłem swojego Monetta) który na trąbce B gra na ustniku oznaczonym C - z czego wynika potwierdzenie tego co Damian napisał, że tak naprawdę oznaczenie stroju trąbki na ustniku ma znaczenie bardziej marketingowe.
Tu strona Monette z rozróżnieniem, o którym pisałem.
http://www.monette.net/newsite/mpceCompChart.htm
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum