Dziękuję za informację. Kupiłem dziś tuner z metronomem. 410-440 hz. Jak się z tym ćwiczy? Czy ćwiczy się czystość na poszczególnych dźwiękach, czy w trakcie grania utworu. Jest z klipsem do instrumentu, więc do fletu również mam go podpiąć na koniec? No i czy mogę ćwiczyć jakąś konkretną podstawową gamę (np. c1-c2) czy wszystkie? No i to 440 hz to jest dla jakiegoś konkretnego dźwięku czy wszystkie tak mają? Była informacja na forum, że można ustawić 442 dla pewności, więc tutaj już nie ma tej możliwości.
_________________ "W ofiarowaniu siebie najpiękniejsze jest to, że to, co do nas wraca jest zawsze lepsze od tego, co dajemy. Otrzymujemy odpowiedź o wiele bardziej hojną niż nasze działanie."
Orison Swett Marden
Instrument/y: SCHAGERL LAS VEGAS
Ustnik/i: MegatoneSchilke17+Bach1-1/4C;16C4GP;MarcinB5
Wysłany: Pon 28 Lis, 2011 15:40
włącz tuner ustaw A=440 (możesz dać 441 lub 442, tak jak pisali już koledzy) - i tak już zostaw
zagraj jakiś długi dźwięk na instrumencie i zobacz czy jesteś pod dźwiękiem (wskazówka przechylna w lewo od pionu) lub nad dźwiękiem (wskazówka pochylona na prawo od pionu) jeżeli jesteś duuuużo pod dźwiękiem lub nad dźwiękiem to musisz dostroić instrument -- o strojeniu znajdziesz na forum
Staraj się - grając długie dźwięki - by wskazówka była jak najbliżej i jak najdłużej środka skali (pionu)
Pamiętaj również, że trąbka jest instrumentem transponującym - grasz dźwięk C a na tunerze będziesz miał wyświetlane B ; grasz G a na tunerze pokazuje się F itd -- chyba, że masz możliwość w tunerze transpozycji do intrumentów dętych (to ustawiasz strój w kluczu Bb -- najlepiej podaj model jaki kupiłeś
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Czw 01 Gru, 2011 15:26
Przepraszam że się wetnę do dyskusji, ale czy na pewno o to chodzi?
Pisząc o czystości tonu masz chyba na myśli barwę dźwięku i intonację - jak pisał Damian. A nie o to, żeby trafiać w 442 Hz. Bo jak nie trafiasz, to wcale nie znaczy że grasz nieczysto - może wystarczy dobrze nastroić trąbkę?
Moim zdaniem mówiąc o czystości tonu powinno się myśleć o jego barwie, stałości, dynamice itd. To znaczy nie jest dobrze jak dźwięk Ci skacze albo jego brzmienie jest nie takie czy słyszysz syk powietrza przez instrument lub bokiem. A czy 442 czy inna częstotliwość to chyba nie ma znaczenia. Bo dojdziemy za chwilę do paranoi, że dźwięk czysty to taki, przy którym trębacz gra 442 Hz przy źle nastrojonej trąbce. Oczywiście można - ale czy na pewno o to chodzi?
Co innego jak grasz z orkiestrą - tutaj sposób nastrojenia instrumentu jest istotny, ale chyba nikt tego nie robi "wyciągając" na ustach odpowiednią wysokość?
Mam możliwość w tunerze transpozycji do instrumentów dętych, więc mogę sobie ustawić Bb. Zaproponowano mi Joyo JMT-9000C- chińszczyzna, ale gość w sklepie muzycznym powiedział, że wystarczy i się tym zasugerowałem. Co do wypowiedzi Grzegorza czystość dla mnie to po prostu ładne i stałe brzmienie - właśnie barwa i intonacja. Chodzi by pięknie brzmiało dla tych dla których gram. Przecież nie gram dla tunera Zresztą on jest taki małomówny i mały - jak chińczyk.
_________________ "W ofiarowaniu siebie najpiękniejsze jest to, że to, co do nas wraca jest zawsze lepsze od tego, co dajemy. Otrzymujemy odpowiedź o wiele bardziej hojną niż nasze działanie."
Orison Swett Marden
Jeszcze jedno pytanie. Czy jest jakiś program komputerowy, który emitowałby konkretne dźwięki. Strojąc się do fletu prostego trzeba albo mieś drugą osobę, albo co chwilę odkładać trąbkę. Tuner, który kupiłem ma tylko od c1 do b1, ...a reszty nie. Chciałbym mieć coś co ma wszystkie dźwięki. Zapuszczałbym konkretny dźwięk a później trąbił. Dopiero zaczynam, więc na razie to walczę z czystym stałym tonem. Do tego właśnie potrzebowałbym taki tuner on-line lub jako program komputerowy. W sklepie widziałem tylko takie z jedną gamą.
Orison Swett Marden
Orison Swett Marden
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum