Na pewno to COŚ ma jakąś nazwę ...
Ja używam i polecam KIWI do srebra i złota. Koszt ok 20 zł (tak mi się wydaje - a może i mniej) a wystarczy jak nie na całe życie, to na jego połowę na pewno
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Wysłany: Sob 04 Wrz, 2010 17:16
Witam.
Kiwi jest dobrym srodkiem czyszczacym, sam go czasem uzywam do mojego posrebrzanego flugelhornu ale to tylko w ramach odswiezenia ale dobrze sie ta pasta sprawdza, kiedys tez, jak jeszcze mialem instrument nie lakierowany to czyscilem go caly czas pasta Kiwi miedzi i mosiadzu i swietna jest.
kiedys koledzy mowili ze czyszcza instrumenty zwykla pasta do zebow i tez fajnie szysci. nigdy sam nie probowalem ale ona raczej nie zawiera szkodliwych skladnikow skoro uzywamy akich do czyszczenia zebow i nie powinna zaszkodzic inrumentowi.
pozdrawiam
Wysłany: Sob 04 Wrz, 2010 20:03
ja kiedys mialem taki czeski srodek i byl super ale niestety nazwy nie pamietam a bylo to moje poczatki czyli okolo 14 lat temu.
pozdrawiam
Pozwolę sobie na wtrącenie się do pobocznej dyskusji na temat czeskiego środka.
Jeśli chodzi o czeskie środki czyszczenia nielakierowanych instrumentów, to na myśl przychodzi mi jedno - strasznie śmierdzący "Sitol" w żółtej plastikowej butelce. Tymczasem proszę o powrót do dyskusji na temat srebrzonych powierzchni. A na takie powierzchnie "Sitol" raczej nie będzie dobrym pomysłem. Pozdrawiam, Havk
Instrument/y: Yamaha YTR4335G
Ustnik/i: Schagerl 1 1/2 C
Wysłany: Sob 04 Wrz, 2010 20:38
oj , ja dostałem ten Sitol i go używam , jakby o zapachu amoniaku , no nie ? xdd
Czyszczę nim ale to jakby jak do polerowania .. xdd
rozprowadzasz po powierzchni rury , czekasz aż wyschnie i polerujesz .. ; D
Wysłany: Sob 04 Wrz, 2010 21:07
kiedys ten sitol uzywalem ale do normalnej trabki i nie lakierowanej,w sklepie muzycznym natknalem sie na srodki do czyszczenia instrumentow posrebrzanych z Yamahy, warto by bylo zobaczyc.
Wysłany: Nie 05 Wrz, 2010 17:55
Witam,
Yamaha silver polish - bardzo dobry płyn do srebrnych powierzchni. Wystarczy trochę na szmatkę. Jest bardzo wydajny, polecam.
Do polerowania poleciłbym bardzo miękką szmatkę. Nie chusteczkę czy papier.
Pozdrawiam,
buler's
_________________ Jeśli pomogłem kliknij <b>pomógł</b>.
Witam
Z tym unipolem to raczej bym nie przeginał.
Tak mocno wydaje mi się że "zbiera" troszkę za bardzo.
Raczej nie będę próbował jak działa on na moim Superiorze S2S.
W rękach mleczko Record Silver-polish wydaje się rozsądniejsze od unipolu.
Instrument/y: 2xGetzen, Conn, Kanstul, Stomvi...
Ustnik/i: mam troche tego żelastwa ;)
Wysłany: Wto 07 Wrz, 2010 21:37
Ja zgodze sie Tomciem ze Zbrus... Unipol stosowalbym do czyszczenia instrumentu raczej w ostatecznosci... swietnie natomiast sprawdza sie do czyszczenie kraglikow przed ich nasmarowaniem... Ze swojej strony do instrumentow srebrzonych moge polecic chusteczki/szmatki do czyszczenia bizuterii... Do kupienia u praktycznie kazdego jubilera albo na allegro... koszt zaleznie od wielkosci od ok 5 zł... a takowa starcza na kilka czyszczen calej trabki pomimo ze sciereczka sie brudzi nie traci wlasciwosci czyszczacych... polecam sprobowac
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 19:29
Zgadzam się, rękaw swetra, albo koszulka bawełniana !
A teraz tak apropos tego tematu, to powiem tak.
Słyszałem, ze robią niektórzy w taki sposób:
Czyszczą jakimś środkiem trąbkę np. arko - dawny wenol. Po nasmarowaniu i rozprowadzeniu po całej trąbie, wycieramy szmatką, ale nie musimy tak na 100% wszystko zetrzeć, można trochę zostawić, potem lekko wapnem posypać trąbkę (wapno takie drobne budowlane) nie trzeć mocno, ale tak z wyczuciem zciągać to co na te trąbę wysypaliśmy, niby bardzo ładnie czyści i świetnie te instrumenty się świecą, ja osobiście tego nei musiałem testowac, mam lakierowane, ale widziałem tak wyczyszczony instrument i powiem szczerze, coś pięknego i co najważniejsze, tak szybko się palce nie odbijają...
Pozdrawiam
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Sro 08 Wrz, 2010 21:49
Sorry ale jakoś pomysł z wapnem nie wydaje mi się być optymalny. Z chemii co prawda specem nie jestem ale mi to tak pachnie nie chcianymi komplikacjami.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Pomógł: 6 razy Wiek: 20 Posty: 157 Skąd: Wiesz, że mnie masz
Wysłany: Czw 09 Wrz, 2010 21:11
więc tak, macie rację, pewnie! Jest to żrąca substancja, dlatego wiadomo jest problem jeśli chodzi o nowe instrumenty i na nowych nie radzę, ale starsze i takie bardzo brudne, to naprawdę działa, wiadomo, nie należy posypać i polać wodą, tylko zetrzeć jakąś szmatką... tak to wygląda...
Pozdrawiam
Instrument/y: stara trąbke kij ja wie
Wysłany: Pią 10 Wrz, 2010 21:44
WITAJCIE zapisałem sie dziś na forum
bo wczoraj namalowalem obraz i w bonusie starsza kobieta dała mi w prezencie trąbke
po zmarłym mezu
ale sa problemy
po 1 ni cholery guziczki nie chcą sie wcisnąć -poprostu długo lezała i sie zastała
nie wiem jakim preparatem to naprawić
no i
po 2 ustnik tak sie przyssał do trąbki że nicholery-próbowałem podgrzać ale nie zejszło
po 3 na łaczeniu 2 rurek na trąbce jest pekniecie
jak lutowac mosiądz?-wcześniej było sklejone tasma ...
prosze o pomoc
zawsze chciałem spróbować gry na trąbce
gram na basie od 9 lat
ale jak dostałem trąbke to mi sie lampki w oczach zapaliły
trąbka jest stara z tego co wiem przedwojenna...
lakier z niej zlazl ale to mi nie przeszkadza troche pasty do zębów i bedzie jak nowa i do boju
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum