ustnik ten nie jest płytki nie jest duży ani nie charakteryzuje się niczym szczególnym, a jednak do większości trąbek jest dodawany. może jest coś o czym nie wiem. jakićcel producentów żeby go dodawać bo chyba nikt o zdrowych zmysłach na nim nie gra. niechcałbym odpowiedzi "gram na tym ustniku od samego początku i jest zajefajny" chodzi raczej o opinie trębaczy któży mieli porównanie z innymi ustnikami.
Instrument/y: kawalek blachy Pomógł: 4 razy Wiek: 20 Posty: 250 Skąd: s kątowni
Wysłany: 2007-06-08, 16:52
Jest ustnikiem uniwersalnym. To jest cała odpowiedz. Wiadomo ze jak cos jest uniwersalne o nie moze byc pożadne, no ale taka cecha rzeczy uniwerslanych.
a mi zupełnie 7c nie pasuje ale cóż- mam znajomych, którzy 5 lat grają na takim i ... żyją. Po prostu wiele trębaczy uważa , że jest on najoptymalniejszy na początek, a potem można się przerzucić na coś zgodnego ze swoimi planami (np. chęć grania nieboptycznie wysoko :p) .
_________________ "Muzyka jest twoim doświadczeniem,myślami i mądrością. Bez nich nie zagrasz dobrze." - Ch.Parker
Pomógł: 57 razy Wiek: 22 Posty: 1317 Skąd: Wałbrzych/Wro/Wawa
Wysłany: 2007-06-11, 01:09
teoretycznie na najmniejszych, ale czasami jak ktoś ma większe usta to mu sie mogą na małych ustnikach nie układać jak trzeba i wszystko sie bedzie zatykać i nic nei zagra kwestia indywidualna i trzeba pamiętać że na małych ustnikach brzmienie się zmienia, moim zdaniem na niekorzyść.
Instrument/y: Amati
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: 2007-06-24, 10:33
Dokładnie...mniejsze ustniki potrafią zaostrzyć barwę instrumentu...nie jest to złe jeśli gramy głównie klasykę ale do jazzu i popularnych kawałków lepsze są ustniki większe i głębsze... Dzięki nim instrument nabiera cieplejszej barwy... :cool:
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Gram obecnie na ustniku Holtona 7c, nauczyciel kazał mi go zmienić na ustnik o rozmiarze conajmniej 3c. Duża jest różnica głębokości między nimi ??
mi na 3c arnoldsa... grało się nawet nawet- jesli chodzi o wielkość, bo rant zupełnie mi nie pasował. 7c Bacha natomiat było dużo mniejsze :/ i juz za małe . Różnią się one więc wielkością. Pytasz o głębokość- jeśli w obydwu masz literkę c, znaczy , że jest ona taka sama. Chyba, że zamierzałbyś zmieniać na jakiejś innej firmy, to może być różnica...
Wysłany: 2007-06-30, 14:06
Ja tam wolę Schilke 17...co prawda głęboki jest ale dzięki temu udaje mi się osiągnąć naprawdę fajną barwę...a jeśli chodzi o wysokie dźwięki to myślę że c3 nie gra się za często...więc nie ma sensu paprać barwy i ją zaostrzać... Jeśli ktoś uważa inaczej to jego sprawa...
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Wysłany: 2007-06-30, 16:04
Ponad skale...gra się raczej dla popisu...w orkiestrze to jest zbędne (wiem z doświadczenia)...Można tylko położyć tym jakiś występ na łopatki...A po zatem jak gra się utwory rozrywkowe to wydaje mi się że sztuczne podwyższanie poprzez ustnik skali w jakiej się gra kosztem barwy dźwięku mija sie z celem...no i nie wiadomo czy do końca zastroi ???
Pomógł: 37 razy Wiek: 17 Posty: 1252 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: 2007-06-30, 16:48
słuchaj - gra w orkiestrze to nie jest cały swiat. Istnieje cos innego poza grą w orkiestrze, więc nie mozna kazdej rzeczy sprowadzac do orkiestry. Ostatnio zuwazyłęm duzo rzeczy rózniących gre z bandem, a orkiestrą. Potrzebuje innej barwy, inna skala, inne tonacje. Jednemu cos odpowiada, drugiemu nie. proste.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum