Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dociskanie
Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Nie 15 Lis, 2009 21:52   

Devil zgadzam się w 100%
Natomiast jeśli chodzi o "mięśnie brzucha" - nie chodziło mi o napinanie mięśni brzucha tak jak Ty to zrozumiałeś z całym szacunkiem, ale chodziło mi o to, że naciskając pod mostkiem, nauczyciele są wstanie stwierdzić, czy uczeń gra na przeponie, czy nie. Wiem jak to bywało, ponieważ, gdy chodziłem na I stopień do szkoły muz. i gdy grałem na flecie prostym (instrument dodatkowy, potrzebny do zespołu), to pani prof. tak sprawdzała, czy gram z przeponą czy nie. Dlatego też naciskała pod mostkiem, bo niby w tym miejscu najłatwiej jest zbadać, czy przepona pracuje, czy nie. gdybyśmy naciskali niżej, to mięśnie powinny być luźne i ze sprawdzeniem czy ten mięsień pracuje czy nie guzik. A nawiasem mówiąc:
dziewczyny grające na instrumentach dętych, czy te, które śpiewają mają łatwość w rodzeniu dzieci - tu jest odpowiedź, że jednak przepona musi pracować w graniu i śpiewaniu. A kolejnym argumentem jest fakt, że wibrato się robi przeponą. Dlatego moja wiadomość - tak uważam - nie dokońca była taka zła, ponieważ mam chyba rację, że jednak przepona jest ważnym elementem.
Pozdrawiam
i nie odbierajcie tych moich słów do siebie, nie mam zamiaru się z nikim kłucić

lukasz1212 

Instrument/y: yamaha , B&S
Ustnik/i: B&S 1 1/2

Wysłany: Pon 16 Lis, 2009 21:17   

a co rozumiesz mowiąc "grac na przeponie" ?

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009 15:44   

Rozmawiałem wczoraj z kumplem, który jest na wokalu. Kiedy się go zapytałem:
"Czy twój nauczyciel, kiedy się uczyłeś, sprawdzał, czy Ty śpiewasz na przeponie"?
On odpowiedzał: "A coś Ty myślał. To jest zasadnicza rzecz. Naciskał w okolicy pod mostkiem i sprawdzał, czy tam akurat jest twardszy mięsień. Mówił zawsze, że tak sprawdza, czy mój oddech jest właściwy".
Przepona jest motorem napędzającym powietrze, jest tym aparatem, który nadaje ciśnienie powietrzu, które przebiega przez całą drogę oddechową i wpada na wargi, które musi wprowadzić w drgania.
Tak jak Devil napisał, że nie powinno ciśnienie nabierać swej mocy w gardle, dlatego, że tam wówczas zaciskamy mięśnie, co znacznie utrudnia grę - bynajmniej Ja tak zrozumiałem i to popieram.
Gardło powinno być luźne tak jak mięsnie brzucha, tylko przepona pracuje, wypycha powietrze.
Dlaczego sugeruję się wypowiedziami śpiewaków. Otóż uważam, iż istota wydechu jest prawie taka sama w śpiewie, jak i w grze. Jest jedna drobna różnica, w grze - tu akurat na trąbce - dźwięk wydają wargi, które drgają (oczywiście same wargi tylko tak kolokwialnie mówiąc pierdzą; drganie połączone z instrumentem), natomiast w śpiewie drgają nasze struny głosowe, które umieszczone są w gardle.
Najważniejszy jest oddech, bo tak jak poprzednicy napisali, zły oddech może prowadzić do chorób, np. rozedmy płóc.
Pozdrawiam

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Wto 17 Lis, 2009 16:36   

Sensey napisał/a:
Otóż uważam, iż istota wydechu jest prawie taka sama w śpiewie, jak i w grze. Jest jedna drobna różnica, w grze - tu akurat na trąbce - dźwięk wydają wargi, które drgają (oczywiście same wargi tylko tak kolokwialnie mówiąc pierdzą; drganie połączone z instrumentem), natomiast w śpiewie drgają nasze struny głosowe, które umieszczone są w gardle.
Najważniejszy jest oddech, bo tak jak poprzednicy napisali, zły oddech może prowadzić do chorób, np. rozedmy płóc.
Pozdrawiam

Dodałbym jeszcze że grając na trąbce nie wypuszczasz tyle powietrza co śpiewając, lecz mniej i dłużej co prowadzi do wytworzenia się naturalnego podciśnienia.

lukasz1212 

Instrument/y: yamaha , B&S
Ustnik/i: B&S 1 1/2

Wysłany: Czw 19 Lis, 2009 15:43   

no nie wiem :P ja uważam ze powinno się nabierać powietrze i wypuszczać naturalnie , bez dodatkowych spięci i myślenia o tym ze przepona musi pracować :P

polek007 

Instrument/y: Yamaha 5335G
Ustnik/i: Bach 1 1/2 C

Wysłany: Sro 25 Lis, 2009 23:00   

Mam taki sam problem, metodą na sprawdzenie jest inny sposób trzymania lewą ręką, trąbka ma być głównie na palcu wskazującym,który razem z innymi palcami ma być złączany i iść równolegle do czary, a kciuk wyprostowany pionowo w górę tam gdzie zawsze nie dotykając wentyli. Jeżeli poprawnie to zrobimy, przy dociskaniu trąbka zacznie nam odjeżdżać, chyba że źle trzymamy albo odruchowo czymś to blokujemy. Podobno na wyrobienie mięśni warg i tego całego aparatu oddechowego dobre są ćwiczenia na podwójne i potrujne staccato.

Miles_Fan 
poszukiwacz

Instrument/y: Selmer Concept TT, stary Polmuz :)
Ustnik/i: Vincent Bach Corp. 1 1/4 C

Wysłany: Sro 25 Lis, 2009 23:41   

szkół trzymania jest mnóstwo, dla mnie najwygodniejsza jest stara polska, ważne, żeby nie zaciskać ręki.

Miles Davis

[Nauczyciel jest dla ucznie, nie odwrotnie!]

polek007 

Instrument/y: Yamaha 5335G
Ustnik/i: Bach 1 1/2 C

Wysłany: Czw 26 Lis, 2009 14:40   

Tak, ale to można sobie zrobić żeby sprawdzić czy dociskam, chodzi o to żeby trąbka mogła na tej ręce swobodnie się przesuwać i wtedy widać czy dociskamy. W normalnym graniu, jak już nie będziemy dociskać do ust to trzymamy normalnie ;)

Odpowiedz do tematu