Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dziwne "urządzenie"
kaskader1357 

Instrument/y: trabka
Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 17:21   Dziwne "urządzenie"

Witam wszystkich! Przeglądając YouTube natrafiłem na taki oto filmik : http://www.youtube.com/wa...feature=related I mam takie pytanie: czy ktoś miał lub wie coś o tym w co ten pan wkłada ustnik? Czy to rzeczywiście coś daje?

norbi277 

Instrument/y: bach stradivarius 37 lr amati atr313br
Ustnik/i: schilke 17

Wysłany: Sob 21 Sty, 2012 18:42   

http://www.youtube.com/wa...feature=related

Michał Koniarski 
actrumpeter

Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 17:40   

Właśnie po to się zapisałem na to forum żeby się czegoś od Was nauczyć. Mimo iż mam już pewną wiedzę to trąbka jest tak obszernym tematem, że ciężko jest objąć wszystko. Ale do rzeczy.

W mojej trąbce w miejscu wkładania ustnika na rurce ustnikowej mam wmontowany patent Courtois - śrubkę regulująca przestrzeń wewnątrz rurki między końcem ustnika, a początkiem rurki ustnikowej, czyli tzw. GAP (określenie to podawane jest w linkach powyżej). Mam o tyle dobrze, iż tą przestrzeń (gap) mogę sobie regulować w trąbce bez żadnych przejściówek.
http://austinwinds.com/ph...rtoisEvoIII.jpg Do tej pory słyszałem o tym, że podobno lepiej jest kiedy nie ma tego progu między ustnikiem, a początkiem rurki ustnikowej, ale nigdy w to do końca nie wierzyłem. Muszę przyznać, że spory czas temu testowałem nowe ustniki i powiększyłem sobie tą przestrzeń w trąbce (wykręciłem śrubkę) bo niektóre ustniki nie wchodziły do końca (zostawał luz). Od tamtego czasu znalazłem już swój ustnik, ale zapomniałem zredukować gap w swojej trąbce dostosowując go do obecnego ustnika. Gdy przeczytałem tego posta i oglądnąłem linki poprawiłem gap u siebie. I słuchajcie... To rzeczywiście działa!!! Gdy dostosowałem gap do obecnego ustnika (konkretnie wolną przestrzeń między ustnikiem, a rurką zredukowałem do zera) trąbka zaczęła grać dźwięczniej, bardziej reagować na to co robię, mogłem łatwiej regulować intonację. Oczywiście laik nie usłyszał by żadnej różnicy, ale grający trębacz naprawdę czuje! Jeżeli powiedziałbym, że trąbka zaczęła grać jaśniej to trochę bym przesadził, ale naprawdę mam teraz większy power w dźwięku i łatwość w kontrolowaniu intonacji. Także warto sprawdzić u siebie ten element. Ja mam o tyle dobrze, że nie muszę się bawić w przejściówki między ustnikiem, a trąbką bo mam od Courtois śrubkę, która to reguluję. Polecam temat do podjęcia... :)
Dzięki za ten temat i linki. :) Pozdrawiam

Damian Ruskowiak 
De-eR

Instrument/y: Bach Stradivarius 180 37 G (ML), Flugelhorn
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C , Bach 2 1/2C, JK 5B FL

Wysłany: Nie 22 Sty, 2012 20:28   

Przyznam, że dla mnie to duża ciekawostka także dzięki za coś nowego :) Tutaj link pokazujący to jakże ciekawe i niezmiernie proste w swojej budowie urządzenie :)
https://stomvi-usa.com/couplers/

kicaj157 

Instrument/y: J.Michael
Wysłany: Sro 25 Sty, 2012 00:33   

Czyli to powoduje, że podczas górnych dźwięków nie przyciska się tak bardzo ustnika dzięki tej sprężynce??? Dobrze rozumiem?

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Sro 25 Sty, 2012 11:38   

kicaj157, jaka sprężynka? :shock: Tu nie ma żadnej sprężynki. W mojej trąbce jest śrubka, a w innych trąbkach przejściówka między ustnikiem, a trąbką, która decyduje o głębokości wejścia ustnika w trąbkę. Zamocowanie ustnika w trąbce jest stałe, nie zmienia się pod wpływem nacisku. Ten wynalazek powoduje, że gra się wygodniej (łatwiej trafia się w centra dźwiękowe) i bardziej można wykorzystać potencjał instrumentu pod względem brzmienia. W graniu góry to nie za bardzo pomaga, no może minimalnie. Ale to jest bardziej związane z tym, że w ogóle wtedy lepiej się gra, a nie tylko góra.

kaskader1357 

Instrument/y: trabka
Wysłany: Czw 26 Sty, 2012 08:21   

A można taki gap kupic gdzies w Polsce? I czy taki gap jest dedykowany tylko do jednej trabki czy patrzy sie tylko na menzure np. ML? I ostatnie pytanie: czy mozna regulowac ta "przestrzen" miedzy ustnikiem a rurka ustnikowa majac tylko jedno urzadzenie np. takie jak z tego linku: https://stomvi-usa.com/mouthpiece-components/ ?

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Czw 26 Sty, 2012 10:32   

kaskader1357, jeszcze nie można kupić bo już pytałem ale jeśli się uda to przynajmniej w jednym miejscu będzie dostępny - na razie to kwestia rozmów.
Mając jedno urządzenie nie możesz regulować tej przestrzeni. Może to czynić Michał dzięki śrubce :) Przy urządzeniu Stomvi tak nie jest. Odmierz sobie odległość od miejsca gdzie wkładasz ustnik do momentu rozpoczęcia ledapipe (ja wsuwałem drucik po ściance rurki i nagle napotkasz na próg - tutaj właśnie zaczyna się leadpipe - odmierz tę odległość, następnie zmierz ile ustnik wchodzi do trąbki po czym od pierwszej liczby odejmij drugą i jest). U mnie wyszło 30 mm, a ustnik wchodzi na głębokość 22 mm stąd GAP wynosi u mnie ok 8 mm. Mierzyłem to mało profesjonalnymi urządzeniami ale jak będzie dostępny GAP dokonam bardziej konkretnych pomiarów. Musisz zatem odmierzyć GAP aby wiedzieć jaki wybrać numer urządzenia. W linku masz tabelkę - jest tam kolumna AVERAGE GAP - gdy najedziesz myszką wyświetli się lista podana w calach dla poszczególnych firm. To jest wyznacznik doboru ale musisz wiedzieć jak GAP jest u Ciebie. Zmierz, po czym dobierz numer pod siebie i już ;)
https://stomvi-usa.com/couplers/

lucek31 

Instrument/y: C.G.Conn 52 BSP
Ustnik/i: Bach Megatone 1 1/2C ,Bach 7C

Wysłany: Sro 15 Lut, 2012 18:25   

Najlepiej ledapipe zmierzyć głębokościomierzem w suwmiarce ja tak zmierzyłem i wyszło mi 28,5mm a ustnik wchodzi na 26,7mm no i tak jak mówił przedmówca jedną liczbę odjąć od drugiej mi wyszło 1,8mm . Tylko czy warto kupić takie urządzenie i czy ono dużo zmieni. :trumpet:

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 12:12   

Przytoczę jedno zdanie ze strony Stomvi, którą podał Damian:

The correct gap is the one that is gives you the playing characteristics that you want, and the only way to find the correct gap is by experimentation.
czyli
Prawidłowy GAP jest taki, który daje Ci charakterystykę gry którą chcesz i JEDYNĄ DROGĄ DLA ZNALEZIENIA PRAWIDŁOWEGO GAP-a JEST EKSPERYMENTOWANIE.

Damianie, czy sprzedawca o którym piszesz będzie skłony do takich "dopasówek" (czyli kilkukrotnej wymianie GAPa)?

Damian Ruskowiak 
De-eR

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 12:18   

Grzegorz_N, nie wiem :) Zobaczymy czy transakcja dojdzie do zrealizowania. Szkoda aby ściągać gadżet, który będzie zalegał na sklepie, a nie zejdzie. Tak jak piszesz Grzesiu - wszystko zależy od własnych eksperymentów :) Także każdy może to odczuć inaczej - jednemu się sprawdzi, drugiemu nie :) To urządzenie samo nie zagra przecież ;) I tak i tak trzeba dmuchać :)

Michał Koniarski 
actrumpeter

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 13:13   

Znajomy powiedział mi ostatnio, że do tych przejściówek trzeba spiłować ustnik bo inaczej nie wejdzie...

Maaciej 

Instrument/y: Bach Strad
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 13:47   

Dosłownie spiłować to raczej nie, musi być precyzyjnie przycięty, najlepiej na CNC.
Patent tego człowieka:

Przejściówki Stomvi pasują tak samo jak przejściówki Reeves bo jest to dokładnie to samo :)

Grzegorz_N 

Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette

Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 14:39   

Może tak być że normalny ustnik nie podejdzie. Zwróćcie uwagę że Stomvi stosuje takie ustniki z oringiem uszczelniającym. Więc chyba jakiś nowy patent?

Maaciej 

Instrument/y: Bach Strad
Wysłany: Czw 16 Lut, 2012 17:10   

To nie jest nowy patent. Robi to Stomvi USA z Santa Clarita, CA, w tym samym miejscu swój warsztat ma Bob Reeves.

Odpowiedz do tematu