Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Dziwne ?
karol8 

Instrument/y: Kuhnl & Hoyer TOPLINE G
Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 16:23   Dziwne ?

Siemka. Wy też macie coś takiego, że jak robicie dzień odpoczynku od trąbki, to gra wam się lepiej ? Ja tak mam. Przykładowo nie grałem wczoraj z powodu braku czasu. Dzisiaj gra mi się znacznie lepiej, szczególnie wysokie dźwięki. Czy można robić takie przerwy ? ;)

Jakub Falkowski 
falko7

Instrument/y: B&S Challenger I,Kanstul 1525 Signature S
Ustnik/i: Vincent Bach 3c, Gewa cup 5c-FL

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 16:48   

takie przerwy są dobre, gdy grasz cały tydzień po 2 godzinki i w niedziele wtedy możesz sobie odpocząć ;D ale jeśli grasz po 30 min to nie polecam takich przerw ;)

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 17:37   

Ktoś mówił, że ile się gra tyle się powinno odpoczywać. Gdy np. w jeden dzień pograsz długo, dobrze itp. to następny dzień możesz sobie zrobić jako dzień przerwy. Takie dni się robi najczęściej przed ważnymi koncertami, egzaminami itp. Aby mięśnie były świeże :)

Jakub Falkowski 
falko7

Instrument/y: B&S Challenger I,Kanstul 1525 Signature S
Ustnik/i: Vincent Bach 3c, Gewa cup 5c-FL

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 17:42   

wszystko się zgadza, ale spróbuj grać co drugi dzień ;] ciekawe czy bd miał tyle siły :D

takie przerwy to tylko i wyłącznie przed koncertami czy egzaminami ;) i to też pod warunkiem że grasz co dzień sumiennie ;]

maxzz 

Instrument/y: Schagerl 620L
Ustnik/i: Schilke 17, Marcinkiewicz E3, JK Exclusive 3F

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 18:26   

Nie koniecznie tylko, przed koncertami/egzaminami... można tak ćwiczyć stale. W 1 dzień tak jak napisałem, długo, z krótkimi przerwami, dokładnie, po prostu wszystko... na następny dzień nie grać nic, można ćwiczenia oddechowe lub lekko pograć na trąbce. W ten dzień po solidnym i męczącym graniu, mięśnie będą miały dużo czasu na wzmocnienie, odpoczynek i regenerację. Jak chcesz to wypróbuj ten sposób i napisz :) Ja tak czasem robię, że jak ma słaby dzień to gram po prostu mało, znaczy nie tak męcząco (głownie sam warsztat). Na następny dzień gra mi się o niebo lepiej. Tak miałem ostatnio środa, czwartek trochę byłem przeziębiony i nie grało mi się za dobrze, to ćwiczyłem dół, lekkie granie itp. Od piątku gra się super, sobota była najlepsza, a dziś już się normalnie gra :)

NOWAKUS113 

Instrument/y: FAJNA
Ustnik/i: YAMAHA 13c4

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 18:43   

Ja jak sobie zrobiłem wczoraj dzień przerwy to dziś nie mogłem grać wysoko. Dopiero po 30 min grania!

sasquatch 

Instrument/y: Conn Director 17B Coprion Bell 1960's
Ustnik/i: Jet-Tone Al Hirt model A

Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 20:29   

gram od 1,5 miesiaca szkole :double high c in 37 weeks" i przez pierwsze 80 dni gra sie wlasnie co drugi dzien, potem 40 dni codziennie i znowu 80 co drugi dzien i nalezy grac tylko to co jest przypisane na dany dzien i nic wiecej. efekty sa takie ze poprawila mi sie skala i wytrzymalosc :)

karol8 

Instrument/y: Kuhnl & Hoyer TOPLINE G
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 18:01   

Widocznie zależy od tego ile kto gra. :]

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 19:31   

Z reguły to jest tak, że odpoczynek wpływa dobrze dla człowieka nie zależnie od dziedziny którą się zajmuję. W końcu człowiek to nie maszyna :) I każdy musi odpoczywać, dlatego np. śpimy w nocy, aby zregenerować siły i to nikogo nie dziwi :)

Odpowiedz do tematu