Instrument/y: Kuhnl & Hoyer TOPLINE G Pomógł: 1 raz Posty: 122 Skąd: 00
Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 16:23 Dziwne ?
Siemka. Wy też macie coś takiego, że jak robicie dzień odpoczynku od trąbki, to gra wam się lepiej ? Ja tak mam. Przykładowo nie grałem wczoraj z powodu braku czasu. Dzisiaj gra mi się znacznie lepiej, szczególnie wysokie dźwięki. Czy można robić takie przerwy ?
Instrument/y: B&S Challenger I,Kanstul 1525 Signature S
Ustnik/i: Vincent Bach 3c, Gewa cup 5c-FL
Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 16:48
takie przerwy są dobre, gdy grasz cały tydzień po 2 godzinki i w niedziele wtedy możesz sobie odpocząć ;D ale jeśli grasz po 30 min to nie polecam takich przerw
_________________ KLIKNIJ POMÓGŁ, JEŚLI SYPNĄŁEM DOBRĄ RADĄ ;D
Ktoś mówił, że ile się gra tyle się powinno odpoczywać. Gdy np. w jeden dzień pograsz długo, dobrze itp. to następny dzień możesz sobie zrobić jako dzień przerwy. Takie dni się robi najczęściej przed ważnymi koncertami, egzaminami itp. Aby mięśnie były świeże
Nie koniecznie tylko, przed koncertami/egzaminami... można tak ćwiczyć stale. W 1 dzień tak jak napisałem, długo, z krótkimi przerwami, dokładnie, po prostu wszystko... na następny dzień nie grać nic, można ćwiczenia oddechowe lub lekko pograć na trąbce. W ten dzień po solidnym i męczącym graniu, mięśnie będą miały dużo czasu na wzmocnienie, odpoczynek i regenerację. Jak chcesz to wypróbuj ten sposób i napisz Ja tak czasem robię, że jak ma słaby dzień to gram po prostu mało, znaczy nie tak męcząco (głownie sam warsztat). Na następny dzień gra mi się o niebo lepiej. Tak miałem ostatnio środa, czwartek trochę byłem przeziębiony i nie grało mi się za dobrze, to ćwiczyłem dół, lekkie granie itp. Od piątku gra się super, sobota była najlepsza, a dziś już się normalnie gra
Instrument/y: Conn Director 17B Coprion Bell 1960's
Ustnik/i: Jet-Tone Al Hirt model A
Wysłany: Nie 03 Kwi, 2011 20:29
gram od 1,5 miesiaca szkole :double high c in 37 weeks" i przez pierwsze 80 dni gra sie wlasnie co drugi dzien, potem 40 dni codziennie i znowu 80 co drugi dzien i nalezy grac tylko to co jest przypisane na dany dzien i nic wiecej. efekty sa takie ze poprawila mi sie skala i wytrzymalosc
Wysłany: Pon 04 Kwi, 2011 19:31
Z reguły to jest tak, że odpoczynek wpływa dobrze dla człowieka nie zależnie od dziedziny którą się zajmuję. W końcu człowiek to nie maszyna I każdy musi odpoczywać, dlatego np. śpimy w nocy, aby zregenerować siły i to nikogo nie dziwi
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum