Proszę o rady jak wyeliminować tzw. efekt żaby. O czym mowa – od jakiegoś czasu gdy syn gra dolna warga tak jakby mu się nadyma. Im wyżej gra tym bardziej się nadyma. Wcześniej tego nie było. Belfer każe obciągać brodę i to ma ten efekt zniwelować. Jednak gdy syn gra ciągle o tym zapomina, a jak już naciągnie tę brodę to cała buzia mu jakby się spina.
Czy jest jakiś inny sposób na pozbycie się tego efektu?
Asia_Adi, belfer dobrze mówi aby pilnować brody - to bardzo istotne. U mnie dwóch uczniów miało tak samo - dokładnie tak samo. Na lekcjach nawet 60x na minutę do znudzenia im o tym przypominałem jak widziałem taki efekt. Tutaj nie ma jako takich ćwiczeń - musisz go po prostu pilnować i zwracać mu na to uwagę.
Gdy ściągnie brodę w dół, będzie buzia napięta bo nie jest przyzwyczajona do takiego układu - takie ustawianie brody nie jest w jego nawyku. Jeśli wejdzie to w krew i stanie się prawidłowym nawykiem sama zobaczysz, że wszystko się ułoży (mięśnie się wzmocnią).
Dlatego ciągle przypominaj mu o ściąganiu brody w dół. Wytrwałości
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Dokładnie Mnóstwo u dzieci tym bardziej gdyż one się cieszą, że coś już wychodzi nie mając świadomości czy to jest poprawnie czy nie. Dlatego my musimy nad tym panować Jak się przejdzie przez taki etap to później już będzie tylko lepiej
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Bach Artisan, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette
Wysłany: Wto 20 Gru, 2011 14:24
Ja tylko dodam do świetnych rad Damiana, że niektórzy trębacze tak mają.
Na załączonej fotce Dizzie Gillespie - słynny amerykański trębacz.
Ale jest to zły nawyk i trzeba z tym walczyć, tak jak pisał Damian.
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Sro 21 Gru, 2011 23:42
Można zadziałać na wyobraźnię mówiąc, że policzki mają być przyklejone do dziąseł i zębów. Oczywiście realnie jest to niemożliwe podczas gry, ale takie myślenie ułatwia trzymanie policzków na miejscu.
Poza tym przypomnę to co już nie raz pisałem w takich przypadkach - starać się dmuchać na szczelinę między wargami, nie w przestrzeń jamy ustnej tylko na wargi, w jedno konkretne miejsce.
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Od pojawienia się problemu kumkającej żaby minąl miesiąc.
Chciałam tylko napisać, że problem mamy za sobą. Wystarczyła jedna, dosłowinie jedna lekcja, na której nauczyciel się zirytował, wziął Kubę do lustra (ja też przed lustrem z nim walczyłam!), pomnipulował paluchami przy jego brodzie i kazał zagrać gamę C-dur po kilka uderzeń na jednym dźwięku i ŻABA ZNIKNĘŁA. Jak ręką odjął!! Dlaczego tak się stało? Co robiłam źle?
W każdym razie problem zarzegnany - oby na zawsze
Napiszę jeszcze kila słów o postępach syna.
Idzie mu całkiem nieźle, choć mogłoby lepiej gdyby więcej i chętniej ćwiczył Jest na tyle dobrze, że został zgłoszony do Konfrontacji Instrumentów Dętych w Oławie. Ćwiczymy Albatrosa Vander Cook'a. Decyzja o uczestnictwie ostatecznie zapadnie pod koniec lutego-w zależności od tego jak opanuje utwór.
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Pon 30 Sty, 2012 09:51
Asia_Adi napisał/a:
pomnipulował paluchami przy jego brodzie i kazał zagrać gamę C-dur po kilka uderzeń na jednym dźwięku i ŻABA ZNIKNĘŁA. Jak ręką odjął!! Dlaczego tak się stało? Co robiłam źle?
W każdym razie problem zarzegnany - oby na zawsze
Być może nauczyciel udrożnił nieco przepływ powietrza regulując szczelinę między wargami wysuwając szczękę w odpowiedni sposób. Trudno jest to jednoznacznie stwierdzić na odległość. Najważniejsze, że problem za wami i byle do przodu. Pozdrawiam
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum