Instrument/y: King 2006 / flugelhorn Yamaha YFH-231
Ustnik/i: Stomvi 0.9D / flugelhor Denis Wick London 4FL
Wysłany: Pią 17 Lut, 2012 23:03
Większość linków jest niealtywna, (jak to linki z allegro), dlatego nie wiem, czy było.
Pamietacie Harmoniusza ze Smerfów? Jego trąbka naprawdę istnieje!
W 2010 była taka na allegro. Sprzedała się za 150 zł.
Po co to komu i do czego? Wie ktoś?
W miarę możliwosci może lepiej wrzucać zdjęcia, bo linki do aukcji dość szybko wygasają...
szymon.dziawer, to nic innego jak amerykański bugel Mieliśmy już o tym na forum. Tutaj mały rys wiążący pewne fakty:
To najprostszy instrument dęty - coś na zasadzie hejnałówki. Pierwowzorem były rogi zwierzęce, stąd też wywodzi się nazwa od słowa buculs (łacina) co oznacza "wykastrowany byk". Zadaniem muzyka było wygrywanie na buglu sygnałów wojskowych. Historycznie był używany w kawalerii do przekazywania instrukcji od oficerów do żołnierzy podczas bitwy.
Taki krótki rys o buglach
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Dopiero dzisiaj przeczytałem ten post. Ciekawi mnie czy oni grają jakiś znany utwór czy to kompozycja stworzona na potrzeby tego występu. Może ktoś wie?
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum