Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 10:52 film z fabryki Monette
Dosyć ciekawe, każdy na luzie. Świetne umiejętności
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
No niezły jest ten filmik... Najlepsza jest ta dziewczynka, nie jednego z nas by pewnie zawstydziła Fajnie grają, miło posłuchać
No właśnie. I ile w niej jest delikatności i swobody ! A inni żeby osiągnąć to co pokazała ta dziewczynka (dotyczy to w głównej mierze młodych) to wsadziliby najlepiej cały ustnik do gardła żeby z parę takich dźwięków uzyskać. Wykrzywiając wszystkie przednie zęby. A nie tędy droga. No, co coraz więcej ciekawszych rzeczy idzie na tym youtube obejrzeć
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 12:36
no ta dziewczyna pokazała co można osiągnąć solidnym ćwiczeniem z głową, ale to też trzeba mieć przy kim ćwiczyć (dobry nauczyciel)
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 15:54
No ten gruby trębacz w łańcuchach jest świetny, w minucie 5:24 piszczy chyba C7 .
chciałbym żeby mnie też uczył pan Adam, jak tę dziewczynę
PS: ciekawe jakby wyglądał film z fabryki POLMUZA
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 16:54
wiem że padł. ale gdyby nie padl. ;p
Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 17:04
Nie słyszałem o takich fabrykach/manufakturach. Wydaje mi się że pod tym względem Polska jest białą plamą na mapie. Kiedyś mieliśmy kilka manufaktur zajmujących się produkcją instrumentów. Przed wojną na pewno jakaś była w Łodzi i we Warszawie (widziałem kilka instrumentów z sygnaturami tych manufaktur głównie tenory i barytony), możliwe że przetrwały do czasów upaństwowienia... Potem był POL-MUZ.
Mam małe pytanko... Czy POL-MUZ produkował tylko trąbki i puzony czy też inne instrumenty dęte. Pytam bo do tej pory widziałem tylko trąbki i puzony z tej firmy, natomiast wszelkiej maści sakshorny, tuby, waltornie z tego okresu pochodzą z zagranicy... głównie z Czechosłowacji (Amati, Lignatone), Niemiec (B&S, Weltklang) i ZSRR (poczciwe Leningrady). Oczywiście opieram to twierdzenie w oparciu o to co widziałem w magazynkach i składach rożnych orkiestr i sprej części ofert jakie miałem okazje widzieć na allegro.
P.S.
POL-MUZ produkował jeszcze kornety (miałem okazję pograć na jednym, niezbyt często używanym) i flugelhorny.
_________________ Już od najmłodszych lat mój spaczony charakter mówi mi, że jestem inny niż ogół śmiertelników. Tu również odnoszę sukcesy.
Ostatnio zmieniony przez Immortal4ever Sob 02 Sty, 2010 17:12, w całości zmieniany 1 raz
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 17:12
polmuz produkował jeszcze instrumenty perkusyjne
Pomógł: 53 razy Wiek: 19 Posty: 1384 Skąd: się biorą dzieci?
Wysłany: Sob 02 Sty, 2010 21:35
Immortal4ever, co do polskich manufaktur - kiedyś w Częstochowie produkowano takie instrumenty - Malko. Manufaktura istniejąca od 1888 roku. Dziś jednak jest to już tylko sklep muzyczny.
Polmuz produkował również Flugelhorny.
Odnosnie instrumentów produkowanych w polsce, to dziś dosyć dobre są tylko Polskie gitary basowe, mianowicie GMR - gdańska manufaktura, ich gitary są słynne na całym świecie, należą do czołówki pod względem jakościowym, jak i brzmieniowym.
Mamy też kilku "zapaleńców" w kraju, którzy na własną rękę wytaczają ustniki do trąbki. Swego czasu sam zastanawiałem się nad kupnem takiego ustnika, jednak w koncu zrezygnowałem. Można samemu opracować projekt ustnika, ew. dać wskazówki człowiekowi, który ma to zrobić. Facet w trójmieście takie rzeczy robi, nawet jego ustniki zyskały grono użytkowników na terenie pomorza. Oczywiście były to raczej zwykłe testy z ciekawości. Ustniki były "surowe", tzn. czysty mosiądz, bez jakiegokolwiek pokrycia. Także, może kiedyś pojawią się ludzie, którzy pobawią się w produkcję trąbek i innych dęciaków
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum