Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Gdzie uczysz się gry na trąbce?

Gdzie uczysz się gry na trąbce?
Szkoła I stopnia
10%
 10%  [ 14 ]
Szkoła II stopnia
19%
 19%  [ 26 ]
Akademia Muzyczna
3%
 3%  [ 5 ]
Ognisko Muzyczne
0%
 0%  [ 1 ]
Orkiestra dęta
35%
 35%  [ 48 ]
Prywatnie
6%
 6%  [ 9 ]
Jestem Amatorem
8%
 8%  [ 12 ]
Jestem Amatorem Wymiataczem
3%
 3%  [ 5 ]
Absolwent AM
2%
 2%  [ 3 ]
Absolwent I stopnia
6%
 6%  [ 9 ]
Absolwent II stopnia
1%
 1%  [ 2 ]
Głosowań: 134
Wszystkich Głosów: 134

sergei 

Wysłany: Sob 03 Lut, 2007 21:17   

Martwi mnie że jest na tym forum tak malo osob, które myślą poważnie o trąbce.. Zaczynam rozumieć Andre Henry`ego... :neutral:

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Sob 03 Lut, 2007 21:36   

mało? wiesz trąbka to mało popularny instrument, a widzę tu nawet duzo osob grających amatorsko, lecz z jakąś przyszłością. pozdro ;)

sergei 

Wysłany: Nie 04 Lut, 2007 15:43   

Tak, wiem że to mało popularny instrument :/ Swoją drogą przydałaby się jakaś akcja promująca. Myślę że powinniśmy pomyśleć o założeniu stowarzyszenia jak m.in. puzoniści.

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Nie 04 Lut, 2007 17:34   

mało popularny??? Ja tam bym powiedziała, ze mało popularne to są kornety, sakshorny, flugelhorny ... a nie Trąbeczka!!

klonpiotr 

Instrument/y: yamaha ytr1335..
Wysłany: Nie 04 Lut, 2007 21:04   

Tymbardziej pośród instrumentów dętych . Normalny śmiertelnik nie zawsze rozpoznaje puzon , saksofon, nie mówiąć o bardziej złożonych istrumentach .
Zapewne granie na trąbce byłoby bardziej popularne , tak jak np na pianinie /fortepianie , gdyby było to tak proste jak na klawiszach. Niestety trzeba na to poświęcić dużo czasu , żeby było widać efekty.
Można się takżwe wyróżnić pośród tłumu , bo np. osób słuchających techno [omfg] w Polsce są miliony, a grą na trąbce kto może się poszczycić , tworzy się własną muzykę i nas nie ma wielu :)
pozdrawiam wszystkich niezwykłych smiertelników :wink:

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Nie 04 Lut, 2007 21:09   

no tak ale i tak w sieci trębaczy jak na lekarstwo, ludziom nawet jesli przeglądają fora itp. nie chce się pisac. Ale z tym co powiedział Klonpiotr zgadzam się - jednak to my mozemy robic z muzyką co się nam zywnie podoba ;) techno to zwykłą zabawa komputerowa, a nie muzyka. a tak poza tym wreszcie zaczynam z kumplami robic skład ;) narazie kwartet złozony z perki trąbki saskhornu tenorowego i elektryka :P zobaczymy co z tego wyjdzie. Jak narazie trójka dęciaki i perka zgrywalismy się z orkiestrą przez dwa lata. Teraz za tydizen we ferie pierwsza próba z elektrykiem :P heh ciekawe co będzie :D

damalu 

Wysłany: Pon 05 Lut, 2007 13:16   

To powodzenia ;D

przemo76 

Instrument/y: jmichael
Wysłany: Pon 05 Lut, 2007 15:22   

Droga Damalu...
Czemu uważasz, że kornet jest mniej popularny, niż trąbka - przecież wielu trębaczy często grywa właśnie na kornecie lub fluegelhornie - mają cieplejsze brzmienie - tak nawiasem mówiąc, to wydaje mi się, że nawet zaczyna się pewna moda na granie na tych instrumentach. Oczywiście sam gram na trąbce i raczej nie myślę, żeby z niej zrezygnować na rzecz "mniej popularnego" instrumentu. A o popularności często decyduje fakt, czy na dany instrument były i są pisane utwory oraz jakie jest zapotrzebowanie na nie w orkiestrach. Zobacz - tak przykładowo - ilu jest saksofonistów w orkiestrach symfonicznych.... (tylko się nie przeraź!!!)
Pozdrawiam Ciebie i Wszystkich czytających! Przemek.

damalu 

Wysłany: Pon 05 Lut, 2007 15:46   

Chodziło mi o to, że przeciętny Ziemianin, gdy słyszy flugelhorn lub kornet to się zaczyna drapać w głowę. -->przykład z obozu w wakacje--->szłam z koleżankami(ja z trąbką, Aga z sakshornem tenorem, Natka z sakshornem altem , a Sylwia z klarnetem) --->jakaś pani powiedziała swojej około 10 letniej córeczce " o zobacz dziewczynki z trąbkami idą" ;/

Pozdrowionka

Qba 

Instrument/y: Yamaha YTR4335
Ustnik/i: Schilke 17

Wysłany: Pon 05 Lut, 2007 18:19   

No coz trabka jest kojarzona z pozwijanymi rurkami. Osobiscie strasznie mnie to denerwuje. Okreslenie trabka powinno byc stosowane do jednego rodzaju instrumentu. No ale swiata nie zmienie :? ??:

klonpiotr 

Instrument/y: yamaha ytr1335..
Wysłany: Pon 05 Lut, 2007 19:04   

Odchodzimy od teamtu ale co tam :mrgreen:

Najgorsza jest reklama Amol bodajże .
"klarnet bolą stawy " - pokazana pani na klarnecie
"trąba ma katar" - no i pokazują jakiegoś kolesia na helikonie [ rodzaj tuby ] , normalnie szlak mnie strzela jak na to patrzę :? ??:

damalu 

Wysłany: Pon 05 Lut, 2007 19:45   

o właśnie... a poza tym jak można powiedzieć "trąba"... a kojarzycie reklamę kfc ( chyba) -->gdy na takim pięciosobowym rowerku jedzie kwintet brassowy ;)
"Trębacz" grał lewą ręką ;) ... i wogóle wpienia mnie to , ze oni tak sobie jadą rowerem i piękna melodia im wychodzi ;/ ... no dobra, ale może ja się nie znam- wylałam swoje żale tylko ... ;)

tomko 

Instrument/y: Yamaha YTR2335
Wysłany: Wto 20 Lut, 2007 21:04   

to była reklama amolu. Swoją drogą mogliby go reklamować jako olejek do zaworków :grin:

vaders1 

Instrument/y: Yamaha 5335 S
Ustnik/i: Yamaha 14-B4

Wysłany: Sro 21 Lut, 2007 05:58   

Ja uczyłem się w orkiestrze kolejowej ale na tenorze. Po kilku latach przerwy w graniu na dęciaku zacząłem szlifować trąbkę bo tenorek nie bardzo nadaje się na wesela. No i tak sobie trąbie powolutku.

rafal250 

Wysłany: Nie 08 Kwi, 2007 23:17   

Witam, jest to moja pierwsza wypowiedz na tym forum.Uczyłem się swego czasu w Zarządzie Okręgowym Polskiego Związku Łowieckiego.Ćwiczylismy pod kątem sygnałów myśliwskich ale prowadził znakomity trebacz opłacany przez związek, tak więc lekcje były za darmo.

k.moroz 
Trumpet-o-maniac

Instrument/y: B&S Challenger 3137
Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007 12:50   

OSM II stopnia, drugi rok gry, ale wciąż gram kiepsko :/

bell 

Wysłany: Wto 10 Kwi, 2007 17:09   

Witam, Ja uczyłem się przy OSP w małej miejscowości, z której pochodzę, ale to było bardzo dawno temu potem trąbiłem w Stoczni Północnej same orkiestry dęte nie ma się, czym chwalić i tak już zleciało ponad trzydzieści lat pozdrawiam

szurek 

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 12:53   

jestem amatorem, dopiero zaczynam i na razie uczę sie sam ale może już niedługo zacznę pobierać lekcje prywatne :)

pozdrawiam

tommy727 

Instrument/y: Stomvi Zenith
Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 14:43   

uczę się prywatnie.. a 18 maja mam egzamin do Państwowej szkoły muzycznej :) II stopnia

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Pią 27 Kwi, 2007 15:12   

Tommy727 nie zastary jeses na start w szkole muzycznej 2 st. ?? ;/ W tym wieku starsznie ciezko jest sie dostac. Chyba ze masz wtyki :)

Odpowiedz do tematu