Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Głebokie ustniki!!!
bAcH 

Instrument/y: *
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007 19:20   Głebokie ustniki!!!

:mrgreen: Co sadzicie o glebokich ustnikach? Czy sa one naprawde tak dobre? Czy mozna na nich grac wysoko i miec takze czysty dzwiek?Dlaczego tak wielu znanych trebaczy na nich gra????
Ostatnio zmieniony przez bAcH Pią 21 Wrz, 2007 19:25, w całości zmieniany 1 raz  

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007 19:25   

podobno na głębokich ustnikach gra się ciężej ale mają pełniejszy dzwięk-- tak słyszałem
a co do grania wysokich dzwięków to można grac tak samo jak na płytkich można grac dzwięki pedałowe, wszystko zależy od grającego i jego możliwości
Ostatnio zmieniony przez adam113 Czw 11 Paź, 2007 16:47, w całości zmieniany 1 raz  

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 10 razy
Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007 20:33   

generalnie im głębszy ustnik tym pełniejsza barwa. Dlatego też zachwycamy się cudowna barwą wielu znanych trębaczy... jednym z powodów jest właśnie głęboki ustnik ;)

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007 21:04   

Jeśli chodzi o głębokie ustniki to dają one naprawdę super efekt... Poprawiają barwę co sprawia że można wydobyć z instrumentu większą głębie... Przydaje sie niesamowicie w niektórych utworach...

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Pią 21 Wrz, 2007 22:03   

tak. głębokie ustniki przede wszystkim zmieniają barwe na ciemniejszą, cieplejszą, głębszą :) oczywiście co komu pasuje, teraz jest tendencja aby trąbka miała raczej ciemne brzmienie w muzyce klasycznej ale w big bandzie lepsza jest chyba troche jaśniejsza, bardziej przenikliwa barwa. jesli chodzi o granie góry, to są różne teorie: jedni mówią że gra sie łatwiej, inni ze tak samo-ja sądze że nie ma różnicy i że góra brzmi lepiej na głębszym ustniku bo nie jest taka ostra. głęboki ustnik potrzebuje troche więcej powietsza niż płytki żeby brzmiał, dlatego może sie uważa że na głębszych gra sie trudniej. mnie sie wydaje że to kwestia przyzwyczajenia. :) dlaczego znani trębacze na nich grają? nie wiem, ich zapytaj ;D :P

Michał Olejnik 
Trumpet Player

Instrument/y: 2xGetzen, Conn, Kanstul, Stomvi...
Ustnik/i: mam troche tego żelastwa ;)

Wysłany: Czw 11 Paź, 2007 15:23   

No z tym akurat ze znani trebacze graja na glebokich ustnikach to nie do konca sie zgodze :) Np. seria Yamachy sygnowana przez Vizuttiego to ustnik bardzo plyciutki podobnie jak seria Bobbiego Shew to rowniez ustniczek raczej plytki takze z ta glebokoscia to nie zawsze tak jest... :)

pozdro

pepin 

Instrument/y: bach
Wysłany: Czw 11 Paź, 2007 18:31   

Arturo S. gra każdy rodzaj muzyki na ustniku(rozmiar Bacha)3C, a wiekszosc z wielkich w rozrywce, big bandach gra na ustnikach plytkich( czesto to yet tony) ale nie małych w sensie obwodu!!ale cwiczą na glębokich ...

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Sob 24 Lis, 2007 21:00   

ja wole jak trąbka ma ostre agresywne brzmienie, chociaż tak jak tutaj wyczytałem do niektórych utworów pasuje miekki głeboki dzwięk :twisted:

k.moroz 
Trumpet-o-maniac

Instrument/y: B&S Challenger 3137
Wysłany: Sob 08 Gru, 2007 22:22   

Ja tez wole ostre, takie jakby jazzowe brzmienie. A to, jaki ustnik komu pasuje, zalezy w duzej mierze od samego grajacego, jego zadecia i praktyki.

Odpowiedz do tematu