Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Górna część skali
Poczatkujacy 
Pridic

Instrument/y: Yamaha
Ustnik/i: 11b4

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 00:50   Górna część skali

Siema :mrgreen:
Pisze bo chcialbym sie dowiedziec jak to jest z tymi ustnikami...
Otóz gram na trabce 4 miesiace na ustniku 11b4 i strasznie ciezko mi wyciagac jest gore...
Dochodze maxymalnie do g2 ale to juz bardziej na sile... Co proponujecie? powinienem moze zmienic ustnik na jakis inny?
Myslalem o Vincent Bach 3c...
Ustnik 11b4 jest odpowiednikiem ustnika 7c?
I tak czytam wszystkie tematy o ustnikach ale nigdzie nie doczytalem sie w jakich zasiegach ustnikow osiagnac skale np do c3
Oczywiscie wiem ze to zalezy od umiejetnosci ale na jakich przychodzi to najlatwiej :trumpet:

Rumcajs 

Instrument/y: YTR 2335
Ustnik/i: Thein 3C

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 01:31   

Najłatwiej góra przychodzi na płytkim ustniku, ale za to brzydkim dźwiękiem.

Grzegorz_N 

Instrument/y: Calicchio 3/9L, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette, Laskey

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 07:26   

Według moich doświadczeń - 80% to umiejętności, 20% to ustnik. Jak wyczerpiesz to pierwsze 80%, możesz myśleć o dodatkowych 20%. Sama zmiana ustnika nie poszerzy Ci skali (IMHO).

polek007 

Instrument/y: Yamaha 5335G
Ustnik/i: Bach 1 1/2 C

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 09:39   

Ustnik Yamaha 11b4 jest bardzo małym ustnikiem więc właśnie na nim górę gra się łatwo. Jak grasz na trąbce 4 miesiące to nie od razu będziesz śmigał ultradźwięki ;p Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć...

Henryk Kwinto 
Muzyk uniwersalny:)

Instrument/y: Yamaha YTR6335 Heavy
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 11:46   

Mam pytanie: grasz 4 miesiące na tym ustniku, czy w ogóle grasz dopiero 4 miesiące na trąbce???

henio1351

Poczatkujacy 
Pridic

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 11:57   

Wogóle gram 4 miesiace na trabce, ale mam doswiadczenie bo wczesniej gralem na barytonie...
Tylko wlasnie strasznie ciezko jest mi z tą góra... Co myslicie o tym Vincent Bach 3c?

Grzegorz_N 

Instrument/y: Calicchio 3/9L, Martin Committee '52
Ustnik/i: Monette, Laskey

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 12:10   

Jest większy od Yamahy. Czy będzie Ci pasował? Nikt Ci nie powie, zależy to od wielkości i budowy Twoich warg, wytrenowania mięśni, umiejętności ..... Musisz sam spróbować. Najwyżej stracisz kilka złotych ;)

Henryk Kwinto 
Muzyk uniwersalny:)

Instrument/y: Yamaha YTR6335 Heavy
Ustnik/i: 7c

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 14:28   

Poczatkujacy, to masz doświadczenie ale w grze na barytonie. Proponuję ci nic nie zmieniaj tylko ćwicz sobie długie dźwięki, przedęcia i takie rzeczy. Będziesz miał problem się przestawić, bo aparat do gry na trąbce jest inny niż do barytonu. Nie poddawaj się i ćwicz :)

henio1351

sasquatch 

Instrument/y: Conn Director 17B Coprion Bell 1960's
Ustnik/i: Jet-Tone Al Hirt model A

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 15:14   

Grzegorz_N, no tu sie mylisz, dobrze dobrany ustnik moze podniesc skale nawet o pol oktawy...

Poczatkujacy, Bach 3C to jest najplytszy z tych najglebszych ustnikow, popatrz sobie na ustniki Denis Wicka np 4X - świetny ustnik, bardzo wygodny, latwo sie gra dol ale gore tez gra sie bardzo latwo :)

Ja wogole na trabce gram 9 lat, najpierw na 7C co bylo porazka, potem kupilem DW 5 i bylo lepiej ale teraz mam Asymmetrica i jest o nieeeebo lepiej jesli chodz o dzwiek, skale i latwosc grania :)

bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 16:53   

sasquatch napisał/a:
Grzegorz_N, no tu sie mylisz, dobrze dobrany ustnik moze podniesc skale nawet o pol oktawy...

Poczatkujacy, Bach 3C to jest najplytszy z tych najglebszych ustnikow, popatrz sobie na ustniki Denis Wicka np 4X - świetny ustnik, bardzo wygodny, latwo sie gra dol ale gore tez gra sie bardzo latwo :)

Ja wogole na trabce gram 9 lat, najpierw na 7C co bylo porazka, potem kupilem DW 5 i bylo lepiej ale teraz mam Asymmetrica i jest o nieeeebo lepiej jesli chodz o dzwiek, skale i latwosc grania :)

Dobra nie mieszaj!! Chłopak gra 4 miesiące. Płytkie ustniki nie służą do windowania skali!! Są dla osób które już mają skale, a chcą się w niej poruszać swobodniej, budowanie skali w oparciu o ustnik /płytki / to jakaś pomyłka!!. Patrzyłem i nie tylko na 4X, ale zapomniałeś dodać: " mi się grało łatwo górę i dół"...

sasquatch 

Instrument/y: Conn Director 17B Coprion Bell 1960's
Ustnik/i: Jet-Tone Al Hirt model A

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 18:49   

gore na DW gralem w miare swobodnie do H2 a teraz spokojnie do D3 w graniu. Chce tylko zauwazyc ze 3C to nie jest jakis super ustnik, duzy i gleboki, no ale zalezy kto do czego chce go uzywac, jesli np jakies granie 2 glosow to ok ale gdy gra sie glos ktory musi byc wyrazniej widac od reszty to 3C nie jest jakims wybitnym ustnikiem ku temu...

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 18:54   

sasquatch napisał/a:
dobrze dobrany ustnik moze podniesc skale nawet o pol oktawy...

Tak to prawda ale jak już człowiek umie dosyć grać bo początkującemu nie za wiele pomoże...
Choć różnie bywa..... Najlepiej przetestuj sobie duże ustniki typu 1C , 2C coś się zawsze znajdzie... Duzo ćwiczyć i zacznie wychodzić :D :D

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

Lapkos 

Instrument/y: Bach Stradivarius 37 ML
Ustnik/i: Warburton

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 20:02   

Dajcie mu spokój(co niektórzy) z tymi płyciakami do wyciskania góry . Niech kupi chłopak Bacha 3 c ... chociaż jak na 4 miesiące gry to i ten może być dla niego duży ...Na 3c gra wielu trębaczy , nawet profesjonalnych .. (o ile dobrze słyszałem Chris Botti gra na 3 c ) . Po drugie primo nie przejmuj się skalą ... Kup 3c .. będzie lepszy dźwięk a skala dojdzie jak przyjdzie pora :P
Pozdro

bene 
las vegas parano

Instrument/y: Challenger 3137S, Access Virus b, Akai
Ustnik/i: Stork Custom Vacchiano 2C+25C

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 20:42   

przepraszam, ale po za Henrykiem to same truizmy, które nie mają zastosowania do tej sytuacji. Początkujący- posłuchaj Henryka...do reszty- on nie ma problemów z góra czy ustnikiem, początkujący uczy się grać. W tym momencie zmiana ustnika tylko ze względu na brak góry jest bez sensu...

Rumcajs 

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 21:12   

sasquatch napisał/a:
no ale zalezy kto do czego chce go uzywac, jesli np jakies granie 2 glosow to ok ale gdy gra sie glos ktory musi byc wyrazniej widac od reszty to 3C nie jest jakims wybitnym ustnikiem ku temu...

sasquatch zapomniałeś napisać że tak jest tylko u Ciebie, ja z tym nie mam problemów!

xXPITBULLXx 
Bach Elite Trumpeter

Instrument/y: Bach Stradivarius New York; Bach TR 305 SBP
Ustnik/i: Gold Vincent Bach CORP 2 1/2C MT VERNON' NY

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 21:36   

Tak na marginesie to poco jechać na górę?? Po 4 miesiącach to czego się spodziewać że wyjdzie c3?? d3?
Trzeba ćwiczyć i tyle...Sama skala wymaga dopracowania... Poza tym to musi mieć jakieś brzmienie a nie zagra ci na nowym ustniku e3 piskliwe i na siłę...na razie bym radził grać na tym ustniku który jest... Po paru miesiącach albo latach i dobrym oswojeniu zmienić sobie.......

Zwycięzca konkursu Mottywator

Link do nut na chomikuj: http://chomikuj.pl/Pitbull33310/Nuty

fantastycznie 
fantastico

Instrument/y: Stomvi Debut
Ustnik/i: Marcinkiewicz Model 10

Ostrzeżeń:
 1/3/6
Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 21:42   

co do ustnika.. nie zgodzę się z co niektórymi :)

uwierzcie mi, że ustnik robi swoje.. kolega z orkiestry, który cały czas grał na 2c, przyłożył mojego marcinkiewicza.. i się nie pytajcie, co się działo.. :D taka skala.. szok.. czystym, ładnym dźwiękiem śmigał grubo ponad jakieś wasze h2, d3 .. :) dlatego, niemal, że w 100 % nie macie racji, że ustnik skali nie dodaje :) zgodzę się z tym, że nie da 4 miesięcznemu trębaczowi ... owszem.. ale trębacz z kilkuletnim stażem? ... ludzie złoci :D

Sensey 

Instrument/y: Yamaha YTR-4335G
Ustnik/i: yamaha 11B4, 11C4, weinberger

Wysłany: Czw 01 Kwi, 2010 21:55   

moi drodzy, niech on pierwsze nauczy się grać na tym co ma, a nie odrazu kombinuje, jaki tu ustnik kupić, aby góra paliła. Ludzie niektórzy po 4 miechach nauki gry na trąbce jeszcze jej nigdy nie mieli w rękach, grają na samym ustnikiem, a dalecy są po tych 4 miechach od mysli, że ich skala jest mała, oni się cieszą jak zagrają do d2, e2 to już jest szczyt marzeń, a ty byś chciał odrazu grać jak Sandoval c4 i wyżej... Niestety... kolejną rzeczą, którą opisałeś jest docisk... Ćwicz ty sumiennie, dobrze te górę, ale też i spokojnie, nie szarżuj, bez docisku... A jak pograsz i nauczyć się luźno grać te wyższe dźwięki, to wtedy możesz kombinować inny ustnik... a może i wtedy nie bedzie ci potrzebny inny. 11b4 jest w sam raz na wysokie tony, ja gram np. na 11c4 i też jakoś idzie...
Nic innego nie pozostaje ci, jak tylko sumiennie i pożądnie ćwiczyć...
Pozdrawiam
Powodzenia

Rumcajs 

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 04:55   

Te wysokie dźwięki to chyba jakaś obsesja haha.... :mrgreen:

Ja ogólnie ten temat "Górna część skali" bym skreślił a skupił się raczej w sprawach technicznych i ćwiczeniowych. Jak wiadomo Początkujący najpierw grał na Barytonie, czyli stosunkowo na bardzo dużym ustniku co do trąbki. Osobiście w życiu znam już z parę takich przypadków, że ktoś właśnie tak samo zmieniał instrument. I mogę śmiało napisać, że wszyscy po przesiadce z owego Barytonu ( nawet Tenoru) na Trąbkę, grają na dużych ustnikach pokroju 1 i 1/4C albo 1C - bo jest im łatwiej. Im mniejszy ustnik, to tym bardziej im się zatykał w czasie grania. Więc na pewno będę proponował coś z większych kielichów. Początkujący gdybyś mi już wcześniej napisał na PW, że grałeś na Barytonie to bym Ci odpisał to co teraz, bo sprawa wygląda nieco inaczej. Z doświadczenia i różnych obserwacji mogę jeszcze napisać, że początkującemu ( dopiero zaczynającemu przygodę z instr.) trębaczowi zawsze wygodniej będzie się uczyć zaczynając od ustnika 7C, a osobie zmieniającej instrument z wielkogabarytowych ( instr. dętych) na mniejsze, wygodniej zaś będzie zaczynając od większego ustnika tegoż że mniejszego instrumentu. W tych dwóch przypadkach każdy będzie przyswajać się inaczej. Fajnie by było, jakby w tym temacie zechciał się wypowiedzieć Immortal4ever, ponieważ posiada pewną wiedzę i doświadczenia związane z tą sprawą.

Początkujący radzę Ci na chwilę zapomnieć o WYSOKICH DŹWIĘKACH, proponowałbym raczej skupienie się na odpowiednich ćwiczeniach rozgrzewających usta i polepszających kondycyjnie. Musisz nabyć nowe, nieco inne zadęcie ( nim wcześniej na Barytonie). Chęć zdobywania od razu ponad skalę może tylko pogorszyć lub skomplikować zaistniałą sytuację. A co do ustnika?, spróbuj przez dłuższy czas grać ( ćwiczyć) na 1 i 1/4 bo z pewnością powinno być Ci łatwiej. Jak będziesz dużo ćwiczył to góra sama przyjdzie.

Poczatkujacy 
Pridic

Wysłany: Pią 02 Kwi, 2010 10:45   

Dzieki Rumcajs. Wydaje mi sie ze bardzo słusznie to ujołeś.
Też po zmianie instrumentu tak przeczówalem ale nie mam takiego doswiadczenia w graniu.
Pozdro

Odpowiedz do tematu