Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Gra na trąbce
Adam 
Początkujący

Instrument/y: Amati ATR 203
Wysłany: Sro 04 Lip, 2007 11:02   Gra na trąbce

Kupiłem wreszcie amati 203!

Lekko stara, trochę lakier odpada gdzieniegdzie, ale gra...

Dzisiaj doszła i na razie mogę ugrać fis-h-fis i w dół. Już 2 fis! ha!

Dziwne tylko się rzeczy czasami dzieją. Kilka razy po naciśnięciu wentyli miałem wyższy dżwięk.
Ale cóż...

a no i ustnik mam chyba 11c jeśli dobrze to odszyfrowałem. Taki może być?

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 15:25   

Z tymi "dziwnymi rzeczami" to daj spokój..nie masz co się przejmować...wynika to pewnie z faktu że nie grasz zbyt długo na trąbce...postaraj się ćwiczyć długie dźwięki...problem na pewno zniknie gdy potrenujesz grę...(takie początki)...Jeśli chodzi o ustniki to zazwyczaj większość zaczynała uczyć się na ustniku typu 7c i dopiero później przechodziła na ten który bardziej im odpowiadał...ale myślę że nie ma potrzeby by zmieniać ustnik...pograj jeszcze troszkę na nim...jeśli stwierdzisz że nie jest to ustnik dla ciebie to go zmień (ale dopiero wtedy gdy będziesz pewien bo szkoda kasę marnować...)

Adam 
Początkujący

Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 16:51   

Mogę już zagrać gamę c-dur i sto lat wypierdziane. Fajna zabawa, tylko policzki mnie bolą...

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 17:57   

No to że fajna zabawa to nikomu nie musisz mówić...wszyscy ru zgromadzeni chyba o tym wiedzą... :smile: ...jeśli chodzi o ten bul policzków to mogą być tego dwie przyczyny:
1) fakt że mało grasz
2) wynikające z tego nadymanie polików....a to straszny błąd...poliki muszą być napięte i nie może znajdywać sie tam powietrze...strumień powietrza musi trafiać do ustnika a nie na boki...

ale spoko wyrobisz się jeszcze...masz kogoś kto cię uczy...??? :cool: :cool:

Adam 
Początkujący

Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 19:59   

Nauczyciela znalazłem, student, miły chłopak, ale z lekcjami zacznę raczej od września, teraz chyba nie ma sensu zaczynać, wyjazdy...

no i zacząłem grać uważając na poliki i jest trochę trudniej... Często odzywają mi się dwudźwięki...

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 20:43   

No musisz uważać...nadymanie polików to istotny błąd każdego młodego trębacza (stażem). A jeśli chodzi o nauczyciela to proponowałbym Ci kilka lekcji pod jego okiem...Pozwoli Ci to uniknąć kardynalnych błędów...(poliki są tego jasnym przykładem)...Zacząłeś już trenować więc nie możesz utrwalać błędów bo później ciężko będzie się ich pozbyć...

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Czw 05 Lip, 2007 22:52   

Dokładnie, złe nawyki bardzo cieżko jest się oduczyć, miałem no i w sumie nadal mam chyba ten problem ;/

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Pią 06 Lip, 2007 06:40   

Spokojnie człowieku...nie ty jeden...ja do tej pory dokładnie nie wiem czy od czasu do czasu nie poddaję się złym nawykom podczas gry :sad: ...a wszystko przez to że na samym początku nie wiedziałem jak temu zapobiec :evil: ...tak więc odwiedź swojego nauczyciela jak najszybciej i popracuj z nim nad sprawami związanymi z zadęciem, postawą podczas gry (sprawa ważna ale często nie doceniana), odbijaniem językiem, oddechem itp...
Weź również od niego kilka ćwiczeń...a co najważniejsze spytaj się o to jak masz się rozgrzewać przed grą (pewnie powie ci o grze długich dźwięków...jak nie to zastanów się nad innym nauczycielem)...Dzięki temu pójdziesz do przodu może troszkę wolniej ale za to później nie będziesz miał problemów z grą w przyszłości gdy przyjdzie ci grać trudniejsze rzeczy... :cool:

Arkadiusz88 

Instrument/y: roy benson
Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 13:21   

Witam
Mam małe pytanko:
Jak sobie radzicie z ćwiczeniami w domu tzn w bloku?
Czy używacie tłumików?
Pozdrawiam

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 13:24   

Ja na poczatku uzywalem, a teraz mluce ile wlezie no bo co mi moga zrobic, moge grac od 6 do 22, ale sam nie chce grac wczesniej niz 12 i pozniej niz 20.

waglik 
Szalenie spokojny

Instrument/y: CONN 20B U.S.A.
Ustnik/i: 5C

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 13:25   

Hehe tez mam ten problem. Ugadałem się z sąsiadami że mogę grać do 16.00. Ty też tak zrób. I nawet czasami mam specjalne zamówienia :D np. Mam zagrać "Pszczółke Maje" albo przynoszą mi nuty i mam to zagrać. Mam the best sąsiadów.

piciu555 

Instrument/y: Kanstul ZKT-1537 S
Ustnik/i: Stomvi 2c Megatone z tytanowym rantem

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 13:43   

jak gram w domu to na tłumiku, natomiast zalatwilem ten problem w inny sposob. Dogadałem sie z księdzem ode mnie z parafii i daje on nam salkę w kościele. Tam moge z kumplem ćwiczyć tak długo jak nam sie podoba.

Arkadiusz88 

Instrument/y: roy benson
Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 13:49   

W takim razie muszę to sobie jakoś poukładać, bo pewnie początki nie będą zbyt przyjemne dla sąsiadów... :lol:

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 13:50   

No z miejscem na ćwiczenie zawsze jest problem... Ja jak jestem u siebie w domu to nie ma problemów...ale jak jestem w akademiku..uuu... W weekend jak jest mało osób to nie ma problemu i sobie gram (współlokatorzy wyjeżdżają) ale w ciągu tygodnia to nie ma takiej opcji jak gra. Muszę śmigać do sali orkiestry na kampus politechniki (jestem studentem Uniwerku) i tam mam możliwość ćwiczenia.

Devil_inside 

Instrument/y: Bach Stradivarius 43,Yamaha,Courtois,Schagerl
Ustnik/i: Laskey 70MC i kilka innych

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 14:12   

ja staram się ćwiczyć na akademii ale że tam często wszystkie sale do ćwiczenia są zajęte to gram w domu z tłumikiem :) nie narzekam :) sąsiedzi też nie :)

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Wysłany: Nie 09 Gru, 2007 15:23   

No ja tłumika nie mam dlatego jak sobie zacząłem grać to mój sympatyczny sąsiad z akademika uświadomił mnie gdzie mogę sobie z trąbką wyskakiwać... Po kilku przekonujących groźbach postanowiłem nie stresować człowieka.

Bazyl 
Trumpet Rules!!:)

Instrument/y: J.Michael TR-380
Wysłany: Nie 30 Gru, 2007 11:17   

Ja też mieszkam w bloku, ale nie mam takiego problemu bo moje wszystkie sąsiadki są zdeka przy głuchawe :mrgreen: :mrgreen:

Trumpette 

Instrument/y: yamaha
Wysłany: Wto 22 Sty, 2008 15:14   

Ja mam akurat fajnych sąsiadów i nigdy nie narzekają jak gram. Gram przewaznie w godzinach popołudniowych a jak nie ma szkoły to gram także rano. Ale moim sąsiadom to najwidoczniej nie przeszkadza :razz:

krystiano1993 

Instrument/y: King 1501
Ustnik/i: Bach 7c

Wysłany: Czw 24 Sty, 2008 15:00   

Ja też na początku miałem policzki nadmuchane ale później mi powiedzieli że to błąd i się od uczyłem ale ciężko było

Regent 

Instrument/y: n/d
Wysłany: Sob 06 Wrz, 2008 09:43   

Ja bym chciał zadać bardzo dziwne pytanie.

Mam rocznikowo już 18 lat i czy opłaca się w ogóle rozpoczynać przygodę z trąbka? Czy nie jestem już po prostu za stary :P

Odpowiedz do tematu