http://pianofiles.info/forum/ftopic8637.html
Panowie a to są nuty na trąbke?
Macie jakieś nuty w ogóle typu:
- Jesteś szalona.
- Biały miś.
- Wódko ma.
- Stayin Alive
Tego typu?
Instrument/y: B&S 180s37
Ustnik/i: Vincent Bach 3c
Wysłany: Wto 04 Maj, 2010 07:18
Na chomiku jest kupa takich rzeczy. Obok linii z melodią są podpisane akordy, więc wystarczy jakiś keyboard czy gitara, ewentualnie jeszcze jakaś perkusja i bas i nie trzeba nic rozpisywać, oprócz przetransponowania melodii jeśli miała by być grana przez trąbkę.
Dlatego jeśli chcesz mieć naprawdę porządny zespół, dobry zarobek itd. to pomyśl o czymś takim, a nie o syntezatorze z dyskietką i podkładami MIDI.
Midiki wyszły już z mody, teraz są podkłady mp3, które są 1000 razy lepszej jakości i bardzo często niczym nie różnią się od orginałów. Napisałeś też o festynach, na których zespoły grają za śmieszne pieniądze. To jest akurat normalka, wszędzie na festynach kiepsko płacą, a mimo to zespoły grają, bo jest to niesamowita reklama (no oczywiście jak jesteś w miarę dobry). Nie będę się z wami zbytnio kłucił, jak chcesz założyć zespół grający wszystko na żywca to powodzenia, ale jak nie potrafisz grać ze słuchu to będzie baaardzo ciężko.
No i jeszcze taka mała uwaga. Z reguły ludziom jest obojętne czy zespół gra z półplaybacku bo z reguły tego nie widać. Ludzie po prostu chcą się dobrze pobawić, więc najważniejsza jest umiejętność dobrego śpiewania, żeby zbytnio nie fałszować. Znam kilka bardzo dobrych zespołów, które zgarniają za wesela kupe kasy, myślałem że są pożądni i grają na żywca do czasu aż znalazłem na chomikuj takie same podkłady
Jak grasz z MIDI to ludzie jeszcze myślą że grasz z klawisza, a jak z MP3 to z czystego podkładu. Do dobrej ściemy MIDI jest o 100 razy lepsze.
_________________ "Jego dżwięk jest pełen słodyczy i piękna, a ponieważ doskonałe piękno jest nieosiągalne, zatem jest też pełen smutku." ...cytat z wypowiedzi Boba Brookmeyera na temat trąbki Wheelera.
Wysłany: Sro 05 Maj, 2010 13:09
zgadzam się z Rumcajsem po midi trudniej rozpoznać ze to ściema
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Patrzymy na to jako muzycy, ale ludzie patrzą inaczej, może nie wiedzą że jest taka możliwość grania z podkładów, a może po prostu jest im to obojętne. Oni chcą się tylko dobrze bawić
Wysłany: Sob 08 Maj, 2010 00:31
Panowie. Od siebie do wesel mogę polecić jeszcze serię "Zagraj to sam". Popytajcie wśród znajomych, na pewno gdzieś znajdziecie. Są to zeszyty z weselnymi szlagierami, teksty, funty z chwytami na gitarę i klawisz i dobrze rozpisana linia melodyczna. Z tymi zeszytami można grać wszelkiego rodzaju wesela, festyny itp.
I nie mówcie, że ludziom to obojętne czy zespól gra z playbacku, czy na żywo, bo chodzę dosyć często na różnego rodzaju festyny i dancingi, i niestety panowie, ale o wiele lepiej ludzie bawią się przy muzyce na żywo. Niestety, żaden podkład nie zastąpi dobrego zespołu. Można inwestować w półśrodki, ale po co??
To takie moje małe przemyślenia. Zastanówcie się nad tym
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum