Od dawna zastanawiam się nad grą na zabawach,weselach. Mam w planach granie. Mógłby mi ktoś jakoś poradzić, pomóc co zrobić? Lub jak ktoś ma jakieś nuty do tego? Wszelakie porady mnie uczieszą.
Wysłany: Sob 01 Maj, 2010 17:03
Ja nie gram, ale bardzo bym chciał. Ale jeżeli kuzynka będzie wychodziła za mąż to mam pewne Ave Maria bo o to mnie już prosiła xDD a o tym co grac to już chyba gdzieś było na forum
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Wysłany: Nie 02 Maj, 2010 17:36
Ale chcesz grać wesela, tak jak napisałeś w temacie, czyli zabawa przez całą noc do tańca itd, czy śluby, czyli przychodzisz do kościoła grasz parę pieśni, marsz weselny, albo jakieś Ave Maria i wychodzisz? Sprecyzuj się kolego
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 06:14
Zasadniczo pytanie jest o wesela, nie śluby. Ale samo pytanie mnie nieco dziwi i nie do końca je rozumiem. Z pytania Marata wynika, że chce chyba sam grac na tych zabawach. Na twoim miejscu najpierw spróbowałbym sił z ludźmi, którzy grają już jakiś czas, tak najlepiej zobaczyłbyś wszystko "od kuchni".
_________________ Jeśli okazałem się pomocny kliknij
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 10:49
Bartek87, to jest dobry pomysł. Jeżeli masz jakichś znajomych którzy mają zespół i grają "po weselach" itp. to zagadaj czy nie potrzebują trąby do zespołu . jakieś solo urzeźbić miedzy śpiewem i będzie naprawdę fajnie urozmaicone, a jeżeli sam chcesz zrobić zespół to najpierw trzeba mieć ludzi Keyboard, jakaś gitara, puzon by się przydał i jakiś sax. i trąba no i oczywiście wokal.. ale żeby zakładać zespół trzeba mieć do tego umiejętności (transponowanie nut, umieć coś z improwizacji, i można tak wymieniać) Także sam nic nie zdziałasz, sam to możesz grac na ŚLUBACH w kościele a jeszcze lepiej w 2 trąby
Pozdr.
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Nie oszukujmy się. Trochę się moim zdaniem rozmarzyliście. 9 na 10 zesołów grających po weselach leci z podkładów mp3 Jeżeli chcesz "grać na weselach" to kup sobie jakiś klawisz albo gitarę, naucz się śpiewać i trochę grać, znajdź jakiegoś kupmla i jakąś wokalistkę no i możesz iść na wesela A na trąbce możesz zagrać w czasie wesela kilka utworów, jakieś solówy napewno będą fajnym urozmaiceniem.
Instrument/y: B&S 180s37
Ustnik/i: Vincent Bach 3c
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 11:44
Byłem niedawno na weselu gdzie było 4 gości. Jeden puszczał jakieś podkłady i piosenki, dwoje śpiewało, jeden grał na saksofonie. Grali trochę jazzu, np: in the mood, czy autumn leaves. W miejsce saksofonu można by oczywiście wstawić trąbkę.
Fajnie by było gdybyś znalazł sobie paru kolegów, chociaż by wokalistę i klawisza, może jeszcze jakiegoś dęciaka.
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 13:22
czyli jakie instrumenty / / ??
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 19:39
polek007, zależy gdzie. U mnie w okolicy takie zespoły grają festyny za śmieszne pieniądze, 50 zł na łebka za noc grania. A porządne zespoły mają skład taki: sekcja rytmiczna (klawisz lub gitara, basówka i bębny), instrument solowy, najczęściej saks, ale bez problemu może zastąpić go trąbka i każdy z nich śpiewa. Dużo piosenek mają zrobione na głosy, i często jest tak, że jeden człowiek gra na kilku instrumentach. I takie zespoły bardzo szybko zdobywają dobrą reputację i trzepią na weselach grubą kasę typu 1000 zł na głowę, a nawet więcej jeśli grają wesele dwudniowe. Dlatego jeśli chcesz mieć naprawdę porządny zespół, dobry zarobek itd. to pomyśl o czymś takim, a nie o syntezatorze z dyskietką i podkładami MIDI.
Pozdrawiam.
Marat, na weselach masz grać wszystko i musisz to robić tak, żeby podobało się to ludziom. Nie ma innej recepty. Dlatego dobrze radzę, jeśli chcesz grać po weselach to ucz się wszystkich piosenek jakie tylko znasz, bo nigdy nie wiadomo czego taki pan Stefan na bani może sobie życzyć o 4 nad ranem
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 20:09
Henryk Kwinto napisał/a:
bo nigdy nie wiadomo czego taki pan Stefan na bani może sobie życzyć o 4 nad ranem
Nie ma czegoś takiego w cenionych zespołach. Listę utworów jakie mają być zagrane na weselu, zespół, młodzi i najczęściej rodzice opracowują przed weselem. Nikt nie spełnia życzeń pijanego "pana Stefana".
Wysłany: Pon 03 Maj, 2010 20:16
Możemy tak dyskutować w nieskończoność Ale właśnie po to jest spis utworów robiony przed samym weselem i ojciec pana czy pani młodej doskonale o tym wie. Chodzi tutaj przede wszystkim o znajomość wielu utworów, ich wspólne ogranie, ale to także pewnego rodzaju zabezpieczenie zespołu przed jakimiś niespodziankami.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum