Witam mam pytanie w najbliższym czasie mam grać w szkole z akordeonem jak to wygląda. Ja mam brać te same dzwięki co akordeon(nuty). Jak on gra "e" to ja gram też "e"
Instrument/y: Roy Benson TR-101
Ustnik/i: DENIS WICK.LONDON 3C
Wysłany: Czw 19 Maj, 2011 17:11
Z każdym tylko pamiętaj że między (3 a 4 i 7 a ósmy) stopniem gamy jest półton- czyli między (E i F oraz H i C).Na chłopski rozum , jak akordeon ma (E) to ty musisz zagrać (Fis) ponieważ jak zagrasz F to będzie tylko półton czyli sekunda mała(E i F jest to właśnie 3 i 4 stopień gamy) a ty musisz zagrać sekundę WIELKĄ wyżej(cały ton do góry) więc żeby był jeden cały ton musisz dodać jeszcze połówkę a tą polówką będzie podwyższone (F) czyli (Fis).ALE jeżeli akordeon ma C to ty już tu NIE GRASZ (Cis) tylko D ponieważ między (C) a (D) występuję cały ton więc mamy tzw:komplet nie musimy nic dokładać.
Instrument/y: Roy Benson TR-101
Ustnik/i: DENIS WICK.LONDON 3C
Wysłany: Czw 19 Maj, 2011 17:14
Starałem się to wytłumaczyć jak najprościej , tak jak ja to zrozumiałem.Ja regularnie transponuje nuty gdyż gram często z organami w kościele.Ale interesuje mię jeszcze jedna rzecz.W jaki stroju masz trąbkę??
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum