Pewnie, że można. W toku studiów miałem okazję posłuchać trębacza, który używając rurki PCV grał na niej jak na instrumencie wynalezionym przez australijskich aborygenów o nazwie Didgeridoo. Tylko, że oryginał robiony był z drewna lub bambusa. Długość zależna od wysokości dźwięków - od metra do 3.
Ćwiczenie na nim jest Bardzo pomocne w sensie grania na otwartym gardle - zaciskając się na didgeridoo nie da się zagrać. Instrument też pomaga przy nauce oddechu pernamentnego.
_________________ "...Walki nie toczy się z instrumentem. Walkę toczy się z samym sobą..." (Vincent Cichowicz)
Instrument/y: Trąbka J Michael TR 450 + tłumik DW5531 (cup)
Ustnik/i: J Michael 7C (MTP 5)
Wysłany: Nie 28 Lis, 2010 23:14
No. koleś na rurach jest super, poza tym taki instrument jest nieoceniony w przypadku awarii kanalizacji:) a tak serio super brzmienie.
Moim idolem od grania na wszystkim jest JOE, na youtube kanał MysteryGuitarMan, jego granie to głównie pomysł i mozolny montaż video i dzwieku ale wychodzi bombowo:) aranżacje są boskie wg mnie - jedna z moich ulubionych i uwaga na aerofonach:)
http://www.youtube.com/us.../15/z2J2a3UMubM
Instrument/y: Antoine Courtois EVOLUTION IV
Ustnik/i: Stomvi Combi System nr 4
Wysłany: Pon 29 Lis, 2010 00:20
Instrument z PCV podobno wymyślił Krzysztof Penderecki na potrzeby własnej kompozycji. Tu chłopaki wpadli na bardziej efektowny sposób jego demonstracji
_________________ Nie jest ważne co grasz, ale jak grasz. Kiksare humanum est Wyróżniony w konkursie Mottywator
Wysłany: Sob 25 Gru, 2010 16:09
super !! muzykalne chłopaki
_________________ Jeżeli pomogłem kliknij "POMÓGŁ"
6. POWOLI DOCHODŹ DO CELU Jeśli chcesz być dobrym nie możesz się spieszyć. Stopniowo i dokładnie pracuj nad doskonaleniem swych umiejętności i pamiętaj, że człowiek uczy się całe życie.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum