Trumpeters.pl

Poprzedni temat «» Następny temat
Autor Wiadomość
Granie na cmentarzu. W którym momencie pogrzebu??
Gizal 
Orkiestra Sławno

Instrument/y: Yamaha YTR 4335G
Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 20:49   Granie na cmentarzu. W którym momencie pogrzebu??

Mam zacząć robotę tj, w temacie. a le nie wiem czy gra się na końcu gdy wkładają denata do grobu. Czy jakoś inaczej.

damalu 

Instrument/y: YTR 4335 GS
Ustnik/i: Vincent Bach 1 1/4 C

Pomogła: 11 razy
Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 20:54   

Zależy co chcesz grać. Możesz robić oprawę mszy, ale równiez może to być sam "występ" na cmentarzu.
Orkiestry zazwyczaj grają przemarsz trumny z kościoła na cmentarz i potem na cmentarzu. Grając samemu, ustalasz z księdzem w którym momencie da Ci zagrać. Zazwyczaj już po odmówieniu modlitw, czyli w momencie opuszczania trumny do grobu i po opuszczeniu, w czasie zamurowywania kwatery.

Wonski 

Instrument/y: Schagerl 1000L
Ustnik/i: Schagerl 7C

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 20:59   

To ja sie jeszcze zapytam: gdzie sie trzeba "ustawić": za grobem, z boku czy jak?

Gizal 
Orkiestra Sławno

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 21:07   

Wonski napisał/a:
To ja sie jeszcze zapytam: gdzie sie trzeba "ustawić": za grobem, z boku czy jak?

Ustawiasz się gdzieś z 25 m. dalej ;)tzn gdzieś z boku dalekiego boku.

A mi chodzi o sam "Występ" na cmentarzu.

damalu 

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 21:07   

Cytat:

To już zależy od tego jak wyglada cmentarz. Generalnie nie powinno się wchodzić między księdza a rodzinę (również tę dalszą), co powoduje, że stoi się raczej kilka metrów od grobu.
Najczęściej staje się gdzieś z boku, bo co jak co, ale to nie dla trębacza ludzie przychodzą na pogrzeb. Gra na pogrzebie ma być raczej czymś w rodzaju oddania czci, a nie koncertem "na pokaz" (tak, nawet za pieniądze!). Dlatego też lepiej nie wchodzić jakoś bardzo blisko kwatery.
Ostatnio zmieniony przez damalu Nie 27 Sty, 2008 21:10, w całości zmieniany 1 raz  

eliasztp 
jazz trumpet

Instrument/y: YTR 4335G
Ustnik/i: Yamaha 16C4 GP

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 21:09   

Ustaw się za ludzmi zgromadzonymi na cmentarzu, tak żebys miał kontakt wzrokowy z organistą, i widział ruchy panów z zakładu pogrzebowego stojących nad trumną.
Graj w momencie spuszczania trumny do grobu, oraz z dwa trzy utwory jak już ksiądz skończy modlitwę i sobie pójdzie. Wtedy ludzię beda składac kwiaty. Przed pogrzebem powiedz organiście że bedziesz grał abyście nie wchodzili sobie w droge podczas pogrzebu

Gizal 
Orkiestra Sławno

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 21:11   

damalu napisał/a:

Najczęściej staje się gdzieś z boku, bo co jak co, ale to nie dla trębacza ludzie przychodzą na pogrzeb.

Zgadzam się, parę razy już grałem (zawsze mi pokazywali kiedy mam zacząć). A najlepiej stanąć tak by cię nie widzieli, tylko słyszeli

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 21:14   

Dokładnie zgranie z organistą (i księdzem) to podstawa.
Mi jak sie trafia jakieś granie na cmentarzu to często z orkiestrą ale sam czasem też obsługiwałem pogrzeb i nie było z tym jakiegoś większego problemu. Jeśli chodzi o ustawienie to musisz się tak ustawić by widzieć co robi organista...Musisz mieć z nim dobry kontakt wzrokowy...Reszta to kwestia uzgodnienia.

Bazyl 
Trumpet Rules!!:)

Instrument/y: J.Michael TR-380
Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 22:39   

Ja gram "Cisze" w momencie gdy spuszczaja trumne do jamy, a ustawiam sie naprzeciwko trumny tylko w pewnej odleglosci 10m (tak na oko). Ładnie wyglada stojac tak naprzeciwko.

Bartek87 
Nigger Lips

Instrument/y: Yamaha E1
Ustnik/i: Marcinkiewicz 308/1-1/2C

Wysłany: Nie 27 Sty, 2008 22:50   

Wg. mnie najlepiej jak sie stoi za plecami ludzi, ale tak np. 45 stopni w ktoras strone (nie tylko walory rozpraszajacego sie dzwieku, ale tez widac co sie dzieje), jakies 15-20 m.

adr 

Instrument/y: Bach stradivarius/ B&S challenger
Wysłany: Pon 28 Sty, 2008 07:41   

Ja gram kawałek marsza pogrzebowego na dojście konduktu do grobu, przy spuszczaniu trumny witaj krolowo, a na koniec cisze lub ave maria.

pozdrawiam

KARI 

Instrument/y: KANSTUL 700
Wysłany: Pon 28 Sty, 2008 11:17   

Hej. Ja gram zawsze o słowach księdza kończących ceremonię, kiedy już zaprasza rodzinę na stypę i powoli się oddala. Koleś z firmy pogrzebowej zawsze mi tak kazał robić i wg mnie jest to najlepszy moment. Co do ustawienia się to z jakieś 30m od dziury twarzą do ludzi.
Pozdrawiam.

sizmuz 
Sizmuz

Instrument/y: Kornet Conn B, Trąbka Berkeley B
Wysłany: Czw 31 Sty, 2008 22:49   

Postaraj się o nutki Awe Maria Caccini.. Utwór żałobny Lzy Matki,grany do dzis w Krakowie o godz w której zmarł nasz Papierz.można zagrać Arię bacha.Ciszę Amerykańską Adagio Albinoni,jakieś ładne wyjątki z marszy żałobnych na dojście zwróć uwagę ażeby utwory ,które grasz na cmentarzu sam i solo nie trwały za długo 3 do czterech utworów po 3- 4 minuty bardzo ważny jest twój ubiór osobisty najlepszy jest mundur może być z twojej orkiestry w której grasz niekiedy są kamery aparaty jak przyjdziesz w dżinsach to trochę nie pasuje.no i oczywiście to co grasz wycwicz na pamięć na cmentarzu to różnie bywa uzgadniaj z księdzem lub organistą kiedy pozwolą ci grać ,jeżeli ci nie pozwolą bo takie przypadki też bywają graj jak oni skończą liturgie..Pozdrawiam

havk 

Instrument/y: Yamaha 4335G
Ustnik/i: Stomvi 4C Marcinkiewicz 7-S

Wysłany: Pią 01 Lut, 2008 14:29   

najlepiej po prostu przyjsc w garniaku ;) ubiór szczerze powiedziawszy nie jest az tak bardzo wazny, poniewaz i tak raczej nikt na nas nie zwraca uwagi. Stoimy najczęsciej za ludźmi bądz pod pewnym kątem więc najwazniejsze jest to, abysmy dawali tylko taką atmosfere i delikatny "imidż" ;) pozdrawiam ;)

Label05 

Instrument/y: Prestini
Wysłany: Pią 01 Lut, 2008 21:21   

Grałem kilka razy na pogrzebach. Ja gram w momencie spuszczania do gorbu Ciszę. Staję z 20 min dalej i ustawiam sie z wiatrem. Dzwięk powinien dochodzic z odległosci i to jest naprawdę dobry efekt. Takie jest moje zdanie

tomko 

Instrument/y: Yamaha YTR2335
Wysłany: Pią 01 Lut, 2008 22:27   

kiedy grałem z orkiestrą kolejność była mniej więcej taka:
Na początek mszy marsz żałobny nr 2, w trakcie marsz żałobny "W Mogile Ciemnej", na podniesienie Intradę i jakąś eucharystyczną na komunię, na przemarsz marsz żałobny „Ostatnie pożegnanie” i nr 4, na cmentarzu marsz żałobny nr 5 i Cisza.

adam113 

Instrument/y: Tr- Schagerl T-2000S, Kor- Amati ACR 500
Ustnik/i: Bruno Tilz 1CE , Hammond & Designe 4ML

Wysłany: Pią 01 Lut, 2008 22:37   

czy mógłbyś rozszyfrowac te numery???tytuły by mi coś powiedziały

tomko 

Instrument/y: Yamaha YTR2335
Wysłany: Sob 02 Lut, 2008 16:37   

numery? Nic nie poradzę, mogę co najwyżej wrzucić nuty 2 kornetu. Zdaje mi się (ale nie jestem pewny) że to utwory autorskie naszego kapelmistrza :wink:

damalu 

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008 21:13   

Marsze żałobne "z numerkami" są z książeczek wydawanych przez orkiestrę reprezentacyjną WP

Immortal4ever 
Uwaga Dyslektyk

Instrument/y: Kilka cosi....
Ustnik/i: Vincent Bach CORP. 1C i Bach 7C

Wysłany: Sob 02 Lut, 2008 21:37   

Nie do końca...W mojej starej orkiestrze też mieliśmy marsze z numerami. I nie pochodziły one z wydania orkiestry reprezentacyjnej WP. Graliśmy z ręcznie przepisanych zeszytów...no mój miał jakieś 20lat (tak twierdził ówczesny kapelmistrz)

Odpowiedz do tematu